NOS Nieuws - Algemeen

ABP verkocht ruim 40 procent van aandelen in Shell

40 minutes 31 seconds ago

Ambtenarenfonds ABP heeft in het eerste half jaar van 2020 ruim 40 procent van zijn aandelenbelang in Shell verkocht. Dat blijkt uit een vergelijking door de NOS van de beursgenoteerde beleggingen die het fonds op 31 december 2019 en 30 juni 2020 had.

Eind 2019 waren de Shell-aandelen van het grootste Nederlandse pensioenfonds meer dan 500 miljoen euro waard. Halverwege 2020 was daar nog 162 miljoen van over. Dit is voor een deel te verklaren door de forse koersdaling in die periode, "maar zeker ook omdat we 'units' hebben verkocht in Shell", bevestigt ABP-woordvoerder Asha Khoenkhoen.

ABP wil niet bevestigen of ontkennen dat inderdaad ruim 40 procent van de Shell-aandelen is verkocht. Maar de manier van berekenen is volgens het fonds juist.

Organisaties als Greenpeace en Milieudefensie roepen pensioenfondsen al jaren steeds luider op om beleggingen in oliebedrijven te verkopen. Daar wordt tot nu toe afhoudend op gereageerd. De pensioenfondsen en andere grote beleggers worden wel steeds kritischer, maar de meeste blijven liever als aandeelhouder in gesprek om zo invloed uit te oefenen, zeggen ze.

Het is de vraag in hoeverre de beslissing van ABP om een flink deel van de Shell-aandelen te verkopen in dat opzicht een draai is. Het verkocht de afgelopen tijd ook aandelen van andere grote oliebedrijven als ExxonMobil en Chevron, maar dan in (veel) mindere mate. Van BP en Total kocht ABP in het eerste half jaar van 2020 juist wat bij.

"Wij zijn actieve beleggers", zegt Khoenkhoen. "Juist als de markt beweeglijk is komt het voor dat we aan- en verkopen doen." Dat Shell er tussen de andere grote oliemaatschappijen uit springt, is een gevolg van afwegingen die de beleggers van ABP maken, zegt de woordvoerder.

Waarom?

Of de forse dividendverlaging van Shell in april specifiek een rol heeft gespeeld, kan de woordvoerder niet zeggen. Shell kondigde in die maand als eerste grote oliebedrijf een grote dividendverlaging aan. Andere grote oliebedrijven deden dat pas in de afgelopen maanden, of nog niet.

"Onze beleggers maken hun afwegingen in een vierkant. Dan gaat het om kosten, risico, rendement en duurzaamheid", zegt Khoenkhoen. "Als een bedrijf dividend verlaagt, dan gaan we daarmee in gesprek. Dan kunnen we zeggen: we gaan mee in die afweging, we willen niet dat bedrijven omvallen."

Nieuwe strategie Shell

Shell kondigde vandaag aan vanaf nu een kwart van de investeringen in de hernieuwbare tak van het bedrijf te steken. "Dat is meer dan een verdubbeling. Normaal geven we zo'n 11 procent uit aan dat deel van het bedrijf", zei ceo Ben van Beurden in een toelichting op de kwartaalcijfers.

Komend jaar komt het neer op zo'n 5 miljard dollar dat wordt gestoken in onder meer duurzame elektriciteit, waterstof en biobrandstoffen, maar ook in de marketing hiervan. Begin volgend jaar presenteert Shell nadere details.

"Wij zien graag dat bedrijven, en juist ook oliebedrijven, opschuiven van fossiel naar hernieuwbaar", reageert Khoenkhoen. "Shell heeft als eerste stappen gezet en we zien dat dat gevolgd wordt. Wij hopen dat al die bedrijven gaan volgen en dat de stappen steeds verder gaan. Zoals we ons eigen beleid ook aanscherpen. Het kan alleen niet van de ene op de andere dag."

Nog 5 dagen tot verkiezingen VS: hackers stelen geld Republikeinen

41 minutes 58 seconds ago
Update 16.45 uur: Hackers stelen miljoenen van Republikeinen

Hackers hebben 2,3 miljoen dollar gestolen van de lokale Republikeinen in Wisconsin. Dat geld werd door de Republikeinen in die staat gebruikt voor de campagne om Donald Trump opnieuw de verkiezingen te laten winnen, vertelt de voorzitter tegen persbureau AP.

De partij ontdekte verdachte activiteit een week geleden en waarschuwde toen de FBI. Die doet nu onderzoek naar de hack, zegt de voorzitter. De FBI heeft dit nog niet bevestigd.

De hackers zouden facturen hebben gemanipuleerd die werden betaald om pro-Trump-materiaal te leveren, zoals petten voor supporters. De facturen werden zo gewijzigd dat als de partij ze betaalde het geld naar de hackers ging in plaats van naar de verkopers.

Update 16.15 uur: Techbedrijven zetten zich schrap

Facebook, Instagram, Twitter en YouTube zetten zich schrap voor de verkiezingen. Er wordt gevreesd dat de uitslag kan zorgen voor onrust, omdat die dagen of nog langer op zich kan laten wachten. Hoe reageren de platforms bijvoorbeeld als president Trump zich voortijdig tot winnaar uitroept?

Zowel Facebook, als Twitter en YouTube hebben aangekondigd bij dergelijke claims een aanvullend blokje informatie te zullen plaatsen, met de boodschap dat de uitslag nog niet definitief is.

De maatregelen die tot nu toe zijn genomen gaan van het labelen van nepnieuws en het inhuren van factcheckers, tot het (al dan niet tijdelijk) verbieden of beperken van politieke advertenties. Ook werden er grote schoonmaakacties gehouden onder aanhangers van complottheorieën. Toch twijfelen experts of het genoeg is.

Lees hier verder

Update 16.00 uur: Amerikaanse verkiezingsnacht in Nederland

De verkiezingsnacht in de VS is ook in Nederland goed te volgen. De NOS maakt op NPO1 een uitzending die 7,5 uur duurt. De uitzending begint om 23.30 uur en is in handen van Rob Trip, Jeroen Wollaars en Malou Petter.

