NOS Nieuws - Algemeen

Mensen uit zee gered, rode vlag op strand Den Haag, Katwijk en Noordwijk

58 minutes 34 seconds ago

Langs de Haagse kust en in Katwijk en Noordwijk is de rode vlag gehesen. Dat betekent dat het ten zeerste wordt afgeraden om in zee te zwemmen. Volgens de Haagse reddingsbrigade moesten vandaag tientallen personen uit zee worden gered. Op het Zuiderstrand moest iemand worden gereanimeerd, meldt Omroep West.

Volgens een woordvoerder van de reddingsbrigade Den Haag is door een combinatie van de aflandige wind en de stroming in zee sprake van een "zeer verraderlijke" situatie. Ook is het druk op het strand. "Het is zo druk dat hulpverleners amper nog met voertuigen over het strand kunnen rijden", zegt een woordvoerder. "En er blijven nog steeds meldingen binnenkomen van mensen die uit het water gered moeten worden."

De reddingsbrigade noemt het een unieke situatie. "De rode vlag wordt niet vaak gehesen. Een paar dagen geleden moesten we het ook doen op het Zuiderstrand. Dat was al uitzonderlijk. En nu ook voor het hele strand." De waarschuwing geldt tot later vanavond.

De Katwijkse Reddingsbrigade (KRB) stelt dat sprake is van een "sterke stroming, hoge golven en veel actieve muien".

Tientallen doden in Pakistan door moessonregens en overstromingen

1 hour 14 minutes ago

Door zware moessonregens zijn de afgelopen drie dragen in verschillende delen van Pakistan tientallen mensen om het leven gekomen. De hevige regenval leidt ertoe dat rivieren buiten hun oevers treden. De Pakistaanse National Disaster Management Authority meldt bijna vijftig doden.

Volgens persbureau AP zijn er ongeveer honderd huizen beschadigd. In de zuidelijke provincie Sindh zet het leger boten in om mensen te evacueren die vast zijn komen te zitten. Ook is er een medisch kamp opgezet.

Regen houdt aan

Waarschijnlijk blijft het de komende 72 uur nog hard regenen. Daarna zou de regen minder moeten worden. het Pakistaanse ministerie van Meteoroligie houdt rekening met meer overstromingen de komende dagen.

Pakistan heeft elk jaar last van het moessonseizoen, dat van juli tot september duurt. Dat geldt ook voor buurlanden als India en Nepal. Overstroomde rivieren beschadigen niet alleen huizen, maar ook gewassen, wegen en bruggen.

Nog even geen monument voor Nederlandse krijgsgevangenen Nagasaki

1 hour 22 minutes ago

De nabestaanden van een groep Nederlandse krijgsgevangenen hadden de atoomaanval op Nagasaki op een bijzondere manier willen herdenken vandaag. In de Japanse stad zou, 75 jaar na de atoombom, een monument worden onthuld. Vanwege de coronacrisis is dat uitgesteld tot 4 mei volgend jaar. Wel is vandaag het ontwerp gepresenteerd.

In de Tweede Wereldoorlog werden 150 Nederlanders tewerkgesteld op de Mitsubishi-scheepswerf in Nagasaki, samen met een aantal Britten en Australiërs. Ze waren zo'n 1800 meter verwijderd van de plek waar de bom afging. Bij de explosie werden vier krijgsgevangenen direct gedood door instortende gebouwen, anderen liepen zware brandwonden op. Nog eens vier krijgsgevangenen overleden enkele weken later aan hun verwondingen.

Onbeschrijfelijk

Achteraf beschreven overlevenden de verschrikkelijke gevolgen van de atoombom. "De lichtstraling duurde denk ik een minuut, het was net alsof er tien zonnen tegelijk schenen", herinnerde ex-krijgsgevangene Koos van Houten zich. "Mensen liepen met brandende kleding rond en sprongen in het kanaal. Anderen was de kleding van het lichaam gerukt. De toestand was onbeschrijfelijk."

Een andere Nederlander die het inferno overleefde, was Everhard Schouten. "Hij hoorde de vliegtuigen overkomen en zag op een gegeven moment dat er iets uit het vliegtuig gegooid werd", vertelt zijn zoon aan Omroep Gelderland. "Voordat hij het wist: een lichtflits en een enorme drukgolf. Op dat moment raakte hij bewusteloos. Toen hij weer bijkwam, zag hij dat heel Nagasaki verdwenen was."

Stichting Monument Nagasaki had vandaag het monument willen onthullen voor de krijgsgevangenen van het kamp Fukuoka 14b, vlak bij de plek waar de bom ontplofte. Dat is uitgesteld, maar de organisatie heeft wel een speciale website gelanceerd: fukuoka14b.org. Daarop staan verhalen over de mensen die in het kamp gevangen hebben gezeten en ook het ontwerp van het monument is er te vinden.

Op het monument is een kraanvogel afgebeeld, als symbool van vrede. Een klok staat voor het moment dat de atoombom viel op Nagasaki, om 11.02 uur. Voor het monument zijn de contouren van barakken van het kamp te zien.

