NOS Nieuws - Algemeen

Komst lithium-mijn Servië voorlopig van de baan na felle protesten

1 hour 45 minutes ago

De komst van een grote lithium-mijn in het westen van Servië gaat voorlopig niet door. De regering heeft de vergunningen die het Brits-Australische mijnbouwbedrijf Rio Tinto had gekregen ingetrokken.

Tegen de komst van de mijn werd vorig jaar wekenlang gedemonstreerd. Duizenden mensen gingen de straat op en blokkeerden wegen. De betogers eisten het vertrek van Rio Tinto en een einde aan de plannen. Milieugroepen vrezen voor water- en milieuvervuiling in de Jadarvallei door de komst van de mijn in Servië, dat al een van de vervuildste landen in Europa is.

Rio Tinto zegt teleurgesteld te zijn en onderzoekt of het intrekken van de vergunningen juridisch wel mag. Het mijnbouwbedrijf was van plan om vanaf 2027 lithium uit de mijn te halen en wilde er 2,1 miljard euro in steken. Lithium is een belangrijk element voor de bouw van accu's, bijvoorbeeld voor elektrische auto's.

Correspondent David Jan Godfroid bezocht de bezorgde omwonenden van de mijn in oktober:

Als de mijn volledig in werking zou zijn, zou er per jaar 58.000 ton lithiumcarbonaat geproduceerd kunnen worden. Dat zou voldoende zijn geweest voor een miljoen elektrische voertuigen. Het zou tevens de grootste lithium-mijn van Europa worden.

De premier zegt dat Rio Tinto buurtbewoners onvolledig heeft geïnformeerd over het project, maar het bedrijf zegt "in overeenstemming met de wet" te hebben gehandeld. "We luisteren naar onze mensen en het is ons werk om hun belangen te verdedigen, zelfs als we anders denken", zei Brnabić.

Het besluit heeft mogelijk iets te maken met de verkiezingen in Servië, die in april worden gehouden. De regering van president Vučić probeert na de massale protesten van vorig jaar de steun van de kiezers terug te krijgen.

Ongeluk met explosieventruck in Ghana: zeker 17 doden en 59 gewonden

3 hours 13 minutes ago

Bij een explosie in het westen van Ghana zijn zo'n 500 gebouwen verwoest en zijn zeker 17 mensen om het leven gekomen. Ook zijn 59 mensen gewond geraakt, meldt het Franse persbureau AFP.

De explosie gebeurde nabij de stad Bogoso, toen een vrachtwagen geladen met explosieven op een motorfiets botste. De explosieven waren bedoeld voor gebruik in een goudmijn van het Canadese bedrijf Kinross. Een woordvoerder van dat bedrijf bevestigt het incident en zegt dat het op zo'n 140 kilometer van de Chirano-mijn gebeurde.

Mensen uit omliggende plaatsen hebben van de politie de oproep gekregen om hulpbehoevenden op te vangen. President Nana Akufo-Addo van Ghana zegt op Twitter dat de overheid alle middelen zal inzetten om de getroffen inwoners te helpen.

VS klaagt vier Wit-Russische 'luchtvaartpiraten' aan voor noodlanding Ryanair

4 hours 8 minutes ago

Justitie in de Verenigde Staten heeft vier Wit-Russische overheidsfunctionarissen aangeklaagd voor hun rol bij de noodlanding van een Ryanair-vliegtuig, vorig jaar mei. Dat toestel werd door straaljagers gedwongen te landen in de Wit-Russische hoofdstad Minsk, vanwege een bommelding. In werkelijkheid ging het de Wit-Russen om een regeringskritische blogger, die aan boord van het vliegtuig was.

Volgens het parket van New York was er sprake van 'luchtvaartpiraterij', een misdrijf waar minimaal 20 jaar cel op staat. De beklaagden zijn de directeur en onderdirecteur van de Wit-Russische luchtverkeersleiding en twee hooggeplaatste ambtenaren van de staatsveiligheidsdienst. Justitie is ervan overtuigd dat ze ook verantwoordelijk zijn voor de valse bommelding.

De Amerikaanse aanklager zegt in een verklaring dat de vier verantwoordelijk moeten worden gehouden voor de actie, die als doel had "het onderdrukken van afwijkende meningen en de vrijheid van meningsuiting". Onder de meer dan honderd passagiers aan boord van het vliegtuig waren ook vier Amerikanen.

Of het de Verenigde Staten ook lukt de Wit-Russen te berechten is maar zeer de vraag. De vier zitten in hun moederland en de kans op uitlevering lijkt zo goed als nul.

"Oekraïne mocht niets weten"

Ryanair-vlucht 4978 was op 23 mei op weg van Athene naar de Litouwse hoofdstad Vilnius, maar werd boven Wit-Rusland, dertig kilometer van de Litouwse grens, naar Minsk gedirigeerd. Daarna moesten de passagiers uit het vliegtuig en werden ze vastgehouden in het luchthavengebouw.

In de aanklacht staat dat het hoofd van de luchtverkeersleiding en een van de mensen van de staatsveiligheidsdienst nog voordat de vlucht vanuit Athene vertrok al arriveerden bij de luchtverkeersleiding in Minsk. Daar gaven ze de valse bommelding door aan de luchtverkeersleiders.

Het tweetal verbood vervolgens de luchtverkeersleiders in Minsk om contact te leggen met hun collega's in Oekraïne, ook al kwam het Ryanair-toestel door het luchtruim van dat land. Eenmaal boven Wit-Rusland werden de piloten geïnformeerd over de dreiging en kon het Wit-Russische leger op het vliegtuig af, zeggen de Amerikanen.

Volgens de aanklagers werd de piloten verteld dat de bom zou ontploffen als het toestel zou doorvliegen naar Vilnius. Ook kregen ze andere informatie om de dreiging geloofwaardiger te maken. Na de landing werd een vals rapport over de dreiging opgesteld.

Huisarrest

Blogger Roman Protasevitsj en zijn vriendin werden gearresteerd. Ze zijn in de hoofdstad onder huisarrest geplaatst. Protasevitsj is aangeklaagd voor extremisme, en zijn Russische vriendin Sofia Sapega voor het aanzetten tot haat en onrust.

De actie van Wit-Rusland leidde internationaal tot boze reacties. De VS, de Europese Unie, Canada en het Verenigd Koninkrijk stelden sancties in tegen Wit-Rusland, waaronder het bevriezen van buitenlandse tegoeden en vliegverboden.

Hoe kon Wit-Rusland een vliegtuig met daarin een journalist en activist kapen? En wat zijn de regels in het luchtruim? NOS op 3 legt het uit:

Veertien paarden komen om door stalbrand in Koningslust

5 hours 13 minutes ago

Bij een stalbrand in Koningslust in Noord-Limburg zijn veertien paarden om het leven gekomen, meldt de brandweer. Vijftien paarden in een aangrenzende stal bleven ongedeerd, omdat het vuur door de gunstige wind niet oversloeg naar dat gebouw.