Vanuit de studio wordt er contact gehouden met verslaggevers in de Verenigde Staten. Ook zijn Nederlandse en Amerikaanse aanhangers van Donald Trump en Joe Biden te gast.

Ook wordt de verkiezingsnacht de hele nacht op NPO Radio 1 en online gevolgd.

Lange strijd om gokken in FIFA-games; 'Ik zou mijn kinderen niet laten spelen'

1 hour ago

Kylian Mbappe voor 227,50 euro of Virgil van Dijk voor 72,50. Op internet is er handel in online spelerskaarten uit FIFA-games en daar lijkt voorlopig geen eind aan te komen, ondanks een uitspraak van een rechter.

Al twee-en-een-half jaar probeert de Nederlandse Kansspelautoriteit een omstreden verdienmodel uit de FIFA-games te krijgen. Volgens de toezichthouder lijken de digitale kaartjes in de games, die je niet direct kunt kopen maar die in verrassingspakketten zitten, te veel op gokken. Als je geluk hebt, krijg je een zeldzame speler met een hoge waarde, maar de kans is groter dat je een relatief waardeloze speler krijgt.

De rechter ging mee in de maatregel van de Kansspelautoriteit om een dwangsom op te leggen, maar het lijkt er niet op dat spelers er snel iets van gaan merken. Ook na een uitspraak van de rechter past spellenmaker EA de populaire spellen niet aan.

Strikte scheiding

"Het is zorgelijk en wij zien het liefst dat EA haar verantwoordelijkheid neemt en deze gokelementen uit de games haalt", zegt René Jansen, voorzitter van de Kansspelautoriteit, tegen de NOS. "We zien een verhoogd gevaar van verslaving voor jongere spelers op latere leeftijd. Het is niet voor niets dat de slogan is: 'Speel bewust, 18+'. Games zijn gericht op jonge spelers en we willen een strikte scheiding tussen gokken en games. Ik heb geen kinderen maar ik zou ze geen FIFA laten spelen."

Hard bewijs dat deze elementen verslavend zijn, is er niet, maar het Trimbos instituut heeft eerder zorgen geuit over de impact van gokelementen op jonge spelers.

Voor EA zijn de spelerskaarten, ook wel loot boxes genoemd, een belangrijke inkomstenbron. Volgens schattingen op basis van wereldwijde verkoopcijfers van EA wordt er in Nederland jaarlijks meer dan 30 miljoen euro mee verdiend. In de periode dat de Kansspelautoriteit het conflict met EA voerde, heeft het bedrijf bijna 80 miljoen aan inkomsten uit Nederland gehaald en als het hoger beroep heeft gediend mogelijk meer dan 100 miljoen.

Mocht de rechter ook in het hoger beroep de Kansspelautoriteit gelijk geven, dan heeft de toezichthouder twee suggesties over hoe de spellen kunnen worden aangepast. "Ze kunnen het mogelijk maken om de spelerskaarten specifiek te kopen, zodat je weet wat je krijgt. Of de loot boxes verdwijnen helemaal."

Het gamebedrijf zelf ziet geen kwaad in de loot boxes. "FIFA en de FIFA Ultimate Team modus (waar de spelerskaarten inzitten red.) worden al jarenlang door spelers van over de hele wereld met veel plezier gespeeld. Daarom zijn we teleurgesteld over de beslissing die vandaag is genomen en de mogelijke impact hiervan op de Nederlandse spelers. We zijn niet van mening dat onze producten en diensten op enige wijze in strijd zijn met de gokwetten", zegt EA in een verklaring.

Niet de wereld uit

"Het zijn bedrijven die een goed imago willen hebben, dus ik verwacht wel dat ze gaan bewegen." zei de toenmalige voorzitter van de Kansspelautoriteit in 2018. Ze had de verwachting dat grote spelontwikkelaars zelf omstreden verdienmodellen uit hun spellen zouden halen.

Een deel van de spellen heeft inmiddels aanpassingen gedaan, zoals Counter-Strike en Rocket League, maar de zorgen van de toezichthouder zijn niet weg. "De loot boxes zijn nog niet uit de wereld", zegt Jansen, de huidige voorzitter. "Daar is nog een weg te gaan. Het is een mondiaal probleem. Wellicht moet er voor games specifieke wetgeving komen."

EA blijft zich dus verzetten. Het Amerikaanse bedrijf wil het liefst opnieuw met de toezichthouder in gesprek, maar dat ziet de Kansspelautoriteit niet zitten. "We hebben heel veel gesproken met EA en geconcludeerd dat ze niet willen aanpassen. De tijd van praten is voorbij. Ze moeten het gebod opvolgen."

Voorwaardelijke straffen voor verspreiden plasseksfilmpje Patricia Paay

1 hour 23 minutes ago

Twee mannen zijn veroordeeld voor het verspreiden van een plasseksfilmpje van Patricia Paay in 2017. Ze hebben respectievelijk een voorwaardelijke celstraf van een maand en een voorwaardelijke taakstraf van vijftig uur gekregen.

Volgens de rechter hebben de mannen zich schuldig gemaakt aan belediging en auteursrechtinbreuk. "Door het plaatsen van het expliciete seksfilmpje op sociale media is Patricia Paay opzettelijk in een ongunstig daglicht gesteld, waardoor zij in haar eer en goede naam is aangetast", zegt de rechter. De mannen werden vrijgesproken van smaad.

De rechter vond dat beide mannen wel erg lang hebben moeten wachten op hun berechting, schrijft Omroep Flevoland. Daarom koos hij voor een voorwaardelijke straf, die pas hoeft te worden uitgevoerd als de veroordeelde zich niet aan bepaalde voorwaarden houdt.

GeenStijl

In februari 2017 plaatste GeenStijl op zijn website een link naar een seksvideo met Patricia Paay en een onbekende man, die door de mannen op Twitter was gedeeld. De beelden van de plasseks gingen daarna snel rond via sociale media. Voor het publiceren van die video had Paay geen toestemming gegeven. GeenStijl verwijderde de link naar de video na anderhalf uur.