#GeenDorHout: 'Dit gaat niet over een anonieme risicogroep, maar over mensen'

2 hours 53 minutes ago

Ik ben Judith, 38, alleenstaande moeder van Rosa (3). Leggen jullie uit aan mijn kind dat ik gesnoeid mocht worden omdat mensen wel wilden kunnen feesten? #GeenDorHout

Ik ben Linda, nét 50, en leef met uitgezaaide kanker, dat betekent non-stop chemo. Wie legt mijn zoons uit dat ik wel opgeofferd mocht worden omdat anderen hun vrijheid zo heel erg misten in Nederland? #GeenDorHout

Twee van de vele berichten die sinds gisteren zijn getweet met #GeenDorHout. De hashtag, met duizenden reacties trending topic, is bedacht door de 38-jarige Jacquie. De golf aan verhalen kwam op gang na deze oproep van haar:

Jacquie heeft meerdere chronische aandoeningen, waaronder chronische bronchitis. Daardoor is ze extra kwetsbaar voor het coronavirus. Ze wil met haar actie degenen die kwetsbaar zijn voor corona een gezicht geven, zegt ze tegen de NOS. "Je hebt het niet over een anonieme risicogroep, maar over mensen."

Discussie over kwetsbaren

De term 'dor hout' werd eerder gebruikt door columnist en opiniemaker Marianne Zwagerman. Over de hoge gemiddelde leeftijd van coronaslachtoffers twitterde ze in april: "De emotie moet echt uit het #coronadebat. Het dorre hout wordt gekapt, misschien een paar maanden eerder dan zonder virus. Moet iedereen die nog in de bloei van zijn leven zit daar alles voor opofferen?"

De directe aanleiding voor de actie van Jacquie was een ingezonden stuk van epidemioloog Sander Borgsteede, gisteren in Trouw. "Willen we de zwakkeren blijven beschermen totdat er een vaccin voorhanden is, of zijn we bereid te accepteren dat zwakkere, oudere mensen eerder overlijden", schreef hij daarin.

"Ik heb dat soort uitspraken de afgelopen maanden heel veel gelezen in artikelen en gehoord op tv", reageert Jacquie. "Als het alleen twee artikelen van Marianne Zwagerman waren, dan was ik dit niet gestart."

Ook jongeren in risicogroepen

Ze wijst erop dat niet alleen ouderen kwetsbaar zijn voor het virus en dat ook gezonde mensen er soms aan overlijden of er chronische klachten aan overhouden. "Ze hebben het ook over mij en over mijn vrienden, van wie er veel tot de risicogroepen behoren. Dat zijn allemaal jonge mensen. Als mensen zeggen dat mijn vrienden wel dood mogen, dan vind ik dat moeilijk."

Jacquie hoort soms ook zeggen dat mensen met een beperking zichzelf maar moeten afschermen. "Maar zo werkt het niet. Ik kan niet een paar jaar binnenblijven. Ik moet regelmatig naar het ziekenhuis en dan moet ik met het openbaar vervoer. Dat kan niet in een maatschappij die geen rekening houdt met mij."

Tussen de berichten van mensen die gehoor hebben gegeven aan haar oproep op Twitter zitten verhalen van mensen die ziektes hebben overwonnen of zijn hersteld van zware ongelukken. Ook melden zich mensen die naar eigen zeggen sinds maart niet meer buiten komen vanwege aandoeningen, of alleen 's ochtends vroeg naar het strand durven.

Jacquie had nooit gedacht dat haar oproep zoveel respons zou krijgen. "Zoveel verhalen, mijn hart is er gewoon vol van. Ik voel mezelf ook gehoord, maar ik doe dit niet voor mezelf. Ik wil alleen laten zien: dit zijn de gezichten van de mensen die je misschien zou opofferen als je zegt dat we alle maatregelen moeten laten gaan."

Afghaanse raad keurt vrijlating van 400 controversiële Talibangevangenen goed

3 hours 55 minutes ago

Duizenden Afghaanse volksvertegenwoordigers hebben vandaag besloten dat 400 zwaar gestrafte Talibanleden vrijgelaten mogen worden. Het besluit is een belangrijke stap om het vredesoverleg tussen de Taliban en een vertegenwoordiging van de Afghaanse maatschappij door te laten gaan.

De vrijlating is onderdeel van een deal die de Taliban en de Verenigde Staten in februari sloten over het terugtrekken van Amerikaanse troepen uit Afghanistan. Een van de eisen die de Taliban toen op tafel legde, was de vervroegde vrijlating van in totaal 5000 Taliban-gevangenen uit de gevangenissen.

De Afghaanse regering liet eerder al duizenden gevangenen vrij, maar deze laatste groep vond de regering tot nu toe nog te gevaarlijk om op vrije voeten te stellen. "Er zitten gevangenen bij die in verband worden gebracht met grote terroristische aanslagen waarbij ook veel burger- en buitenlandse slachtoffers vielen", zegt correspondent Aletta André. "150 van hen waren al veroordeeld tot de doodstraf."

Laatste barricade

Volgens André was dit de laatste barricade waar het begin van de gesprekken op vastliep. "Als die vrijlating klaar is, kunnen de gesprekken daarna binnen een paar dagen beginnen."

Het besluit werd genomen tijdens de Loya Jirga, een grote vergadering van volksvertegenwoordigers in de hoofdstad Kabul. De Afghaanse regering vroeg daar om advies over de vrijlating. Er waren onder meer stamoudsten, politici en andere leiders bij aanwezig.

Niet iedereen in Afghanistan is het eens met de vrijlating. "Voor sommigen is het heel slecht nieuws, maar veel leiders juichen het toe. Ze zijn blij dat de gesprekken met de Taliban kunnen gaan beginnen."

Incidenten leggen kwetsbaarheid migranten in Spaanse groente- en fruitteelt bloot

4 hours 3 minutes ago

De Nicaraguaanse Eleazar Blandón, arbeider op een Zuid-Spaans watermeloenenveld, overleed afgelopen week aan een zonnesteek. Zijn dood zet de discussie over de rechten van migranten die in de Spaanse groente- en fruitteelt werken op scherp. Al de hele zomer zijn daarvoor in Spanje demonstraties.