De brandweer kreeg iets voor 19.00 uur de eerste meldingen van de brand. Het vuur kon zich snel verspreiden door hooiopslag, ondanks massale inzet van de hulpdiensten.

Over de oorzaak van de brand is niets duidelijk.

Nederlandse landbouwexport piekt boven de 100 miljard euro

6 hours 2 minutes ago

In 2021 is de Nederlandse landbouwexport voor het eerst boven de 100 miljard euro uitgekomen. Nederland exporteerde voor in totaal 104,7 miljard euro, ruim 9 procent meer dan in 2020. De waarde steeg niet alleen omdat er meer geëxporteerd werd, maar ook omdat de prijzen voor de producten hoger lagen. Dat alles blijkt uit CBS-cijfers en onderzoek van de Wageningen University.

De Nederlandse economie verdiende naar schatting 46 miljard euro aan de export van landbouwproducten. Het meeste geld wordt verdiend met de sierteelt. Nederland exporteerde voor 12 miljard euro aan bloemen, planten, bloembollen en boomkwekerijproducten en verdiende daar uiteindelijk 6 miljard euro aan. De sierteeltexport was een kwart meer dan in 2020, vooral een gevolg van sterk gestegen prijzen van bloemen en planten.

Buurlanden

De Nederlandse landbouwexport gaat vooral naar de naaste Europese buurlanden. Een kwart van de landbouwexport, ruim 26 miljard, ging naar Duitsland, en 12,5 miljard naar België. Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk zijn beide goed voor ruim 8 miljard euro.

De exportgroei naar het Verenigd Koninkrijk stokte, een neveneffect van Brexit. Vanwege de invoerrechten is het voor derdelanden aantrekkelijker om rechtstreeks goederen naar de voormalige EU-lidstaat Verenigd Koninkrijk te vervoeren en dat niet langer via Nederland te doen.

Babymelkpoeder

Na de sierteelt is vlees het tweede meest uitgevoerde landbouwproduct, met een waarde van 9,1 miljard euro. Met vlees en vleesproducten werd 4,6 miljard euro verdiend. Met zuivel en eieren werd 4,3 miljard euro verdiend, en groenten leverden 3,9 miljard euro op. De export van graan, meel en melk kromp als gevolg van de ingezakte export van babymelkpoeder naar China.

Driekwart van de landbouwexport, 75,7 miljard euro, is van Nederlandse bodem en makelij. Een kwart, 29 miljard euro, is wederuitvoer, buitenlandse landbouwgoederen die via Nederland naar elders gaan. Veelal betreft dat de in- en uitvoer van landbouwproducten die via de zeehavens worden aangevoerd.

De landbouwgoederen hadden relatief minder te lijden onder de coronacrisis en lijken daarmee minder conjunctuur- en crisisgevoelig. De noodzakelijkheid van voeding voor mensen maakt dat de coronatijd minder effect heeft gehad op de handel in landbouwgoederen dan op andere producten. Landbouwgoederen zijn essentiële goederen, waarbij het belang van het openhouden van de handelskanalen evident is.

Volgens CIA is er geen bewijs dat Rusland of andere landen Havana-syndroom veroorzaken

7 hours 19 minutes ago

De CIA gaat er niet van uit dat Rusland en andere buitenlandse mogendheden verantwoordelijk zijn voor het zogenoemde Havana-syndroom bij diplomaten en hun families. De Amerikaanse veiligheidsdienst heeft duizend zaken onder de loep genomen, in slechts 24 gevallen wordt buitenlandse inmenging nog niet uitgesloten.

Gevallen van het Havana-syndroom hebben zich voorgedaan in onder meer China, Vietnam, Oostenrijk en Colombia. Het gaat om een mysterieuze aandoening die voor het eerst werd gezien bij Amerikaanse en Canadese diplomaten in Cuba in 2016. De klachten variëren van duizeligheid tot concentratieproblemen, evenwichtsstoornissen, gehoorverlies en angst. Soms is het ook een combinatie van klachten die wordt omschreven als 'hersenmist'.

Wat de klachten veroorzaakt, is nooit helemaal opgehelderd. Er werd onder meer gewezen naar Rusland, dat de klachten zou veroorzaken met gerichte microgolfwapens. Ook andere landen als China en Cuba werden als mogelijke schuldigen aangewezen.

Stress en onontdekte medische aandoeningen

Volledig andere theorieën zijn dat het geluid van baltsende krekels verantwoordelijk is, of pesticiden die gebruikt worden om muggen te doden.

Volgens de CIA zijn de meeste gevallen te verklaren door stress of niet eerder vastgestelde medische aandoeningen, of omstandigheden in de leefomgeving. Veel slachtoffers reageren onthutst op de bevindingen, schrijft The New York Times. Er zou niet genoeg gedaan zijn met bevindingen dat er in de omgeving rare geluiden zijn gehoord of onverklaarbare elektromagnetische straling is gemeten.

Nog niet afgerond

De CIA zegt dat de bevindingen niet in twijfel trekken "dat onze medewerkers echte ervaringen melden en last hebben van echte symptomen". Ook sluit de CIA niet uit dat microgolfwapens die ingezet zijn door andere landen wel de verklaring zijn in de 24 zaken waar nog geen oorzaak is vastgesteld.

In een reactie zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken dat het onderzoek wat hem betreft nog niet is afgerond: "We blijven alles doen wat in onze mogelijkheden ligt om te begrijpen wat er gebeurd is en waarom en wie er mogelijk verantwoordelijk is."

Plots cao-akkoord voor 200.000 ziekenhuismedewerkers, melden FNV en CNV

7 hours 36 minutes ago

Er is een akkoord bereikt over een nieuwe cao voor ziekenhuispersoneel, melden de vakbonden FNV en CNV. Met ingang van deze maand stijgt volgens FNV Zorg het loon van de 200.000 ziekenhuismedewerkers met minimaal 2 procent, met een bodem van 90 euro. De bonden gaan het akkoord nog wel voorleggen aan hun leden.

NU'91, de vakbond voor verpleegkundigen en verzorgenden, gaat niet akkoord. Het overleg loopt wat NU'91 betreft vast op de structurele salarisverhoging. Voorzitter Stella Salden: "Tijdens de pandemie is, en wordt nog steeds, het uiterste van de verpleegkundigen en verzorgenden gevraagd. Toch staan zij nu weer achteraan. Het is tijd voor een passende waardering."