Paay daagde vervolgens website GeenStijl en de twitteraars voor de rechter. Ruim een jaar geleden bepaalde de rechtbank in Amsterdam dat de twitteraars en GeenStijl aan Paay een schadevergoeding van 30.000 euro moesten betalen.

Het Openbaar Ministerie besloot ook over te gaan tot vervolging, waar nu deze voorwaardelijke straffen uit zijn gekomen.

ECB kijkt tot december de kat nog uit de boom

1 hour 43 minutes ago

Hoewel de economie in de eurolanden nog zeker niet draait als gewenst, neemt de Europese Centrale Bank geen extra maatregelen om de economie aan te zwengelen. Wel hint de ECB op verdere ingrepen in december.

ECB-president Christine Lagarde zegt dat de centrale bank de situatie in de Eurozone komende weken nauwgezet in de gaten zal houden, van wisselkoersen tot de vooruitgang bij de ontwikkeling van een coronavaccin.

Met verder oplopende besmettingsaantallen en lockdownmaatregelen in veel landen zijn de vooruitzichten niet heel rooskleurig. De laatste cijfers wijzen erop dat we zware laatste maanden van het jaar tegemoetgaan, aldus Lagarde. Om in ECB-termen te spreken: "De risico's zijn neerwaarts gekanteld."

Meer in het vat

In december zullen er nieuwe ramingen komen voor de eurozone in het komende jaar. Op basis van alle informatie die tegen die tijd beschikbaar zal zijn, wil de ECB dan opnieuw afwegen wat er nodig is om het belangrijkste doel te bereiken: de inflatie opkrikken richting de 2 procent.

De verwachting is dat de centrale bank dan wel extra maatregelen zal treffen, want het gaat nog steeds niet hard genoeg. Een zekere mate van inflatie is heel belangrijk voor de economie en een teken dat die goed draait. Als geld een klein beetje minder waard wordt en producten en diensten duurder worden, betekent het bijvoorbeeld dat er voldoende vraag naar is en dan zullen mensen hun geld sneller uitgeven.

Euro wordt meer waard

Het omgekeerde is nu het geval: in de eurolanden is al enige maanden sprake van een negatieve inflatie van 0,3 procent, deflatie dus. Dat betekent dat een euro steeds iets meer waard wordt. Misschien fijn in de supermarkt, maar het wijst erop dat de economie niet goed draait.

Het kan betekenen dat er te weinig vraag is naar goederen en diensten, en het zorgt er ook voor dat onze toch al niet geringe schulden duurder worden. Een euro die eerder geleend is, moet nu immers met een euro die meer waard is worden terugbetaald. Bovendien geven mensen minder snel geld uit als ze weten dat ze er over een paar maanden meer voor kunnen kopen. Dan valt de economie stil.

Het is niet zo dat de ECB nu stilzit. De centrale bank heeft in reactie op de pandemie al een enorm programma opgetuigd waarbij er maandelijks miljarden in de economie gepompt worden. Dat zal tot in het komende jaar blijven doorgaan. Ook zijn de rentetarieven waartegen banken geld kunnen lenen en stallen nog steeds extreem laag.

Kuipers: als ontwikkeling doorzet van deze twee dagen is dat fantastisch

2 hours 13 minutes ago

De ontwikkeling in de coronacijfers van de afgelopen twee dagen is gunstig. Dat zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. "Dit zijn twee dagen met minder stijging. Als deze ontwikkeling doorzet, is dat fantastisch."

Vandaag werd gemeld dat er 269 nieuwe coronapatiënten zijn opgenomen in het ziekenhuis. Dat zijn 44 nieuwe opnames minder dan gisteren. Op de intensive care werden 47 nieuwe patiënten opgenomen, oftewel 10 nieuwe opnames minder dan gisteren.

Ziekenhuizen hebben volgens Kuipers nu wat ademruimte gekregen. "Dat biedt de mogelijkheid om patiënten zo goed mogelijk te blijven spreiden." Het is wel nog te vroeg om definitieve conclusies te trekken over deze stabilisatie van twee dagen, zegt hij. "Maar met deze ontwikkelingen kopen we even tijd." Het tweede pakket maatregelen van het kabinet lijkt te werken, zegt hij. "Die maatregelen hebben een afremmend effect gehad."

Het aantal besmettingen moet nu ook gaan afnemen, en daarvan lijkt nog geen sprake. "Dit is precies het kritische moment waarop je kijkt of er een afvlakking is", aldus Kuipers. Maar als die cijfers niet snel afnemen, is het weer tijd om in te grijpen, zegt hij.

Maatregelen

Dat er eerder nog niet extra werd ingegrepen, vindt Kuipers goed. Hij staat achter de beslissing van het kabinet eerder deze week om geen nieuwe maatregelen in te voeren. "Wel met de kanttekening dat we scherp moeten kijken. Bij een nieuwe toename kan je niet heel lang overwegen over wat er aanvullend nodig is."

Momenteel is er nog voldoende capaciteit in de ziekenhuizen. Volgens de voorzitter zit Nederland als het hierom gaat "niet in een noodsituatie". Het land heeft voldoende capaciteit en lege bedden, zegt hij. Daarom worden ook geen patiënten naar Duitsland verplaatst.

Afname nodig

Afgelopen maandag verwachtte Kuipers nog dat het aantal patiënten in ziekenhuizen de komende twee weken niet zou afnemen. Hij zei toen dat er bij een stijging aanvullende maatregelen nodig zouden zijn.

Kuipers verwacht dat het nog een tijd zal duren voordat de reguliere zorg weer opgeschaald kan worden, zei hij vorige week. Dat gebeurt namelijk pas als het aantal coronapatiënten flink is afgenomen. Het aantal coronapatiënten op de verpleeg- en intensivecareafdelingen moet worden verminderd tot 300 IC-patiënten en 600 reguliere coronapatiënten, schatte hij toen in. In totaal liggen er nu 2384 mensen met corona in het ziekenhuis, van wie 553 op de IC.