Blandón (42) kwam in oktober vorig jaar vanuit Nicaragua naar Spanje. Via Bilbao en Almería belandde hij in de regio Murcia, waar hij kon helpen bij de oogst van watermeloenen. Vorige week liep hij een zonnesteek op, nadat hij elf uur achtereen zou hebben gewerkt bij een temperatuur van meer dan 40 graden. De rit naar het ziekenhuis, waar Blandón voor de deur werd achtergelaten, kwam te laat om zijn leven te redden.

Bij aankomst in Spanje zou de Nicaraguaan direct asiel hebben aangevraagd, maar vanwege een overvol asielsysteem kon de aanvraag pas maanden later worden geformaliseerd. Met de corona-uitbraak en de daaropvolgende sluiting van veel overheidsinstanties in Spanje, kwam ook zijn procedure stil te liggen. Ondertussen ging Blandón - zwart en onverzekerd - bij een boer in Almería aan het werk. Na zijn overlijden werd zijn werkgever gearresteerd. Het politieonderzoek loopt nog.

Kartonnen huizen

Veel groente en fruit uit Spanje, deels ook bestemd voor de Nederlandse markt, wordt geoogst door mensen als Blandón: migranten zonder papieren. De situatie van deze sin papeles is geregeld schrijnend. Blandóns zus zei tegen de Spaanse krant El País dat haar broer haar huilend belde en vertelde hoe hij tijdens het werk werd vernederd. Hij zou lange dagen maken en 5 euro per uur betaald krijgen. Per dag moest 6 euro worden afgestaan voor het vervoer naar de velden.

De dood van Blandón is een voorlopig dieptepunt in een recente reeks incidenten waaruit de kwetsbaarheid blijkt van migranten in de Spaanse groente- en fruitteelt. Zo brak er half juli brand uit in drie sloppenwijken in Lepe, in de zuidelijke provincie Huelva. Zo'n honderd primitieve woningen, gemaakt van karton, plastic en hout, gingen verloren. Drie mensen raakten gewond.

De meeste bewoners waren illegalen, die vaak als dagloner voor landbouwbedrijven in de buurt werken. Afgelopen week gingen honderden mensen in het stadje de straat op; ze eisten een volwaardige woning voor en legalisering van ongedocumenteerde migranten.

Een van de demonstranten is Haya Fofana (29). Hij werd geboren in Mali en woont sinds 2007 in Spanje. Fofana heeft Spaanse verblijfsdocumenten, maar veel van de collega's met wie hij voor 40 euro per dag rood fruit plukt hebben die niet. "Wij waren degenen die op het hoogtepunt van de crisis de kastanjes uit het vuur haalden, en onze eigen gezondheid in gevaar brachten om te zorgen dat er eten in de winkels lag. Maar nu worden we als eerste in de steek gelaten", zegt hij aan de telefoon.

Van de honderden seizoensarbeiders die hun woning verloren, hebben de meesten elders onderdak gevonden. Een groep van zo'n 25 tot 30 mensen slaapt nog altijd op straat, voor het gemeentehuis van Lepe. "Deze mensen willen een woning en kunnen daar ook best voor betalen, maar zonder Spaanse papieren kun je geen huurcontract tekenen, dus dan houdt het op", aldus Fofana.

Op 19 juli gingen in veel Spaanse steden mensen de straat op om legalisering van ongedocumenteerde migranten te eisen onder de leus #RegularizacionYa (regularisering, nu).

In de Catalaanse provincie Lleida werd die dag niet gedemonstreerd. Het gebied zat in een tweede lockdown nadat er, onder meer bij plukkers op tuinderijen, veel coronabesmettingen waren vastgesteld.

Maar de onvrede was er niet minder groot. Al sinds het begin van het oogstseizoen slapen seizoenswerkers er op straat. Werkgevers moeten arbeiders met een contract onderdak te bieden, maar alleen voor de periode dat het contract loopt. Mensen van wie het contract was afgelopen en die vanwege gesloten grenzen nergens heen konden, zagen geen andere optie dan op straat slapen.

Profvoetballer Keita Baldé, zelf kind van Senegalese ouders, betaalde voor tachtig seizoenswerkers tijdelijk onderdak in twee hotels in de stad Lleida.

Naar schatting verblijven zo'n 600.000 mensen illegaal in Spanje. Zij hebben de partij Podemos, die pleit voor hun legalisering, aan hun kant. Maar de kans dat het ook gaat gebeuren lijkt klein.

Haya Fofona en zijn collega's zullen de komende tijd vaker de straat op gaan: "Zolang er geen oplossing is, zullen we ons vreedzaam en democratisch blijven laten horen", zegt hij.

Parkeerplaatsen bij stranden vol, maar geen chaos langs de kust

4 hours 8 minutes ago

De hoge temperaturen lokken opnieuw veel mensen naar het strand, maar in tegenstelling tot gisteren leidt het niet tot chaotische taferelen. Op de wegen naar de kust staan geen files. Wel roepen meerdere gemeenten op om niet meer met de auto naar het strand te komen.

De gemeente Zandvoort deed dat vanochtend toen de parkeerplaatsen van Zandvoort en Bloemendaal zo goed als vol stonden, meldt NH Nieuws. Ook de gemeente Wassenaar vraagt badgasten om niet meer met de auto naar het strand te komen; bij de Wassenaarse Slag is er geen ruimte meer op de parkeerplekken.

Noordwijk adviseert automobilisten om buiten het dorp te parkeren en met een shuttlebus naar het strand te komen, meldt Omroep West.