Moeizame onderhandelingen

De zorgwerkgevers en -vakbonden waren al maanden in onderhandeling over een nieuwe cao. Vlak voor Kerst klapte de zevende onderhandelingsronde. Volgens de vakbonden waren de gemoederen vervolgens hoog opgelopen. "De actiebereidheid groeide na het klappen van het overleg", schrijft FNV. Plannen voor acties zijn volgens de vakbonden nu van de baan.

Eind september werd in zeven grote ziekenhuizen het werk neergelegd voor betere arbeidsvoorwaarden. Dat ging toen wel over een andere cao, de cao umc. Voor de ziekenhuizen die onder die cao vallen werd in november al een akkoord bereikt. In dit geval gaat het om de cao Ziekenhuizen.

Werkdrukverlaging

FNV stelt in een persbericht dat de ziekenhuismedewerkers er komend jaar financieel flink op vooruitgaan. Ook zouden er afspraken over werkdrukverlaging zijn gemaakt. De nieuwe cao geldt voor de periode van 1 juli tot en met 31 januari 2023

Volgens bestuurder Elise Merlijn betekenen de afspraken dat "werknemers aan de onderkant en middengroepen, 'de handen aan het bed', de laboranten en de mensen op de operatiekamer er tussen de vier en tien procent op vooruitgaan."

Hogere toeslagen

De toeslag gaat omhoog voor mensen die onregelmatige diensten werken, maar details hierover ontbreken. Per 1 juli dit jaar wordt de bereikbaarheidstoeslag verdubbeld.

CNV-bestuurder Joost Veldt is opgetogen: "Gelukkig heeft de NVZ (de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen) ingezien dat er echt meer moest worden geboden om de enorme inspanning van de medewerkers in de ziekenhuizen enigszins te belonen. In deze tijd actievoeren in ziekenhuizen is iets dat eigenlijk niemand wil."

Uitbraakpoging in Syrische gevangenis vol IS-strijders 'verijdeld'

7 hours 53 minutes ago

In Noordoost-Syrië hebben IS-strijders geprobeerd opgesloten leden van de terreurorganisatie te bevrijden uit een gevangenis. Volgens de Koerdische militie SDF, die het cellencomplex bewaakt, is de uitbraakpoging mislukt.

Een onbekend aantal gevangen zou bij gevechten met bewakers zijn gedood. Tegelijkertijd met de uitbraakpoging ging er ook een autobom af in de omgeving. Volgens de SDF waren strijders van de terreurorganisatie geïnfiltreerd in wijken rond de gevangenis in Hasakah.

Duizenden ex-strijders en hun gezinnen

In die gevangenis zitten enkele duizenden ex-strijders van Islamitische Staat en hun gezinnen vast. Een deel van hen is afkomstig uit Europese landen. Volgens eerdere berichten zou ook een aantal gevangen terroristen zijn ontsnapt, maar later bleek dat volgens de Koerdische media toch niet het geval.

Het gebeurt wel vaker dat IS probeert zijn leden te bevrijden. Zo wisten in 2019 honderden gevangenen te ontsnappen uit een gevangenis voor jihadisten.

Meer recent meldden Britse media dat voormalige strijders zich ook vrij kunnen kopen uit de Koerdische gevangenissen. De SDF heeft Europese landen diverse malen opgeroepen om gevangen IS-strijders in hun land van geboorte te berechten.

Kabinet 'welwillend' als Oekraïne wapensteun vraagt, F-35's naar Bulgarije

7 hours 57 minutes ago

Als Oekraïne Nederland vraagt om de levering van defensieve wapens dan zal het kabinet daar welwillend naar kijken. Dat heeft minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken gezegd in de Tweede Kamer. Nederland is al bezig met het oprichten van een cyberteam om het land te helpen bij cyberaanvallen zoals die van vorige week.

Daarnaast stelt defensie twee F-35 jachtvliegtuigen beschikbaar voor de NAVO. Die gaan in april en mei vanuit Bulgarije opereren. De F-35's zullen zogeheten Quick Reaction Alert-taken uitvoeren om onbekende vliegtuigen boven het NAVO-verdragsgebied te onderscheppen.

Hoekstra gaat maandag met zijn Europese collega's praten over de troepenopbouw rond Oekraïne door Rusland. Doel is met een gezamenlijk sanctiepakket te komen voor als Rusland het land binnenvalt. Morgen is er ook weer overleg tussen de VS en Rusland. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken ontmoet in Genève zijn ambtgenoot Lavrov.

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat de sancties "een inval voor Poetin heel duur maken", zoals D66-Kamerlid Sjoerdsma het zei. Rusland zou dan afgesloten moeten worden van het internationale bankensysteem Swift en het gasleidingproject Nord Stream 2 zou wat betreft een meerderheid van de Kamer niet in gebruik genomen moeten worden.

Hoekstra wilde nog niet op het sanctiepakket vooruitlopen, maar sluit het dichthouden van Nord Stream 2 niet bij voorbaat uit. Eenvoudig is dat niet, zegt hij.

"Veertig procent van het Europees gas komt uit Rusland, dat vervang je niet zomaar even", zei Hoekstra. "En dat is buitengewoon ongemakkelijk als je kritiek hebt op een land vanwege de troepenbewegingen en de agressieve taal die wordt uitgeslagen."

Het zal overigens niet meevallen om alle EU-landen achter hetzelfde sanctiepakket te krijgen, voorziet Hoekstra. Niet alle landen denken hetzelfde over de agressieve houding van Rusland en wat daar tegen gedaan moet worden. Economische sancties, zoals een blokkade van het bankensysteem, kunnen ook negatieve gevolgen hebben voor de economie van EU-landen zelf.

De NAVO maakt zich grote zorgen over de Russische troepenopbouw aan de grens van Oekraïne. Maar volgens Poetin zit de NAVO zelf fout. Hoe kijkt hij naar Oost-Europa?

Ook in de Kamer zitten niet alle fracties op een lijn. SP-Kamerlid Van Dijk toonde begrip voor de uitspraken van de Russische president Poetin die vindt dat er te veel NAVO-landen dicht bij zijn grenzen komen. "De NAVO is naar het oosten opgeschoven, dat is een feit", zei Van Dijk.

Dat schoot D66-Kamerlid Sjoerdsma, door Rusland wegens zijn kritiek op een zwarte lijst gezet, in het verkeerde keelgat. "Dat zijn teksten die je op de Russische propagandazender RT hoort, en niet aan de linkerkant van de Tweede Kamer zou moeten horen."

Overigens vinden de meeste fracties het niet verstandig om Oekraïne op dit moment toe te laten treden tot de NAVO, al vinden ze dat het land er vooral zelf over gaat. Gisteren kondigde premier Rutte aan dat hij en Hoekstra binnenkort een bezoek zullen brengen aan Oekraïne om daar met de regering te praten over de situatie.