Labour schorst oud-leider Corbyn om reactie op antisemitisme-onderzoek

2 hours 57 minutes ago

De Britse Labourpartij heeft oud-leider Jeremy Corbyn geschorst naar aanleiding van zijn reactie op een rapport over antisemitisme in de partij onder zijn leiderschap. In het rapport staat dat Labour onvergeeflijke fouten heeft gemaakt door een gebrek aan bereidheid om antisemitisme te bestrijden.

Corbyn zei dat hij betreurde dat hij te laat tot het besef was gekomen hoe groot het probleem was en dat de partij daardoor te laat heeft gereageerd, maar hij zei erbij dat het door de media en door zijn tegenstanders groter is gemaakt dan het was. Ook was de mate van antisemitisme in de partij volgens hem "schromelijk overschat".

Hij weigerde naderhand deze beschuldiging in te trekken. De partij heeft hem daarna op non-actief gezet. Er wordt een onderzoek ingesteld, staat in een verklaring van Labour.

Intimidatie en discriminatie

Aanhoudende klachten over antisemitisme binnen de partij en kritiek op de manier waarop Corbyn daarmee omging waren in mei vorig jaar aanleiding tot het onderzoek van de Equality and Human Rights Commission. "Hij heeft het gebagatelliseerd", zegt de commissie volgens correspondent Tim de Wit.

De commissie kwam tot de conclusie dat er onder leiding van Corbyn sprake was van intimidatie en discriminatie van Joodse partijleden. De manier waarop de grootste Britse oppositiepartij met deze klachten omging kan niet door de beugel.

"Iedereen die niet erkent hoe groot het probleem en de gevolgen ervan zijn, hoort niet in onze partij", zegt Corbyns opvolger Keir Starmer. Hij wil dit kwaad naar eigen zeggen "met wortel en tak uitroeien" en de cultuur binnen de partij veranderen.

RIVM: 10.280 besmettingen, 2162 meer dan gisteren, mede door correctie

3 hours 17 minutes ago

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 10.280 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 2162 meer dan het aantal van gisteren.

Door een storing bij de GGD's gisteren werd een deel van de positieve testen toen niet gemeld. Volgens het RIVM is het aantal van vandaag waarschijnlijk hoger doordat gemiste meldingen van gisteren inmiddels wel zijn doorgegeven.

Er zijn 269 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Dat zijn 44 nieuwe opnames minder dan gisteren.

Op de intensive care werden 47 nieuwe patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen. Dat zijn 10 nieuwe opnames minder dan gisteren.

In totaal liggen er nu 2384 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2376), van wie 553 op de IC (gisteren: 545). Er zijn dus iets meer coronapatiënten opgenomen dan ontslagen.

Bij het RIVM zijn 62 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren werden nog 54 doden gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 49 doden per dag, tegen 33 doden per dag een week eerder.

De meeste gemelde besmettingen werden geconstateerd in Rotterdam, namelijk 575. Ook in Amsterdam en Den Haag werden veel positieve tests geteld, respectievelijk 498 en 428.

Louis Vuitton koopt na geruzie alsnog juweliersbedrijf Tiffany & Co.

3 hours 36 minutes ago

Bijna een jaar geleden werd de miljardendeal aangekondigd: luxemerkenconcern LVMH neemt juweliersketen Tiffany & Co. over. Maar toen kwam de coronacrisis en had de eigenaar van tassenmerk Louis Vuitton en champagnemaker Moët & Chandon opeens toch niet zo'n zin in de overname.

Maar na juridische stappen en verwijten over en weer is er nu toch weer een deal: de koop gaat door, maar wel voor een iets lagere prijs. LVMH betaalt niet 16,2 miljard dollar, maar 15,8 miljard.

'Opportunistisch'

Begin september maakte LVMH nog bekend de deal af te blazen. Tiffany begon daarop een rechtszaak en eiste dat LVMH de aankoop zou doorzetten voor de oorspronkelijke prijs. "LVMH gebruikt op opportunistische wijze de protesten in de VS en de coronapandemie om onder de afgesproken deal uit te komen."

Een paar dagen later begon LVMH op zijn beurt een rechtszaak tegen Tiffany. Het bedrijf vond dat door de coronacrisis de omstandigheden zo veranderd waren dat het de deal niet door hoefde te zetten.

Overleg

Daarna zijn de twee kemphanen toch weer in overleg getreden en daar is deze nieuwe deal uitgekomen. "We zijn ervan overtuigd dat het Tiffany-merk enorm veel potentieel heeft en op zijn plek is bij LVMH", zegt LVMH-topman en rijkste man van Europa Bernard Arnault in een persbericht.

Tiffany heeft wereldwijd zo'n 300 juwelierszaken en 14.000 medewerkers, onder wie 5000 diamantslijpers en juwelenmakers. In Nederland is er een Tiffany in de Amsterdamse PC Hooftstraat en een 'shop-in-shop' in de Bijenkorf in Amsterdam.

LVMH is eigenaar van zo'n 75 luxemerken, waaronder Christian Dior, Givenchy, Fendi, Marc Jacobs en Bulgari.

Koning bezoekt zwaarbelaste corona-afdeling in Haags ziekenhuis

3 hours 53 minutes ago

Koning Willem-Alexander heeft vanochtend een bezoek gebracht aan het Haaglanden Medisch Centrum Westeinde. Op de corona- en de radiologieafdeling sprak hij met artsen, verpleegkundigen en laboranten over de behandeling van coronapatiënten.

Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst kreeg de koning bij zijn werkbezoek te horen dat er nu naast de hoge werkdruk op de intensive care ook sprake is van een sterk toegenomen piekbelasting op de klinische corona-afdeling. Dat is anders dan in de eerste golf.

De toename komt doordat er nu meer testen worden gedaan en de behandelmogelijkheden zijn verbeterd.