Kom een andere keer

De gemeente Den Haag heeft de toegangswegen naar Scheveningen en Kijkduin afgesloten. Automobilisten worden teruggestuurd. "Ga naar een rustiger gebied of kom een andere keer terug", aldus de gemeente.

Rijkswaterstaat roept mensen op om ook niet meer naar de stranden van Zuid-Holland te komen. Op borden langs de weg staat: "Stranden vol, ga niet naar het strand." Ook de veiligheidsregio Rotterdam vraagt het publiek niet meer naar het strand te komen. Gistermiddag stond het verkeer er helemaal vast en de parkeerplaatsen bij de stranden bij Rockanje, Hellevoetsluis, de Maasvlakte en Hoek van Holland waren vol.

Om de drukte aan te kunnen is een aantal maatregelen van gisteren ook vandaag van kracht. Zo zijn de toegangswegen voor autoverkeer naar het Kralingse Bos afgesloten. Ook de parkeerplaatsen rond de Zevenhuizerplas blijven vandaag afgesloten, meldt Rijnmond.

In het zuiden en zuidoosten kan de temperatuur oplopen tot boven de 35 graden. Het KNMI heeft daarom code oranje afgekondigd voor Gelderland, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg.

Libanese minister stapt op na explosie Beiroet, 'krater 43 meter diep'

4 hours 30 minutes ago

In Libanon is de minister van Informatie opgestapt na de explosie van afgelopen week in het havengebied van Beiroet. Ze is daarmee de eerste regeringsfunctionaris die vertrekt na de ramp, die het leven kostte aan zeker 158 mensen en waardoor meer dan 6000 mensen gewond raakten.

Volgens oud-bewindsvrouw Manal Abdel Samad speelt de explosie mee in haar besluit om te stoppen, maar vertrekt ze ook omdat de overheid er volgens haar niet in slaagt om noodzakelijke hervormingen door te voeren. In een boodschap op tv bood ze haar excuses aan. Afgelopen maandag, een dag voor de explosie, stapte de minister van Buitenlandse Zaken al op vanwege het regeringsbeleid.

Gisteren werd in Beiroet door duizenden mensen betoogd tegen de regering, waarbij de politie hard ingreep. Een agent kwam om, tientallen betogers raakten gewond. De Libanese politie schoot volgens betogers met rubberen kogels en met scherp.

Veel onvrede

Het Libanese Rode Kruis zegt dat er bij het protest 117 mensen gewond zijn geraakt, van wie er 55 naar het ziekenhuis werden gebracht. Betogers gingen onder meer het ministerie van Economische Zaken binnen. De Libanese premier beloofde op tv een verzoek in te dienen voor vervroegde parlementsverkiezingen. De Libanezen zijn woedend en houden de machthebbers verantwoordelijk voor de explosie. Ook is er veel onvrede over de slechte economische situatie van het land en de verregaande corruptie in hoge kringen.

Naar verwachting zullen meer ministers hun vertrek aankondigen, zegt correspondent Daisy Mohr. Ook hebben parlementsleden hun ontslag genomen. "We horen dat de minister van Economische Zaken op het punt staat af te treden." Maar het vertrek van een paar ministers is niet voldoende, zegt ze: "De mensen willen af van de hele regering, dit hele systeem."

Krater van 43 meter

De explosie van dinsdag heeft volgens een Franse functionaris die met persbureau AFP sprak, geleid tot een krater van 43 meter diep. De ramp werd veroorzaakt door het ontploffen van 2750 ton ammoniumnitraat, een zeer gevaarlijke stof die al zes jaar in een havenloods lag opgeslagen. Vrijdag werd duidelijk dat waarschuwingen jarenlang in de wind zijn geslagen door Libanese overheidsinstanties.

Verschillende landen hebben inmiddels financiële steun beloofd aan Libanon. Duitsland trekt 10 miljoen euro uit en vanmiddag houdt de Franse president Macron een digitale donorconferentie.

"Het geld is hier heel hard nodig", zegt correspondent Mohr. "Maar, zeggen de mensen die ik hier spreek: alsjeblieft, laat dat geld niet naar de regering gaan. Dan wordt het in zakken gestoken en komt het niet bij ons terecht. Dit moet op een andere manier gebeuren. Liever geen geld, dan geld naar de regering hier, zeggen ze."

Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat het ook een luchtbrug met Libanon heeft ingesteld om zo snel mogelijk voedselhulp, medicijnen en personeel naar Libanon te krijgen. Twee Franse schepen zijn naar Libanon gestuurd om hulp te bieden.

Reislustige pinguïn na zwemtocht gevonden in Bodegraven

7 hours 4 minutes ago

De pinguïn die er deze week vandoor ging uit Vogelpark Avifauna in Alphen aan den Rijn, is weer terecht. Het dier werd gisteravond gevangen in Bodegraven en is teruggebracht naar het park.

Deze foto's deelde Avifauna op Instagram van de gevonden pinguïn:

De zeevogel was een paar dagen geleden vertrokken. Hoe dat kon gebeuren is niet helemaal duidelijk. Een woordvoerder van Avifauna zei wel dat de pinguïn al een paar keer eerder aan de wandel was gegaan in het park. "Nu is hij er blijkbaar uit gekomen."

De Humboldt-pinguïn, een uitstekende zwemmer, was op zijn reis onder meer gespot in Nieuwveen. Dat ligt op ruim 11 kilometer van Alphen. In Zwammerdam is gisterochtend een tijdje naar het dier gezocht. Uiteindelijk is hij dus gevonden in Bodegraven.

Avifauna onderzoekt hoe de pinguïn er precies aan toe is. "Maar hij lijkt het avontuur goed doorstaan te hebben", schrijft het park op Instagram.