Kabinet hoopt op opening horeca en cultuur, maar 'gaat nog geen garanties geven'

8 hours 2 minutes ago

Het kabinet is hoopvol dat de horeca, de evenementen- en culturele sector snel open kunnen. Ook is er een kans dat er weer publiek bij sportwedstrijden wordt toegestaan. Maar zeker is het allerminst. "Ik ga geen garanties geven", zei premier Rutte in het Tweede Kamerdebat over de recente coronaversoepelingen. "Het is nog te vroeg", zei ook minister Kuipers van Volksgezondheid.

Volgende week dinsdag, op 25 januari, is er mogelijk een nieuwe persconferentie van Rutte en Kuipers, maar dat staat nog niet 100 procent vast.

Onbegrijpelijk

De druk op het kabinet om de cafés, restaurants, bioscopen, musea en theaters weer te openen is groot. Niet alleen vanuit de samenleving en burgemeesters, maar ook vanuit de Tweede Kamer. Tijdens het coronadebat zeiden allerlei partijen het onbegrijpelijk te vinden dat de Ikea wel open mag en een theater niet.

Gisteren werd door het hele land geprotesteerd door de cultuursector. Dat zag er zo uit:

Rutte voelt ook de druk, zei hij. Maar over de versoepeling is nu nog geen enkele voorspelling te doen. De gegevens over de recente versoepelingen vanaf zaterdag 15 januari - zoals de opening van het onderwijs, kappers en niet-essentiële winkels - ontbreken nog. Nu nemen de coronaopnamen in ziekenhuizen af, maar het is onzeker of deze lijn zich ook voortzet, benadrukte hij.

Winstwaarschuwing

De deskundigen van het Outbreak Management Team (OMT) komen morgen nog bij elkaar en maandag zitten de meest betrokken ministers nog bij elkaar in het Catshuis. Morgen vergadert wel de ministerraad, maar daarna zal er ook nog niets duidelijk zijn. "We zijn hoopvol, maar met een winstwaarschuwing", aldus de premier. "Ik weet morgen niet meer dan vandaag. Hopelijk dinsdag wel."

Het was het eerste coronadebat voor VWS-minister Kuipers die als voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg de spreiding van coronapatiënten over Nederlandse ziekenhuizen coördineerde. Hij ging zo uitgebreid in op het verzoek om een andere registratie van coronapatiënten dat Kamervoorzitter

Bergkamp verzuchtte dat het debat wel "erg op een technische briefing" begon te lijken. "Kamerlid Gündoğan van Volt reageerde: "Het is juist zo'n fijn debat met feiten en minder ruis."

Kuipers kan verder ook geen enkele voorspelling geven of corona op termijn behandeld kan worden als een gewone griep. BBB-Kamerlid Van der Plas vroeg nadrukkelijk op welk moment corona als een gewone griep af en toe de kop opsteekt en er geen ingrijpende maatregelen nodig zijn.

Als iemand besmet is geweest met bijvoorbeeld de delta- of de omikronvariant, kan een toekomstige ypsilon-variant toch weer ziek maken, benadrukt Kuipers. Er is op dit moment geen sprake van een ypsilon-variant.

Gereedschapskist

De omstreden 2G-aanpak werd geen groot thema in het debat. Het kabinet vindt het onverstandig om het 2G-systeem helemaal af te blazen, ondanks dat nu geen meerderheid voor is. Het hoeft alleen niet nu ingevoerd te worden. "Laten we 2G in de gereedschapskist houden. Het is onverstandig om het nu weg te gooien."

Komen we ooit nog van corona af? NOS op 3 zocht het uit:

Man betrapt op betalen met vals geld, blijkt nog 2 jaar cel in te moeten

9 hours 12 minutes ago

In Breda is afgelopen nacht een 28-jarige man aangehouden voor het betalen van bezorgmaaltijden met vals geld. Nadat hij was opgepakt, bleek dat hij nog een flinke celstraf open had staan.

De politie kreeg gisteravond van twee verschillende horecagelegenheden meldingen binnen over betalingen met vals geld. De agenten vermoedden dat ze met dezelfde man te maken hadden gehad.

Een horecagelegenheid in Breda zei dat een man had geprobeerd met vals geld te betalen. De bezorger had het door en sprak de man erop aan. De man zei dat hij een ander betaalmiddel zou gaan halen, maar kwam niet meer terug.

De andere horecagelegenheid kwam er pas na de bezorging achter dat het geld niet echt was. Vervolgens werd de politie gebeld.

875 dagen gevangenisstraf

De agenten spoorden de man op. Terwijl ze met hem in gesprek waren, ging hij er ineens vandoor. Hij sprong daarbij van een galerij naar beneden. Ook met pepperspray lukte het de agenten niet om de man te laten stoppen. Uiteindelijk kon hij toch worden aangehouden.

De 28-jarige man bleek nog een gevangenisstraf van 875 dagen open te hebben staan, meldt Omroep Brabant. Waarvoor hij was veroordeeld, is niet bekendgemaakt. De verdachte moet ook nog een paar boetes afbetalen.

Wat heeft BOOS onthuld over The Voice en hoe gaat het verder?

9 hours 14 minutes ago

Met een uitzending van bijna 82 minuten van BOOS werd vanmiddag duidelijk wat zich volgens tientallen vrouwen jarenlang achter de schermen heeft afgespeeld bij The Voice of Holland. In het BNNVARA-programma komen verhalen over seksueel grensoverschrijdend gedrag naar voren.

Daarbij gaat het om coaches Ali B en Marco Borsato, bandleider Jeroen Rietbergen en een niet nader genoemde regisseur. We zetten hier de aantijgingen op een rij.

Jeroen Rietbergen

Rietbergen was jarenlang bandleider bij The Voice. Er hebben zich bij BOOS negentien vrouwen gemeld, medewerkers en kandidaten, met verhalen over seksueel grensoverschrijdend gedrag van Rietbergen.

De meldingen gaan onder meer over ongepaste appjes. Zo zou hij kandidaten voorgesteld hebben samen een hotelkamer te boeken, of bepaalde kleding te dragen omdat hij die kleding sexy vond. Ook stuurde hij foto's van zijn penis, vertellen oud-kandidaten.

Rietbergen zou daarnaast grensoverschrijdende opmerkingen hebben gemaakt. Tegen een kandidate van 18 zou hij uit het niets "ik heb een hele grote pik" gezegd hebben. Tegen een andere kandidate zei hij dat zij "een geil broekje" aanhad, vertelde ze al eerder bij talkshow Beau.

Er ligt een aangifte van aanranding van oud-kandidate Nienke Wijnhoven. Rietbergen zou haar in zijn studio hebben betast.