Daarna bezocht de koning de radiologieafdeling. Die is weer zwaarbelast vanwege de vele longfoto's die worden gemaakt en vanwege de druk op de acute zorg, die hoger is dan tijdens de eerste piek. Het ziekenhuis heeft daarnaast te kampen met een hoger aantal besmette medewerkers dan in de eerste golf.

Eerste optreden na vakantie

Het was het eerste optreden van de koning sinds zijn reis naar Griekenland. Die vakantie leidde tot ophef omdat de regering een paar dagen eerder de bevolking had opgeroepen vooral thuis te blijven en geen onnodige reizen te maken.

Vanwege de commotie brak de familie de vakantie af en gingen Willem-Alexander en Máxima diep door het stof. "Het doet pijn uw vertrouwen in ons beschaamd te hebben", zei de koning in een historische videoboodschap, en "wij blijven ons samen met u inzetten om het coronavirus eronder te krijgen".

Lekkende gifvaten Doetinchem worden snel overgepompt en weggehaald

4 hours 2 minutes ago

Doetinchem heeft opdracht gegeven om zo'n 1300 vaten met giftig blusschuim op te slaan in lekvrije silo's. Uit een aantal vaten lekt al langere tijd PFAS, waardoor de grond eromheen is verontreinigd.

De vaten staan op een bedrijventerrein, maar tot nu toe wil niemand de kosten betalen voor het opruimen van het spul.

De gemeente legt nu zelf ruim 300.000 euro neer om het overpompen en opslaan mogelijk te maken en hoopt dat bedrag later terug te krijgen, schrijft Omroep Gelderland.

1300 vaten in plaats van 10

De zaak speelt al sinds 2010. Toen gaf de gemeente toestemming aan een bedrijf om op het terrein dat nu is vervuild zo'n tien vaten met blusschuim neer te zetten. Het bedrijf wilde van het restmateriaal kunstmest maken. Er werden alleen niet tien vaten neergezet, maar zo'n 1300.

Inmiddels is het bedrijf failliet en zijn de vaten gaan lekken, bleek in april vorig jaar. Maar de eigenaar lijkt zich niet verantwoordelijk te voelen voor de milieuschade die de stoffen hebben aangericht. Ook de eigenaar van het terrein waar de vaten staan geeft niet thuis.

"Het college heeft besloten om niet langer te wachten en zelf opdracht te geven om op korte termijn de inhoud van de vaten veilig te stellen", schrijft burgemeester Boumans in een reactie aan de gemeenteraad. "Via het lopende juridische traject blijven we de verantwoordelijke partijen aansprakelijk stellen voor alle kosten." Die hebben inmiddels aan de gemeente laten weten "bereid zijn om samen te werken en het probleem aan te pakken".

Het is de bedoeling dat voor het einde van het jaar de inhoud van de vaten veilig in de silo's is overgepompt. Uit de resultaten van aanvullende geur-, bodem- en grondwateronderzoeken blijkt volgens de gemeente dat er geen acute noodzaak is tot verder ingrijpen.

"Wel is er zorg rondom de vervuiling van het grondwater", schrijft burgemeester Boumans. "Direct aanwonenden hebben inmiddels in een persoonlijke gesprek het advies gekregen het grondwater niet op te pompen of te gebruiken of vruchten van bomen of struiken in de tuin te eten."

Zodra het blusschuim is overgepompt gaat de gemeente onderzoeken of een eventuele bodemsanering nodig is.

Nederlandse politici geschokt over terreurdaad, 'Franse volk staat niet alleen'

4 hours 15 minutes ago

Nederlandse politici reageren met afschuw op de terreuraanslag in Nice door vermoedelijk een extremistische moslim. Premier Rutte spreekt van een gruwelijke terreurdaad. "Onze gedachten gaan uit naar de nabestaanden. En wij zeggen tegen het Franse volk: in de strijd tegen extremisme staat u niet alleen. Nederland staat naast u."

Ook de fractievoorzitters in de Tweede Kamer zijn geschrokken van de aanslag, zo kort na de moord op de Franse leraar Samuel Paty door een moslimextremist. Hij werd afgelopen dinsdag in de Kamer herdacht.

"Gruwelijk! Voor de tweede keer in korte tijd onschuldige burgers in Frankrijk wreed afgeslacht, nu bij een kerk in Nice. Dit versterkt onze vastberadenheid in de strijd tegen islamitisch terrorisme", zegt SGP-leider Van der Staaij. ChristenUnie-leider Segers spreekt van "de zoveelste slag in de lange strijd tussen enerzijds de westerse vrijheid en anderzijds het islamisme".

Achter Frankrijk

Ook de ministers Hoekstra en Kaag reageren geschokt. "Mijn verstand staat stil bij de haat en moordlust van deze islamitische terrorist", zegt Kaag. "Le coeur brisé, je hart breekt." Hoekstra benadrukt dat het kabinet voor de volle honderd procent achter Frankrijk staat in de strijd tegen dit soort terreur.

Ook GroenLinks-leider Klaver, 50Plus-fractievoorzitter Van Brenk, en PvdA-leider Asscher spreken hun afschuw uit over de aanslag en hun steun voor Frankrijk en de rechtstaat.

SP-leider Marijnissen wenst de nabestaanden en heel Frankrijk sterkte. "Wat je afkomst, kleur of religie ook is, laten we ons verenigen tegen deze barbarij", zegt zij. PVV-leider Wilders trekt ook conclusies voor Nederland: "Zolang we de islam niet stoppen en alle gewelddadige islamofascisten niet ons land uitzetten, zullen dit soort barbaarse daden blijven plaatsvinden."

'Aanval in Nederland niet ondenkbaar'

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Pieter-Jaap Aaldersberg zegt naar aanleiding van de gebeurtenissen in de Franse stad dat alertheid in Nederland geboden blijft. Hij noemt een aanval door een moslimextremist zoals in Nice ook in Nederland niet ondenkbaar.

Aaldersberg waarschuwt dat geradicaliseerde personen ook in Nederland kunnen toeslaan. Onlangs maakte de NCTV bekend dat het dreigingsniveau op 3 van de 5 staat. Dat wil zeggen dat een terroristische aanslag in Nederland 'voorstelbaar' is.