Elf doden bij brand in woontoren Tsjechië

7 hours 22 minutes ago

Bij een brand in een flat in het noordoosten van Tsjechië zijn zeker elf mensen om het leven gekomen en tien gewonden gevallen. Onder de doden zijn drie kinderen.

De brand brak gisteren uit op de elfde verdieping van het complex, dat dertien verdiepingen telt. Volgens een brandweerwoordvoerder kwamen zes mensen om in een van de appartementen, vijf anderen stierven doordat ze in paniek vanaf de twaalfde verdieping naar beneden sprongen, zei minister Hamácek (Binnenlandse Zaken) bij de Tsjechische publieke radio.

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend, maar zowel de minister als de regionale autoriteiten suggereren dat de brand is aangestoken. Een brandweerchef zegt dat de brand zich uitzonderlijk snel door het gebouw kon verspreiden. Een persoon is opgepakt.

Stembureaus in Wit-Rusland geopend voor onvoorspelbare verkiezingen

7 hours 46 minutes ago

In Wit-Rusland zijn om 07.00 uur de presidentsverkiezingen begonnen. Zo'n 6,8 miljoen mensen kunnen in 5800 stemlokalen hun stem uitbrengen.

President Loekasjenko, die het land sinds 1994 met harde hand regeert en bekendstaat als 'de laatste dictator van Europa', mikt erop herkozen te worden. In Wit-Rusland zijn echter al wekenlang ongekend grote protesten van tienduizenden mensen aan de gang.

Veel Wit-Russen zijn boos over de corona-aanpak van Loekasjenko, over de schending van mensenrechten in het land en over de staat van de economie. Mensenrechtenorganisaties zeggen dat zeker 1300 mensen zijn opgepakt rondom de protesten tegen Loekasjenko.

Sommige kiezers hopen op veranderingen, anderen denken dat alles hetzelfde zal blijven:

De 65-jarige sterke man neemt het op tegen Svetlana Tichanovskaja, de vrouw van een populaire anti-regeringsblogger die sinds mei in de gevangenis zit. De Wit-Russische regering reageerde fel op de snel groeiende populariteit van de oppositie; de laatste weken zijn een aantal oppositieleden opgepakt.

Gisteren werd de campagneleider van Tichanovskaja aangehouden, die waarschijnlijk tot na de stembusgang blijft vastzitten. Ook een prominent oppositielid, Maria Kolesnikova, werd korte tijd vastgezet. Volgens de autoriteiten was sprake van een persoonsverwisseling.

Een woordvoerder van Tichanovskaja meldde dat gisteravond en vanochtend in totaal zeven mensen van haar staf zijn opgepakt en dat een auto met daarin 100.000 folders in beslag is genomen. Volgens de woordvoerder is onduidelijk waarom ze zijn opgepakt en van een aantal mensen is ook onduidelijk waar ze nu zijn.

Tichanovskaja bracht onder grote belangstelling haar stem uit in de hoofdstad Minsk:

Internetproblemen

Verder lijkt het erop dat het internet in Wit-Rusland grotendeels is geblokkeerd. Op sociale media klagen Wit-Russen over grote internetproblemen. Sites met kritiek op de regering zijn onbereikbaar en Tichanovskaja deelde via de chat-app Telegram instructies over hoe gebruikers moeten handelen als ze geen verbinding meer hebben.

Zelfs medewerkers van de Russische staatsnieuwszender RT hebben problemen, schreef de hoofdredacteur volgens persbureau DPA. "Er is geen YouTube, geen Skype, geen mail en geen Messenger", schreef zij.

Onregelmatigheden

Ondanks het ongebruikelijke verzet tegen de president wordt algemeen aangenomen dat Loekasjenko na de stembusgang de overwinning op zal eisen. "Hij zal wel winnen met hulp van behoorlijke fraude", zegt correspondent David Jan Godfroid. "Maar de grote vraag is wat er daarna gebeurt en hoe sterk de oppositie is. In 2006 won hij ook met met fraude. Toen is de oppositie een tijdje de straat op gegaan. Maar Loekasjenko heeft alle machtsstructuren in handen. De politie, veiligheidsdiensten, het leger. De grote vraag is of de oppositie die macht kan en wil trotseren."

De afgelopen 25 jaar hebben buitenlandse waarnemers bij alle verkiezingen in Wit-Rusland onregelmatigheden vastgesteld. Ook vandaag wordt met fraude rekening gehouden. Tichanovskaja heeft haar aanhangers daarom opgeroepen toezicht te houden bij stembureaus. "We zijn in de meerderheid en het is niet nodig dat er bloed vloeit in de stad", zei ze.

Volgens Loekasjenko is alles onder controle, ondanks de massale protesten van de afgelopen weken. "Morgen zal het land niet in chaos of burgeroorlog worden gestort", zei hij nadat hij zijn stem had uitgebracht in Minsk. "Dat garandeer ik."

De politiek onervaren Tichanovskaja heeft beloofd dat ze, als ze wordt gekozen, politieke gevangenen vrij zal laten en over een half jaar aftreedt en nieuwe verkiezingen uitschrijft. Volgens haar campagneteam is ze naar een veilige plek in de hoofdstad Minsk gebracht. Haar kinderen heeft Tichanovskaja in een eerder stadium al in het buitenland in veiligheid gebracht.

Vorige week gingen naar schatting 63.000 mensen de straat op in de Wit-Russische hoofdstad Minsk:

Wekdienst 9/8: virtuele donorconferentie Libanon • Verkiezingsdag Wit-Rusland

8 hours 17 minutes ago

Goedemorgen! Er wordt onder leiding van de Franse president Macron een virtuele conferentie gehouden om geld op te halen voor Libanon. En herkiest Wit-Rusland president Loekasjenko te midden van oplaaiende protesten?