Rietbergen was als partner van Linda de Mol de zwager van John de Mol. Volgens De Mol heeft hij Rietbergen in 2019 berispt nadat zich één vrouw had gemeld met klachten over ongewenst appgedrag. Ook daarna zou Rietbergen zich grensoverschrijdend gedragen hebben, maar De Mol heeft daar naar eigen zeggen niets over gehoord.

Rietbergen geeft toe seksueel grensoverschrijdend gedrag te hebben vertoond, maar ontkent de aanranding.

Ali B

Voice-coach Ali B wordt in het programma beschuldigd van onder meer verkrachting en betasting van vrouwen. Een kandidate die destijds 18 was zegt door Ali B verkracht te zijn.

Na een rondleiding in zijn studio ging Ali B met de vrouw op een bankje zitten en begon haar plotseling te zoenen. Ze verstijfde naar eigen zeggen en Ali B had seks met haar: "Ik voelde dat hij zo machtig was, dat ik dacht: wat jij wil, moet er nu gebeuren. Dus ik liet over me heenkomen wat hij van plan was met mij."

Bekijk hier het fragment uit BOOS waarin het slachtoffer erover vertelt:

Meerdere mensen vertellen over een patroon in het gedrag van Ali B. Hij zou beloftes doen over roem en vrouwen plotseling zoenen bij hem thuis of in zijn kleedkamer. Ook kwam hij een keer onaangekondigd thuis bij een kandidaat. Wrijvend over zijn been zou Ali B toen hebben gezegd dat hij "zin had om te neuken".

Er zijn twee aangiftes gedaan tegen Ali B, waarvan een voor verkrachting. Ali B ontkent de aantijgingen. Hij zegt wel met wederzijdse instemming seks te hebben gehad met iemand die op dat moment geen kandidaat meer was.

Marco Borsato

Over zanger en ex-Voice-coach Marco Borsato zijn meldingen gekomen van zes vrouwen, van wie drie minderjarig toen de incidenten zich voordeden.

Drie vrouwen zeggen dat Borsato hun billen ongevraagd en langdurig heeft betast. Dat gaat om vrouwen die betrokken waren bij The Voice of Holland.

Zo reageerde John de Mol, die tot eind 2019 de leiding had bij The Voice, op de onthullingen:

Borsato zou ook drie deelnemers van The Voice Kids hebben betast. Dat was onder meer tijdens een barbecue die Borsato organiseerde voor deelnemers van het programma. De ouders van de kinderen die toen 13 en 14 waren bevestigen de verhalen tegen BOOS. Melders zeggen ook dat Borsato regelmatig andere meisjes bij hun heupen vastpakte.

Er is eerder aangifte gedaan tegen Borsato. Dat betreft een vrouw die toen ze 15 was door hem zou zijn betast. Borsato heeft aangifte gedaan van smaad vanwege die aangifte, maar reageert verder niet op de andere beschuldigingen.

Anonieme regisseur

In de uitzending kwamen ook vijftien meldingen aan bod tegen een regisseur van The Voice die niet met naam genoemd wordt. Hij maakte volgens vrouwen ongepaste opmerkingen en hij was handtastelijk.

In een verklaring ontkent hij de beschuldigingen "ten stelligste".

Braziliaanse president Bolsonaro bezoekt Suriname voor ‘Amazonetop’

9 hours 23 minutes ago

President Bolsonaro van Brazilië brengt vandaag een bezoek aan Suriname. In Paramaribo ontmoet hij zijn Surinaamse ambtgenoot Santokhi. Ook president Irfaan Ali van Guyana schuift aan voor een werklunch.

De drie Amazonelanden willen meer en intensiever gaan samenwerken, op allerlei terreinen. Een van de belangrijkste gespreksonderwerpen is ongetwijfeld olie. Sinds er in 2015 grote olie- en gasvondsten werden gedaan voor de kust van Guyana, is de economie van dat land booming. De Wereldbank verwacht voor dit jaar een economische groei van maar liefst 49,7 procent voor Guyana.

Een aantrekkelijk vooruitzicht voor buurland Suriname, waar nog niet zo lang geleden ook grote olie- en gasvoorraden werden ontdekt. Naar verwachting kan er rond 2025 worden begonnen met het winnen van die voorraden.

Er is veel kennis en geld nodig om de olie- en gasindustrie te ontwikkelen. Maar de regering van president Santokhi zit niet goed bij kas: Suriname kampt met grote staatsschulden. In december keurde het Internationaal Monetair Fonds een financieel steunpakket goed van ruim 600 miljoen euro.

Arco Norte

Braziliaanse investeerders zijn meer dan welkom in Suriname. Bovendien heeft het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras veel expertise op het gebied van olie- en gaswinning in de diepe zee.

President Bolsonaro hoopt dan ook dat Braziliaanse bedrijven een graantje kunnen meepikken van de olievondsten aan de noordgrens. Maar het gaat hem niet alleen om de oliedollars.

De Brazilianen willen verregaande integratie van de 'Arco Norte' (Noordelijke Boog). Daarmee bedoelen ze de regio die bestaat uit de noordelijke deelstaten Roraima en Amapá in het Braziliaanse Amazonegebied Suriname, Guyana en Frans-Guyana. In de eerste plaats gaat het om integratie van het energienetwerk in die regio.

De afgelegen deelstaat Roraima is niet aangesloten op het Braziliaanse nationale energienetwerk, en kreeg jarenlang stroom uit Venezuela. Door de crisis in dat land kwam daar een einde aan. Tegenwoordig komt alle stroom in Roraima van dure en vervuilende thermische centrales in de deelstaat zelf.

Gaspijpleiding

De Brazilianen willen in de toekomst stroom uit Suriname en Guyana kunnen importeren. Daarnaast zijn er plannen voor een gaspijpleiding tussen de drie buurlanden, een diepzeehaven (in Guyana) en wegen. Met andere woorden: verregaande integratie tussen de drie landen, die ook de onderlinge handel moet stimuleren. Die is namelijk, ondanks de nabijheid, bescheiden.

Tot nu toe zijn de landen in de 'Arco Norte' nauwelijks met elkaar geïntegreerd. Er is bijvoorbeeld niet eens een weg tussen Suriname en Brazilië. Omstreden plannen om dwars door het Braziliaanse Amazonegebied zo'n weg aan te leggen komen niet van de grond.

Goudmijnen

De laatste tijd worden de banden aangehaald. Eigenlijk zou Bolsonaro al in 2020 op bezoek komen, maar vanwege de coronapandemie werd dat bezoek uitgesteld. De Braziliaanse president zal vandaag op het vliegveld van Paramaribo worden verwelkomd door de Surinaamse vicepresident Brunswijk. Na de werklunch met gastheer Santokhi en de president van Guyana staan bilaterale besprekingen op het programma.