Onzekerheid over uitslag verkiezingen VS maakt druk op techbedrijven nóg groter

5 hours 11 minutes ago

Vijf dagen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen, zetten Facebook, Instagram, Twitter en YouTube zich schrap. Er wordt gevreesd dat de uitslag kan zorgen voor onrust, omdat die dagen of nog langer op zich kan laten wachten.

Waar het bij eerdere verkiezingen in de loop van de nacht of vroege ochtend (Nederlandse tijd) vaak duidelijk was wie had gewonnen, wordt er nu rekening mee gehouden dat de definitieve uitslag van de strijd tussen Donald Trump en Joe Biden pas een stuk later komt. Door de pandemie stemmen veel meer mensen per post en het tellen van die stemmen duurt lang.

Het wordt dus spannend hoe de techbedrijven de laatste dagen van de presidentscampagne doorkomen én vooral hoe het daarna gaat. Hoe reageren de platforms bijvoorbeeld als president Trump zich voortijdig tot winnaar uitroept?

Zowel Facebook, als Twitter en YouTube hebben aangekondigd bij dergelijke claims een aanvullend blokje informatie te zullen plaatsen, met de boodschap dat de uitslag nog niet definitief is.

"Op wat Trump zegt zijn ze wel voorbereid", denkt UvA-onderzoeker Möller. "Ik betwijfel echter of ze controle hebben op andere desinformatie die niet per se direct te maken heeft met de uitslag, maar wel voor sociale onrust kan zorgen." Bijvoorbeeld als iemand oproept de straat op te gaan of dreigt met geweld.

'Agressieve en exceptionele maatregelen'

Naar verluidt staat Facebook klaar om, als de sociale onrust na de verkiezingen uitmondt in geweld, flinke aanpassingen te doen in wat gebruikers zien in hun nieuwsoverzicht. Dit moet de verspreiding van bepaalde berichten tegengegaan. Facebooks vicepresident Nick Clegg sprak eerder van "agressieve en exceptionele maatregelen".

Iedereen - de platforms, maatschappelijke organisaties en de politiek - staat op dus op scherp. Dat komt ook door ervaring met de presidentsverkiezingen van 2016. Achteraf werd toen duidelijk dat Russische trollen de grote techplatforms hadden misbruikt, met als doel Donald Trump te laten winnen door nepnieuws te verspreiden (welke invloed de trollen uiteindelijk hadden, is lastig te vast te stellen, schreef datawebsite FiveThirtyEight later).

Zowel de platforms als de politiek zeiden daarna: dit moet anders. Platforms moesten meer zicht krijgen op wat er zich afspeelt én sneller handelen als het misgaat.

Gisteren werden de topmannen van Facebook, Google en Twitter nog gehoord in de Amerikaanse Senaat. Net als in de vorige zitting met de ceo's in de zomer, deden ze dat via een videoverbinding:

De maatregelen die sindsdien zijn genomen gaan van het labelen van nepnieuws en het inhuren van factcheckers, tot het (al dan niet tijdelijk) verbieden of beperken van politieke advertenties. Ook werden er grote schoonmaakacties gehouden onder aanhangers van complottheorieën. Toch twijfelen experts of het genoeg is.

"Ze hebben echt wel wat gedaan", concludeert onderzoeker Judith Möller van de Universiteit van Amsterdam (UvA). "Maar ik vind dat ze absoluut meer hadden kunnen doen." Er ontbreekt met name een manier voor wetenschappers en overheden om te onderzoeken hoe het ervoor staat met desinformatie en polarisatie, zegt de onderzoeker. "Maar het is natuurlijk ook niet hun kerntaak om desinformatie te bestrijden, hun kerntaak is om reclame te verkopen. Dat is hoe ze geld verdienen."

Twee botsende waarden

Techbedrijven maken steeds vaker keuzes, die lang niet iedereen waardeert. Zoals Facebook en Twitter de verspreiding van een rammelend artikel van de New York Post onlangs beperkten. Dat leidde tot een storm van kritiek van met name Republikeinse zijde. "De vrijheid van meningsuiting botst dan met het beschermen van het publiek tegen desinformatie", zegt Möller. "Ook al doen ze nog zoveel, het zal niet genoeg zijn."

Mark Deuze, hoogleraar mediastudies aan de UvA, vergelijkt het beleid van de platforms met een "zwalkend schip". "Er staat nog wel iemand aan het roer en er is wind in de zeilen, maar alles is erop gericht het schip intact te houden."

De vraag is dus ook óf ze het wel aankunnen. "De kluwen van politiek machtsmisbruik, propaganda en misinformatie is zo ingewikkeld geworden dat de sociale media platforms niet in staat zijn dit alleen op te lossen", zegt hoogleraar platformsamenleving José van Dijck. "Er is in de geschiedenis niet eerder een kanaal geweest dat zo'n enorme selectie- en distributiemacht had als Facebook nu heeft."

Maatwerk nodig voor hulp bij seksueel geweld tegen meisjes in Amsterdam

5 hours 12 minutes ago

Meisjes die slachtoffer zijn geworden van seksueel geweld kunnen alleen goed worden geholpen als de verschillende hulpverleners samenwerken en die samenwerking coördineren. Het gaat om veel verschillende partijen, zoals de jeugdhulp, politie en justitie, jongerenwerk, behandelaren, de gemeente en zo nodig ook jeugdbescherming, jeugdreclassering, schuldhulp of leerplicht.

Het gaat om maatwerk, je moet ieder meisje als individu behandelen, zegt Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen Herman Bolhaar na onderzoek dat werd uitgevoerd op verzoek van burgemeester Halsema van Amsterdam.

"Dat klinkt misschien als een open deur, maar het is helaas nog niet altijd de praktijk. Een lange adem is essentieel."