De hitte houdt aan vandaag. De temperatuur loopt op van zo'n 30 graden op de Wadden tot 36 of 37 graden in het zuidoosten van het land. Daarmee is er officieel sprake van een landelijke hittegolf. Lokaal kan er ook een stevige onweersbui vallen. Ook morgen blijft het heet met kans op een hoosbui.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

Er wordt een internationale (online) donorconferentie gehouden om geld op te halen voor Libanon. De conferentie wordt voorgezeten door de Franse president Macron en secretaris-generaal Guterres van de Verenigde Naties. Zij ontvangen virtueel onder anderen president Trump, premier Johnson en voorzitter van de Europese Raad Charles Michel. Ook leiders uit het Midden-Oosten doen mee. Namens Nederland belt minister Kaag in. Het geld dat wordt opgehaald gaat naar plaatselijke ngo's, niet naar de regering, benadrukt Macron. In Wit-Rusland zijn presidentsverkiezingen. President Loekasjenko regeert al 26 jaar. Naar verwachting wordt hij herkozen, maar de oppositie is sterker dan ooit. De belangrijkste oppositiekandidaat is Svetlana Tichanovskaja. Haar campagneleider werd zaterdag opgepakt. Gaan Feyenoord-supporters hun boekje weer te buiten door te zingen? Dat moet vanmiddag blijken als de club in de Kuip een oefenwedstrijd speelt tegen Sparta. Omdat supporters van de week tijdens de eerste openbare training luidkeels zongen, tegen de coronarichtlijnen in, werd besloten niet 7000 maar 3000 fans toe te laten bij de wedstrijd. En vanaf 15.00 uur wordt er weer geracet in de Formule 1, nu op het circuit van Silverstone in Groot-Brittannië. Max Verstappen start bij de 70th Anniversary Grand Prix vanaf de vierde plaats.

Wat heb je gemist?

President Trump komt met een pakket hulpmaatregelen voor Amerikanen die zwaar getroffen worden door de coronacrisis. De onderhandelingen met de Democraten in het congres zijn stukgelopen en daarom neemt Trump het heft in eigen hand. Hij ondertekende verschillende decreten waarmee onder meer de tijdelijke werkloosheidsuitkering wordt voortgezet. Ook komt er meer bescherming voor huurders tegen huisuitzetting.

Trump maakte het nieuws bekend op een persconferentie:

De gesprekken over de stimuleringsmaatregelen duren al meer dan twee weken. De Democraten wilden in eerste instantie 3400 miljard dollar beschikbaar stellen, maar het Witte Huis wilde niet verder gaan dan 1000 miljard.

Ander nieuws uit de nacht:

Dagjestoeristen niet meer welkom in Knokke-Heist en Blankenberge: de burgemeesters van de plaatsen hebben dat besloten vanwege de grote drukte in de badplaatsen. Ook zijn er de afgelopen dagen vechtpartijen geweest. Nagasaki herdenkt aanval atoombom 75 jaar geleden: de bom trof de stad om 11.02 uur plaatselijke tijd. De plechtigheid was zoals ieder jaar op dat tijdstip. Vanwege het coronavirus was de ceremonie bescheiden. Gewapende overval bij Nikkie de Jager thuis: zeker drie daders gingen er met onbekende buit vandoor. Volgens de politie liep een van de bewoners 'oppervlakkige verwondingen' op. Het is niet duidelijk of het om De Jager zelf gaat, of om haar vriend.

En dan nog even dit:

Jayme, een baby van 1 jaar uit Rijswijk, is afgelopen week in Hongarije met succes behandeld voor de dodelijke spierziekte Spinale Musculaire Atrofie (SMA). De behandeling was kostbaar want er is een duur medicijn voor nodig. Vorige maand werd met een doneeractie de benodigde 2,1 miljoen euro opgehaald.

Maandag mocht het jongetje met de behandeling beginnen. De eerste resultaten zijn positief. "Binnen drie dagen kon Jayme zijn beentje rechtop houden, terwijl die voor de behandeling direct omviel naar de zijkant. Zelfs de arts had tranen in haar ogen", schrijft de familie.

Fijne dag!

Eerste hittegolf van het jaar een feit

8 hours 25 minutes ago

De eerste hittegolf van het jaar is een feit. In De Bilt werd even na 10.00 uur een temperatuur van 25 graden bereikt, waarmee het voor de vijfde dag op rij een zomerse dag is. De afgelopen drie dagen was het bovendien meer dan 30 graden en daarmee is nu officieel sprake van een hittegolf.

De vorige landelijke hittegolf was bijna een jaar geleden, van 23 tot 28 augustus 2019. Naar verwachting duurt de huidige hittegolf een stuk langer: nog zeker tot en met donderdag worden in De Bilt temperaturen van meer dan 25 graden verwacht.

Regionaal kan de hittegolf nog langer aanhouden, zegt Weerplaza. In het zuiden was vannacht al sprake van een regionale hittegolf, omdat het om 02.00 uur nog bij meerdere weerstations in Noord-Brabant en Limburg 25 graden was.

Het is de vijfde hittegolf in twee jaar tijd. Bij de hittegolf in juli vorig jaar werd het Nederlandse temperatuurrecord verbroken. Op 25 juli werd het toen in Gilze-Rijen 40,7 graden, ruim twee graden meer dan het oude record van 38,6 graden uit 1944.