De presidenten van Suriname en Brazilië zullen dan naar verwachting ook praten over samenwerking op het gebied van veiligheid. De grens tussen de landen is 593 kilometer lang, dichtbegroeid en moeilijk te bewaken. Er wonen naar schatting 20.000 Brazilianen in Suriname, die veelal in (illegale-) goudmijnen werken.

Het is de vraag of het bezoek van Bolsonaro aan Suriname al direct veel concrete afspraken zal opleveren. Maar zijn boodschap is duidelijk: Brazilië wil zakendoen. Morgen vliegt Bolsonaro door naar Guyana.

Advocaat Ali B: wel seks, geen strafbare feiten

9 hours 35 minutes ago

De advocaat van Ali B, Bart Swier, heeft "de stellige overtuiging dat het OM de zaken tegen zijn cliënt zal seponeren". Tegen de NOS zegt hij dat het Openbaar Ministerie hem heeft verteld "dat er geen strafrechtelijk onderzoek loopt" naar aanleiding van de aangiftes tegen Ali B. Dat past volgens hem "volledig bij het beeld dat het ook niet gaat om een strafbaar feit, dan volgt er namelijk ook geen onderzoek."

Het OM zegt dat het feitelijk klopt dat er nog geen onderzoek loopt, maar een woordvoerder benadrukt daarbij dat er momenteel nog wordt bekeken of er een strafonderzoek moet komen. Een besluit daarover kan nog weken op zich laten wachten, ook omdat het OM wil zien of er naar aanleiding van de uitzending van BOOS van vandaag nog meer aangiftes volgen.

Ali B blijft erbij dat hij zich bij The Voice of Holland nooit schuldig heeft gemaakt aan seksueel grensoverschrijdend gedrag. "Nooit heb ik enige seksuele relatie met een kandidaat gehad of gezocht."

Hij zegt dat hij wel affaires heeft gehad, maar dat het altijd met wederzijdse instemming was en dat hij nooit een seksuele relatie met een deelnemer van The Voice of Holland heeft gehad of gezocht.

In de uitzending van online-programma BOOS waren anoniem twee vrouwen aan het woord die aangifte tegen Ali B hebben gedaan. Een voormalige deelnemer van The Voice of Holland heeft aangifte gedaan van verkrachting, van een andere vrouw werd niet duidelijk waarvan precies aangifte is gedaan, maar volgens advocaat Swier gaat het ook in dit geval om verkrachting.

Het OM wil dit laatste niet bevestigen, en houdt het erop dat er twee keer aangifte is gedaan van "een zedenzaak". Inhoudelijk wil het OM er verder niets over zeggen.

In deze video vertellen oud-kandidaten van The Voice over onder meer het gedrag van Ali B:

In BOOS vertelde een ex-deelneemster van The Voice dat ze acht jaar geleden, nadat ze uitgeschakeld was, seks met Ali B heeft gehad. Ali B had haar rondgeleid in zijn studio en begon haar daarna te zoenen. Ze verstijfde naar eigen zeggen en verzette zich niet toen hij seks met haar had. Ze zag het destijds niet als een verkrachting.

Ali B denkt te weten wie de aangifte heeft gedaan, maar is er vast van overtuigd dat hij haar niet heeft verkracht. De seks vond plaats lang nadat de vrouw bij The Voice was geweest. Bovendien was het volgens Ali B met wederzijdse instemming. "Er was ook initiatief van haar zijde. Machtsmisbruik wordt volledig betwist", aldus Swier.

Ali herkent gebeurtenis niet

Een andere vrouw vertelde in BOOS dat Ali B. met een vinger bij haar naar binnen was gegaan. Volgens advocaat Swier zou haar aanklacht technisch ook neerkomen op verkrachting, maar Ali B "herkent deze gebeurtenis niet" en heeft geen idee wie de vrouw is.

Volgens Swier kan de politie, als ze dat al zou willen, geen onderzoek doen naar deze zaak, omdat de getuige die erbij aanwezig zou zijn geweest is beïnvloed door de uitzending van BOOS. "Getuigen zullen hun verhaal aanpassen op wat ze hebben gehoord."

Trial by media

De advocaat benadrukte dat zijn cliënt zich niet tegen de beschuldigingen kan verdedigen, omdat ze anoniem zijn gedaan en ook moeilijk in de tijd zijn te plaatsen.

Ali B zegt dat de zaak neigt naar 'trial by media', maar dat hij zich nooit schuldig heeft gemaakt aan machtsmisbruik, "laat staan aan een strafbaar feit". Zijn advocaat is niet van plan aangifte te doen wegens smaad en laster, zoals de advocaat van Marco Borsato wel deed nadat een vrouw hem had beschuldigd van een zedendelict.

De hele aflevering van BOOS:

Celstraffen voor mishandelen ambulancepersoneel Biddinghuizen

10 hours 24 minutes ago

Drie Spanjaarden die vorig jaar op een vakantiepark in Biddinghuizen ambulancemedewerkers hebben mishandeld, hebben een onvoorwaardelijke celstraf van twee maanden opgelegd gekregen. De politierechter noemt de gebeurtenissen "heel schokkend en volstrekt onacceptabel".

Het gaat om twee vrouwen en een man. Ze zaten met nog een andere man afgelopen oktober in een huisje op een vakantiepark in Biddinghuizen, schrijft Omroep Flevoland. Een van de vrouwen, ze was toen een paar maanden zwanger, voelde zich niet lekker en daarom werden de hulpdiensten gebeld.

Medewerkers van de ambulance die naar het park waren gereden, concludeerden dat de vrouw niet mee hoefde, maar dat ze een afspraak kon maken bij de huisartsenpost.

Vervolgens ontstond er een ruzie. Een van de vrouwen spuugde de verpleegkundige in het gezicht, waarna er een vechtpartij ontstond. Daarbij zijn beide hulpverleners mishandeld. Ze konden uiteindelijk het park in vluchten.

Mentale problemen

Uit slachtofferverklaringen blijkt dat de gebeurtenissen een flinke impact hebben gehad op de hulpverleners. Ze hielden aan de vechtpartij botbreuken over en ze kampen beiden nog steeds met mentale problemen. De ambulancechauffeur kan daarnaast nog steeds niet werken.

In een verklaring van de verpleegkundige staat: "Wat wij als gezin en naasten meemaken is verschrikkelijk. De vraag is of ik weer plezier in mijn werk terugkrijg, of ik ooit weer met vertrouwen op de ambulance durf te stappen."

Ook bleek uit haar verklaring dat ze door haar verwondingen niet goed voor haar 1-jarige kind kon zorgen: "Ik kon lange tijd mijn kind niet optillen of zijn luier verschonen. Hij begon te huilen, omdat ik er anders uitzie."

Rechter legt zwaardere straf op

De politierechter vindt een taakstraf niet voldoende "vanwege de aard van het letsel".