Betere bescherming

Halsema wilde naar aanleiding van signalen van jongerenwerkers en politie weten hoe meiden en jonge vrouwen die slachtoffer zijn geworden van groepsverkrachting, sextortion en seksuele uitbuiting in Amsterdam beter kunnen worden beschermd. "Professionals voelen zich vaak machteloos, vooral als het meisje zichzelf niet altijd als slachtoffer ziet. Ik wilde weten wat werkt in zulke gevallen, hoe we het best kunnen helpen", zegt Halsema.

De ervaringen van tien Amsterdamse tienermeisjes zijn bekeken. Zij kregen te maken met seks in ruil voor geld, drugs of dure kleding, met feesten in hotels waar ze met meerdere mannen en jongens seks hadden en met chantage via sociale media.

Bolhaar zegt dat er meer aandacht moet komen voor het opmerken van de meisjes. Ze kunnen bijvoorbeeld worden bereikt via bijeenkomsten over zelfbeeld en zelfvertrouwen. Hun vertrouwen moet worden gewonnen, om met hen te kunnen bespreken hoe ze kunnen loskomen uit de situatie waarin ze zijn beland.

In de stadsdelen West en Nieuw-West wordt een vernieuwende manier van samenwerken uitgeprobeerd. Daarbij wordt in een zo vroeg mogelijk stadium ingegrepen. Daarbij zijn het meidenwerk en het onderwijs belangrijke schakels.

Amsterdam onderzoekt ook de verschillende vormen van seksuele intimidatie en seksueel geweld die er voorkomen. Daaruit blijkt dat er ook structurele aandacht nodig is voor het voorkomen dat iemand tot dergelijke zedenmisdrijven komt.

Halsema zegt dat het rapport de complexiteit van het probleem heeft blootgelegd en neemt de aanbevelingen van de rapporteur over. "Seksueel geweld lijkt onder de invloed van straatcultuur en sociale media steeds meer onderdeel te worden de mainstream jeugdcultuur. Maar seksueel geweld is nooit acceptabel. Seksuele autonomie voor alle Amsterdamse meisjes is ons streven", zegt de burgemeester.

Arrestatieteam haalt protesterende man uit Rotterdamse boom

5 hours 33 minutes ago

In Rotterdam-Noord is vanochtend een man in een boom geklommen om te voorkomen dat die wordt omgehakt. Kort na de middag is hij door een arrestatieteam en de brandweer naar beneden gehaald.

Aanvankelijk zat de man op een van de takken op vijf meter hoogte, maar aan het einde van de ochtend klom hij verder door naar de top van de boom. Dat was voor de politie het teken om de brandweer erbij te halen.

De man is boos op de gemeente Rotterdam. Die wil negentien acaciabomen in de Agniesebuurt kappen omdat de riolering vernieuwd moet worden. Veel buurtbewoners zijn daar fel op tegen.

Ze hebben zich verzameld bij de boom, dragen spandoeken bij zich met teksten als 'Tree Lives Matter' en scanderen leuzen. De man in de boom speelde vooral op zijn fluit, iets wat hij al uren volhield.

Bij regionale omroep Rijnmond legt een van de bewoners uit waar het om draait. "Die bomen moeten om van de gemeente. Het zijn prachtige, onvervangbare bomen. We hebben alternatieve plannen ingediend, maar die zijn terzijde geschoven. Die bomen kunnen verplaatst worden, maar dat wil de gemeente niet."

Plassen uit de boom

Omdat de man in de boom zat, stonden de mannen die de boom moeten omzagen werkloos toe te kijken. Ook een ambtenaar van de gemeente Rotterdam keek toe. "Hij is er vanmorgen vroeg ingeklommen en weigert er tot dusverre uit te komen."

"Zelfs als hij naar de wc moet komt hij niet naar beneden", ging de ambtenaar verder. "Hij deed het net vanuit een boom. Dat was nou niet echt smakelijk."

Kort na 13.00 uur werd de man door de politie uit de boom gehaald. Daarbij verzette hij zich hevig.

De man is door de politie meegenomen naar het bureau. Hij kreeg luid applaus van andere demonstranten.

"Ik denk dat dit niet veel gaat uitmaken", meent een van de actievoerders, een eindje verderop. "Maar mogelijk kunnen we hier wel de volgende fase mee verhinderen."

Politie schiet man dood in Avignon die omstanders met mes bedreigde

5 hours 42 minutes ago

In een buitenwijk van de Zuid-Franse stad Avignon heeft de politie een man doodgeschoten die omstanders in de buurt van een psychiatrisch ziekenhuis met een wapen bedreigde. Dat melden Franse media. Er zijn geen meldingen van slachtoffers.

De regionale politie spreekt van een politieactie in de wijk, maar heeft geen verdere details gedeeld.

De man zou Allahoe akbar hebben geroepen. Een woordvoerder van de politie zegt tegen het Franse persbureau AFP dat alle motieven worden onderzocht, maar dat er vooralsnog geen aanwijzingen zijn dat de aanvaller een moslimextremist was.

De man zou een verwarde indruk hebben gemaakt en is volgens Franse media in het verleden opgenomen geweest vanwege psychische problemen.

Flitsgranaat

Volgens Le Figaro probeerde de politie de aanvaller met een flitsgranaat in verwarring te brengen, maar viel hij vervolgens de agenten aan. Daarop schoten zij hem neer.

De aanval vond plaats twee uur na de terroristische aanslag bij de Notre-Dame van Nice, waar drie mensen werden gedood door een man met een mes. Of er een verband is tussen de twee incidenten is niet duidelijk.

Onderzoek Nachtwacht gaat laatste fase in met 3D-scans

5 hours 52 minutes ago

Onderzoekers van het Rijksmuseum en de TU Delft nemen de Nachtwacht de komende weken letterlijk en figuurlijk onder de loep: met 3D-scanners wordt het volledige oppervlak van het beroemde schuttersstuk van Rembrandt minutieus in kaart gebracht. De 3D-operatie is het sluitstuk van een grootschalig onderzoek naar het schilderij, voorafgaand aan de restauratie. Die begint volgend jaar.