Code oranje

Vanwege "extreme hitte" heeft het KNMI voor Zeeland, Noord-Brabant, Limburg en Gelderland code oranje afgegeven. In het zuiden worden maxima tot 36 graden verwacht. Rond 11.00 uur werd in Westdorpe in Zeeuws-Vlaanderen al de grens van 30 graden aangetikt.

Nagasaki herdenkt aanval atoombom 75 jaar geleden

11 hours 21 minutes ago

In de Japanse stad Nagasaki is herdacht dat de stad 75 jaar geleden door een atoombom werd getroffen. Een Amerikaanse bommenwerper trof om 11.02 uur plaatselijke tijd de wijk Matsuyama. De plechtigheid in Nagasaki was zoals ieder jaar op dat tijdstip.

Vanwege het coronavirus was de ceremonie bescheiden. De burgemeester van Nagasaki riep in een toespraak op tot wereldvrede en de afschaffing van kernwapens. De herdenking werd bijgewoond door overlevenden en nabestaanden van slachtoffers.

De stad werd drie dagen na de atoomaanval op Hiroshima bestookt met Fat Man, de codenaam voor de bom die Nagasaki verwoestte. Bijna 75.000 mensen kwamen daarbij om het leven. In totaal vielen door beide bommen 215.000 doden.

De geallieerden besloten tot de atoomaanval op Hiroshima om Japan aan het eind van de Tweede Wereldoorlog op de knieën te dwingen. Toen de overgave uitbleef werd Nagasaki drie dagen later ook gebombardeerd. Op 14 augustus capituleerde Japan voor de geallieerden.

Een terugblik op de atoomaanvallen op Japan:

'Frankrijk wil 33 miljoen euro van Britten om Kanaal te bewaken'

13 hours 10 minutes ago

De Franse regering wil dat de Britten 33 miljoen euro bijdragen voor de bewaking van het Kanaal. Door de maatregelen op te schroeven moeten migranten worden gestopt die vanuit Frankrijk per boot de oversteek maken naar Engeland, meldt The Sunday Telegraph.

De Britse regering heeft nog niet besloten of ze akkoord gaat met de Franse eis, zegt een bron binnen het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken tegen de krant. De Britten overhandigen dinsdag een eigen voorstel aan de Franse overheid voor de aanpak van de illegale oversteek van het Kanaal.

Zo zou de Britse marine mensen uit de zee moeten halen en naar Duinkerke in het noorden van Frankrijk moeten brengen. Ook wordt nagedacht over de inzet van drones en vliegtuigjes om migranten tegen te houden.

De afgelopen dagen hebben honderden mensen de gevaarlijke oversteek van 33 kilometer tussen Frankrijk en Groot-Brittannië gemaakt. Inmiddels is de hulp van het Britse leger ingeroepen bij de grensbewaking.

Behandeling baby Jayme slaat aan: 'Zelfs de arts had tranen in haar ogen'

14 hours 35 minutes ago

Jayme (1) uit Rijswijk is afgelopen week in Hongarije met succes behandeld voor de dodelijke spierziekte Spinale Musculaire Atrofie (SMA). "Binnen drie dagen kon Jayme zijn beentje rechtop houden, terwijl dat voor de behandeling direct omviel naar de zijkant. Zelfs de arts had tranen in haar ogen", schrijft de familie volgens Omroep West.

Vorige maand werd na een doneeractie het streefbedrag van 2,1 miljoen euro voor de ernstig zieke Jayme opgehaald. Met het geld is een behandeling in een ziekenhuis in Boedapest betaald. Het ziekenhuis heeft toegang tot het dure medicijn Zolgensma, dat kan helpen bij de dodelijk spierziekte SMA.

Maandag mocht het jongetje met de behandeling beginnen. In het ziekenhuis kreeg Jayme een kamer met twee extra bedden voor zijn ouders. Gisteren verscheen een blog over de ervaring in het ziekenhuis.

De eerste resultaten zijn positief. Jayme heeft tot nu toe geen bijwerkingen en hoeft niet meer in het ziekenhuis te blijven. De komende tijd moet hij wel iedere week terugkomen voor controle.

Trump kondigt per decreet steunpakket tegen coronacrisis af

15 hours 51 minutes ago

President Trump heeft per decreet economische steunmaatregelen tegen de coronacrisis afgekondigd. De onderhandelingen met de Democraten in het Congres zijn stukgelopen en de president besloot vervolgens het initiatief naar zich toe te trekken.

Zo wordt de tijdelijke werkloosheidsuitkering voortgezet, al krijgen Amerikanen die er een beroep op doen wel minder dan voorheen. In een eerdere regeling was het bedrag 600 dollar per week, nu wordt het 400 dollar.

Ook wordt de loonbelasting tijdelijk opgeschort voor mensen die minder verdienen dan 100.000 dollar, komt er meer bescherming voor huurders tegen huisuitzetting en komt er staatsfinanciering van studieleningen tegen 0 procent rente.

Voorstel Democraten

De gesprekken over een economisch coronasteunpakket duren al meer dan twee weken. Op een persconferentie op zijn golfclub Bedminster in New Jersey zei Trump dat het Democratische tegenvoorstel vol zat met zaken die niet gerelateerd zijn aan het coronavirus.

"We hebben er genoeg van", aldus de president:

De Democraten wilden in eerste instantie 3400 miljard dollar beschikbaar stellen, maar het Witte Huis wilde niet verder gaan dan 1000 miljard. Voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi kwam nog met een compromisvoorstel van 2400 miljard dollar, maar ook dat werd afgewezen.

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden noemt de decreten van Trump "een reeks halfbakken maatregelen". De president brengt volgens hem de sociale zekerheid in gevaar door de loonbelasting, waarmee het steunpakket wordt gefinancierd, tijdelijk op te schorten.