De officier van justitie had gevraagd om een gevangenisstraf die gelijk was aan het voorarrest, maar de politierechter vindt de feiten zo ernstig dat de drie opnieuw naar de gevangenis moeten. "Geweld tegen hulpverleners is buitengewoon verwerpelijk."

Kind in wagen rolt Volendamse dijk af en belandt in het water

11 hours 15 minutes ago

In Volendam is afgelopen week een kinderwagen met daarin een kind van een dijk afgereden en daarna in het water beland. De jongen bleef ongedeerd. Bewakingsbeelden hebben vastgelegd wat er precies gebeurde.

Op de beelden is te zien dat iemand achter een kinderwagen zich omdraait om een step van een ander kind van straat te halen. Als de persoon weer terugloopt, rolt de kinderwagen van de dijk af. Omstanders rennen naar het water om de jongen eruit te halen.

Frans Keizer heeft het allemaal zien gebeuren. Volgens NH Nieuws reed hij langs het water toen hij de kinderwagen naar beneden zag rollen. Nog voordat hij was uitgestapt, sprong een andere man al het water in. "Het is hier drie meter diep en hij sprong er gelijk achteraan voor de wagen naar beneden ging."

Kind moest lachen

Hij pakte de kinderwagen aan van de man in het water en heeft het kind in handdoeken gelegd. "Hij moest al gelijk lachen toen hij het water uit kwam", zegt Keizer.

Het kind is voor controle naar de dokter gebracht. Zijn moeder laat op Facebook weten dat het goed met hem gaat en bedankt alle mensen die de kleine gered hebben.

Een voorbijganger die het ziet gebeuren probeert de kinderwagen nog te stoppen:

Dean (4) zaterdag al achtergelaten door verdachte betrokkenheid bij dood

12 hours 4 minutes ago

De 4-jarige Dean is volgens de politie zaterdag al achtergelaten door de Belgische man die wordt verdacht van betrokkenheid bij zijn dood. Het lichaam van de overleden jongen werd maandagavond gevonden bij Neeltje Jans, dat tussen Noord-Beveland en Schouwen-Duiveland ligt.

De 34-jarige verdachte Dave De K. was dezelfde dag in Meerkerk opgepakt.

Uit het politieonderzoek blijkt verder dat De K. in de nacht van vrijdag op zaterdag bij Sint Jansteen in Zeeuws-Vlaanderen de Belgisch-Nederlandse grens is overgestoken. Daarna is hij via de Westerscheldetunnel naar Koudekerke gereden.

Camerabeelden

De K. verbleef daar volgens de politie een paar uur en ging daarna eerst naar Vlissingen en Middelburg, om vervolgens terug te keren naar Koudekerke. De politie heeft niet achterhaald of Dean al die tijd ook bij hem is geweest.

Na het laatste bezoek van de verdachte aan Koudekerke is hij zaterdagmiddag naar Neeltje Jans gereden, waar hij het slachtoffer heeft achtergelaten. Hierna is De K. weggegaan uit de provincie Zeeland.

De politie is op zoek naar camerabeelden die meer duidelijk kunnen geven over de ontvoering en de dood van Dean. "Het onderzoek richt zich op de aanwezigheid van het jongetje Dean in de auto of bij de verdachte."

Overleveringsdetentie

België heeft aan Nederland gevraagd om De K. aan het land over te leveren. Hij is vanmiddag voorgeleid aan de officier van justitie in Amsterdam en die heeft hem in zogeheten overleveringsdetentie geplaatst, waarmee de uitleveringsprocedure officieel is begonnen.

Beelden van de vondst van het lichaam:

Volgende week vrijdag wordt door de Amsterdamse rechtbank bekeken of De K. naar België gaat. Volgens het Openbaar Ministerie wil hij niet uitgeleverd worden. Tot de beoordeling van de rechtbank blijft de verdachte in overleveringsdetentie.

Gisteren werd door het OM Zeeland-West-Brabant al gemeld dat de verdachte in België zal worden vervolgd.

Vriendin verdachte aangehouden

Dinsdag werd bekend dat ook de Nederlandse vriendin van de verdachte is opgepakt voor betrokkenheid bij de dood van Dean. De vrouw zou na de verdwijning van De K. met de 4-jarige Dean tegenstrijdige verklaringen aan de politie hebben afgelegd. Ook zou ze informatie over hem hebben achtergehouden.

De K. en zijn vriendin pasten regelmatig op het jongetje en diens 7-jarige zusje.

Onderzoek: tekort aan zorgpersoneel op lange termijn alleen maar groter

12 hours 48 minutes ago

In 2031 zal het tekort aan zorgpersoneel naar verwachting oplopen naar 135.000 werknemers. Dit blijkt uit onderzoek van ABF Research in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

De tekorten zullen over de gehele zorgsector voelbaar worden. Maar met name de ziekenhuizen en verpleeghuizen zullen onder druk komen te staan. In 2031 kunnen ziekenhuizen te maken krijgen met een tekort van 24.400 mensen. De verpleeghuizen krijgen het naar verwachting nog pittiger met een tekort aan 51.900 mensen.

In de loop van dit jaar verwachten de onderzoekers van ABF Research dat het huidige tekort al zal oplopen naar 49.000 mensen. Dat tekort is wel beduidend lager dan de grovere inschatting van vorig jaar. Toen werd nog uitgegaan van 56.000 tot 74.000 te weinig zorgmedewerkers.

Conny Helder, de minister voor Langdurige Zorg, schrijft in een Kamerbrief dat met dit onderzoek het verwachte personeelstekort in de zorg niet eerder zo precies is ingeschat. "Om het tekort terug te dringen, heeft het aantrekkelijker maken van het werken in de zorg hoge prioriteit. De komende tijd ga ik aan de slag met het uitwerken van een vervolgaanpak voor de arbeidsmarktvraagstukken in zorg en welzijn."

Capaciteitsproblemen na de coronapandemie

Het oude voorspellingsmodel hing onder andere samen met de ontwikkeling van de totale beroepsbevolking. Het nieuwe model is specifiek toegesneden op de sector zorg en welzijn. Ook zijn de toekomstige behoeften aan type artsen en verpleegkundigen, zoals ingeschat door het Capaciteitsorgaan, meegenomen in het model. "Daarmee wordt een completer beeld van de arbeidsmarkt in de zorg geschetst", aldus minister Helder in de brief aan de Tweede Kamer.

Het zal volgens het onderzoek vooral lastig worden om voldoende handen aan het bed te krijgen. Want er zullen vooral te weinig verpleegkundigen op zowel mbo als hbo niveau zijn. Ook wordt erop gewezen dat er nog minder gespecialiseerde artsen in de ouderengeneeskunde worden verwacht. Op dit moment is er al een tekort van 500 van dergelijke artsen. In 2031 loopt dat tekort naar verwachting op tot 1100 artsen.