Schok na overlijden schrijfster Bezaz: 'Je was een ontzettend lief en geestig mens'

17 hours 52 minutes ago

Collega-schrijvers, lezers en ook Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib hebben geschrokken gereageerd op het overlijden van Naima El Bezaz. Vanmorgen werd bekend dat de Marokkaans-Nederlandse schrijfster op 46-jarige leeftijd is overleden, ze maakte zelf een einde aan haar leven.

Arib schrijft op Twitter: ""Je was een ontzettend lief en geestig mens, en altijd verrassend. Ik ga je vreselijk missen." Haar uitgever Oscar van Gelderen schrijft: "So long, lieve, grappige, dappere Naima el Bezaz." En burgemeester Marcouch van Arnhem plaatste deze tweet:

De schrijfster debuteerde op haar 21ste en boekte haar grootste succes in 2010 met Vinexvrouwen, een gedetailleerde en kritische beschrijving van haar leven in een vinexwijk in Zaandam.

Schrijver en columnist Theodor Holman denkt terug aan een interview met de schrijfster en noemt haar een "aardige en moedige vrouw". Dat onderstreept ook de Groningse wethouder Glimina Chakor. Ze schrijft over Bezaz: "Een schrijfster met lef is niet meer. Ze durfde te benoemen dat de strijd voor onafhankelijkheid en zelfbeschikking voor veel moslimmeisjes bijzonder hard is."

Lezers herdenken haar ook met citaten en delen een 'zelfportret' uit HP/DeTijd.

Leden oppositie in Wit-Rusland opgepakt op vooravond verkiezingen

19 hours 31 minutes ago

Een dag voor de presidentsverkiezingen in Wit-Rusland zijn twee leden van de oppositie in de hoofdstad Minsk gearresteerd. Oppositielid Maria Kolesnikova werd kort na haar arrestatie weer vrijgelaten. Een campagneleider van de belangrijkste oppositiekandidaat Svetlana Tichanovskaja blijft waarschijnlijk tot na de stembusgang vastzitten.

Bij Kolesnikova zou het gaan om een persoonsverwisseling. De regering maakte niet bekend waarom campagneleider Maria Moroz is vastgezet. Tichanovskaja verblijft om veiligheidsredenen op een andere plek in Minsk, meldt haar organisatie.

Het is de tweede keer in drie dagen dat campagneleider Moroz werd opgepakt, schrijft de Wit-Russische journalist Hanna Liubakova. Donderdag was dat na haar bezoek aan de Litouwse ambassade in Minsk. Kort daarop werd Moroz weer vrijgelaten.

Ook demonstranten in Minsk zijn volgens journalist Liubakova vanmiddag opgepakt:

Ondanks het verbod op campagnebijeenkomsten van de oppositie, wordt in Wit-Rusland al wekenlang geprotesteerd tegen president Loekasjenko. Hij hoopt morgen herkozen te worden.

De druk op Loekasjenko, die voor zijn zesde termijn gaat, neemt toe. Hij regeert het Oost-Europese land al sinds 1994 met harde hand. Oppositiekandidaten zijn opgepakt of werden van deelname uitgesloten.

Desondanks is het Svetlana Tichanovskaja gelukt zich te kandideren. Zij is de vrouw van een populaire en kritische blogger die sinds mei in de cel zit en ze heeft in korte tijd aan populariteit gewonnen.

Oppositielid Maria Kolesnikova zei tegen Nieuwsuur dat ze overtuigd is dat de dictatuur na dit weekend voorbij is.

Frankrijk stuurt hulp naar Mauritius voor opruimen olievlek

19 hours 34 minutes ago

Frankrijk heeft een militair vliegtuig en een marineschip naar Mauritius gestuurd om te helpen bij het opruimen van olie die is gelekt uit een Japans schip. De Franse president Macron zegde zijn steun toe, nadat Mauritius daar om had gevraagd. Macron: "Als biodiversiteit in het geding is, is het belangrijk snel te handelen. Jullie kunnen op ons rekenen."

Het vliegtuig en het marineschip zijn afkomstig van Réunion, een Frans eiland in de buurt van Mauritius. Réunion en Mauritius liggen ten oosten van Afrika, ter hoogte van Madagaskar.

Op 25 juli liep het Japanse schip Wakashio vast bij Pointe d'Esny, vlak bij de Blue Bay. Daar bevindt zich het grootste koraalrif van Mauritius, met veel vissoorten en schildpadden. In totaal heeft het schip 4000 ton diesel en olie aan boord.

Dreigende ecologische ramp

Pogingen om het schip los te trekken, liepen uit op niets. Er ontstond een scheur in de romp waar vervolgens olie uit lekte. De Mauritiaanse premier Pravind Jugnauth sprak daarop van een dreigende ecologische ramp en trok aan de bel bij Frankrijk. "Ons land heeft niet de expertise om gestrande schepen te bergen", aldus de premier.

Milieuorganisatie Greenpeace sprak de zorg uit dat duizenden soorten in het koraalrif getroffen worden door de ramp. Vissen, schildpadden en andere soorten kunnen "verdrinken in een zee van vervuiling, met alle gevolgen van dien voor de economie, voedselzekerheid en gezondheidssituatie in Mauritius."

Met zakken rietsuiker probeerden Mauritianen op geïmproviseerde manier de gelekte olie tegen te houden, maar gevreesd wordt voor het weer van zondag. Er wordt harde wind voorspeld, die de olie verder richting de kust kan laten drijven.

Checked
21 minutes 20 seconds ago
NOS Nieuws - Algemeen
NOS Nieuws
Subscribe to NOS Nieuws - Algemeen feed