Gezien de toenemende vergrijzing en daarmee een groeiende vraag naar zorg in de komende jaren, lijken capaciteitsproblemen ook na de pandemie en op de lange termijn een aanzienlijk maatschappelijk probleem te worden.

Ook in Kamer steeds meer twijfels over lockdown horeca en cultuur

13 hours 48 minutes ago

Niet alleen vanuit sectoren zelf maar ook in de Tweede Kamer neemt de druk op het kabinet toe om serieus naar versoepelingen voor de horeca en cultuursector te kijken. Oppositiepartijen maar ook regeringspartijen hebben veel vragen voor Ernst Kuipers, in zijn eerste debat als nieuwe minister van Volksgezondheid.

Steeds meer partijen noemen het onbegrijpelijk dat er wel honderden mensen in woonwinkels en warenhuizen kunnen rondlopen, maar niet gecontroleerd naar horeca, musea of theater kunnen.

CDA-Kamerlid Van den Berg vindt het verschil in maatregelen voor sectoren niet meer uit te leggen. Ze wil weten of de horeca en cultuur op 29 januari weer open kunnen. Dat de bouwmarkt wel open is en musea en theaters niet noemt ze "erg wrang". Ook de VVD vraagt het kabinet te kijken naar "stappen vooruit".

Kamerleden wijzen er verder op dat in andere landen veel meer mogelijk is en dat de ziekenhuisbezettingscijfers teruglopen. Ook wijzen ze op de nevenschade voor jongeren en ondernemers door de lockdownmaatregelen.

Burgemeesters van dertig gemeenten, waaronder Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Breda, riepen het kabinet gisteren op om het coronabeleid "fundamenteel te herzien". Dat deden ze in een opiniestuk in de Volkskrant.

Geen garanties

Premier Rutte zegt te begrijpen wat de Kamerleden bepleiten, maar hij vindt het nog te vroeg voor definitieve besluiten. "We zijn hoopvol, maar wachten nog op meer informatie over hoe ziekmakend omikron is en wat de druk is op de zorg".

Het kabinet verwacht daarover de komende dagen nog cijfers. "Gezien het positievere beeld dat Jaap van Dissel van het RIVM eerder vandaag op de briefing liet zien is er hoop, maar ik kan geen garanties geven".

Als er naar versoepelingen gekeken wordt gaat het onder meer om horeca en cultuur. Ook de terugkeer van publiek bij sportwedstrijden is dan een onderwerp, aldus Rutte.

Geen meerderheid meer voor 2G

In het debat wordt ook duidelijk dat er geen meerderheid in de Kamer is voor de invoering van 2G. De meeste partijen haalden een onderzoek van de TU Delft aan dat afgelopen week verscheen en waarin de onderzoekers concluderen dat 2G-beleid weinig invloed heeft op het terugdringen van besmettingen met de omikronvariant.

Met 2G krijgen mensen alleen toegang tot bepaalde locaties als ze recent gevaccineerd of genezen van corona zijn. De meeste partijen zijn niet overtuigd van de werking ervan en zien meer in het uitbreiden van testen. Ook vanwege de tweedeling die door 2G kan ontstaan, De PvdA hield de mogelijkheid voor 2G eerst nog open, maar ziet het nu ook niet meer zitten.

Regeringspartijen VVD en D66 willen 2G voor de toekomst niet uitsluiten. Volgens hen zou het wel kunnen helpen om de druk op de zorg te verminderen, omdat gevaccineerde of genezen mensen een veel kleinere kans hebben om in het ziekenhuis te belanden.

Debat geschorst

Het coronadebat werd door Kamervoorzitter Bergkamp geschorst na onenigheid met FvD-Kamerlid Van Meijeren. Die wilde na een discussie met andere Kamerleden uitleggen wat hij bedoelt met burgerlijke ongehoorzaamheid en zijn oproepen daarover in relatie tot de coronamaatregelen.

Bergkamp zei hem dat dergelijke oproepen niet zijn toegestaan in de Tweede Kamer, maar Van Meijeren reageerde daar niet op. Toen de microfoons waren uitgezet, ging de discussie in hevigheid door, waarop Bergkamp het debat schorste.

Verschillende Kamerleden hadden daarvoor Van Meijeren aangesproken op zijn uitlatingen dat de coronamaatregelen crimineel zijn en bestraft moeten worden. Zij vinden deze opmerkingen ondermijnend voor de rechtstaat en de democratie.

Kamervoorzitter Bergkamp en Van Meijeren hebben afgesproken dat nader wordt uitgezocht of een fractie het mag hebben over burgerlijke ongehoorzaamheid, en daartoe oproepen mag doen in de Tweede Kamer.

Van Meijeren zegt hier dat het klopt dat hij oproept tot burgerlijke ongehoorzaamheid:

Leger ingezet voor beveiliging processen in De Bunker

14 hours ago

Voor de beveiliging van zittingen in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam zal het leger worden ingezet. Eerder meldde de NOS al dat het kabinet daarover in gesprek was met het Openbaar Ministerie, de rechterlijke macht, de politie en burgemeesters.

Burgemeester Halsema van Amsterdam schrijft nu aan de gemeenteraad dat ze inderdaad de hulp van Defensie inroept.

Volgens Halsema, het Openbaar Ministerie en de politie in Amsterdam legt de beveiliging van "hoog risico-zittingsdagen" zo'n groot beslag op de capaciteit van de politie dat bijstand van Defensie noodzakelijk is.

Er zijn steeds meer zittingen met een hoog risico en er worden veel mensen beveiligd. Het gaat dan bijvoorbeeld om het Marengoproces tegen Ridouan Taghi en zijn medeverdachten en het Erisproces tegen motorclub Caloh Wagon.

Wat weten we over het Marengoproces, met als hoofdverdachte Ridouan Taghi? Bekijk het in deze video:

Minister Ollongren van Defensie moet officieel nog met het Amsterdamse verzoek instemmen, maar dat gaat ze zo goed als zeker doen. Het is de bedoeling dat de beveiliging door militairen op 1 maart ingaat en in elk geval duurt tot juli van dit jaar. Halsema verwacht dat de inzet van de politie bij de extra beveiligde rechtbank door de hulp van militairen ongeveer kan worden gehalveerd. Het idee is dat daardoor de werkdruk van de politie zal afnemen en dat meer agenten kunnen worden ingezet in de wijken.

Het gaat bij de beveiliging niet alleen om marechaussees (die neemt ook nu al taken op zich), maar ook om militairen "in groen veldtenue". De bewapening is gelijk aan die van de marechaussee en de politie. De militairen worden door de politie aangestuurd.

Checked
1 hour 20 minutes ago
NOS Nieuws - Algemeen
NOS Nieuws
Subscribe to NOS Nieuws - Algemeen feed