Stukje bij beetje, in delen van 13 centimeter breed en 10 centimeter hoog, worden alle details van de Nachtwacht volledig driedimensionaal vastgelegd:

De 3D-scan is bedoeld om de "topografie" van de Nachtwacht te leren kennen, zegt Robert van Lang, hoofd Conservation & Science, tegen persbureau ANP. Maar de scans dienen ook als een soort nulmeting. Daarmee kunnen in de toekomst mogelijke veranderingen op het 17e-eeuwse schilderij in kaart worden gebracht.

Volgens Van Lang zal de techniek voor een cultuuromslag zorgen in de museumwereld. "Dit wordt onze nieuwe werkwijze. Eerst volledig al het onderzoek doen dat nodig is, dan dat beoordelen en je stappenplan bepalen voor de restauratie." Restaurators vertrouwen nu nog vaak op hun eigen kennis en ervaring als ze aan de slag gaan, zegt hij. Volgens hem is met de huidige techniek veel meer informatie te halen.

Met een driedimensionale scan kan ook een levensechte kopie van een schilderij worden gemaakt. Rob Erdmann, wetenschapper bij het Rijksmuseum, verwacht daarom dat de methode wereldwijd navolging zal krijgen. "Kunstwerken kunnen worden gestolen, kathedralen branden af. Natuurlijk vervang je nooit het origineel, maar het helpt wel als je precies weet hoe het eruit zag."

Pigment

Het restauratie-onderzoek naar de Nachtwacht is al in juli vorig jaar begonnen. Bezoekers van het Rijksmuseum kunnen meekijken, want het schuttersstuk van Rembrandt hangt tijdens het onderzoek in een grote glazen 'huis'.

Het doel van het onderzoek is om vóór de restauratie zo veel mogelijk te weten te komen over de Nachtwacht. Zo is onderzocht hoe het werk is opgebouwd en welk pigment Rembrandt heeft gebruikt. Aanvankelijk zou de restauratie in augustus beginnen, maar vanwege de coronacrisis is de start verplaatst naar januari.

Vliegtuigsoap Twente ten einde, afgedankte Boeing 747's mogen toch opstijgen

6 hours 33 minutes ago

Een start- en landingsbaan waarop je met een Boeing 747 wel mag landen maar niet opstijgen. Het klinkt onwaarschijnlijk, maar op Twente Airport is het werkelijkheid. Sinds enkele maanden staan er zes jumbojets van Lufthansa geparkeerd die niet meer weg kunnen, vanwege een probleem met het veiligheidscertificaat. Inmiddels is er een oplossing gevonden: het vliegveld krijgt een eenmalige ontheffing zodat de toestellen toch kunnen vertrekken.

Het vliegveld moet van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) dan wel voldoen aan enkele specificaties in de veiligheidsprotocollen die gelden voor zware vliegtuigen als de 747. De vliegtuigen moeten bijvoorbeeld bij vertrek zo licht mogelijk zijn, en dus weinig brandstof meenemen. Met de overeenkomst is nog net op tijd een kort geding voorkomen dat vanmiddag zou dienen,

De vliegtuigsoap begon dit voorjaar. Airport Twente, gespecialiseerd in het demonteren van oude vliegtuigen, dacht in juni een mooie deal te pakken te hebben. De luchthaven kreeg van Lufthansa de vraag om zes 747's tijdelijk te stallen. De Duitse maatschappij moest door de coronacrisis de vloot fors inkrimpen. Onder het oog van enthousiast fotograferende vliegtuigspotters - zulke grote vliegtuigen landen er niet vaak - kwamen de luidruchtige jets in juni en juli neer op de landingsbaan. Twente Airport dacht goede zaken te doen terwijl de vliegtuigindustrie hard was getroffen.

Een verkeersleider zei eind juli dat ze te horen had gekregen dat het op Twente Airport eventjes drukker was dan op Schiphol:

Twente Airport verwachtte dat de 747's er lang zouden blijven staan, misschien meer dan een jaar, en hoopte ze ook te mogen ontmantelen. Maar Lufthansa, nog steeds de eigenaar, had andere plannen. De maatschappij verkocht zeker drie van de toestellen aan de Amerikaanse vliegtuigrecycler GE Aviation Materials. De eerste jumbojet had maandag al naar de VS moeten vertrekken, meldt de Duitse vliegtuigsite Aerotelegraph.

Maar de toestellen mochten niet weg. Volgens de ILT heeft Twente Airport alleen een vergunning voor het landen van Boeing 747's om ze ter plaatse te laten ontmantelen. De landingsbaan beschikt volgens de ILT niet over de infrastructuur om zeer zware vliegtuigen zoals de 747 te laten opstijgen. Om er zeker van te zijn dat de vliegtuigen op de grond zouden blijven, legde de inspectie het Twentse vliegveld een dwangsom op.

Parkeergarage

Volgens de inspectie was voor de eerste twee Lufthansa-vliegtuigen ook geen vergunning aangevraagd - die is later in orde gemaakt omdat het alleen om papierwerk ging. En nog vóór de landing van de laatste vier jets was er gewaarschuwd dat van vertrek geen sprake zou kunnen zijn, zegt de ILT in Trouw.

Twente Airport zat met de handen in het haar. "Alsof je een parkeergarage binnenrijdt en dan niet meer naar buiten mag", zei directeur Meiltje de Groot dinsdag tegen Tubantia. "Te absurd voor woorden."

De 'vliegtuigsoap' hield de gemoederen in Overijssel inmiddels flink bezig, meldt RTV Oost. De Enschedese Statenleden Arjan Hof (ChristenUnie) en Frederik Tattersall (FVD) hebben schriftelijk vragen gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten.

Nu er een overeenkomst tussen de partijen is, kan het eerste toestel op korte termijn opstijgen. Twee andere zullen voor de jaarwisseling nog vertrekken. De laatste drie zullen volgens plan eind juni 2021 weg zijn van Twente Airport.

Besmettelijke vogelgriep op Gelders pluimveebedrijf

6 hours 44 minutes ago

Op een pluimveebedrijf in de Gelderse plaats Altforst is vogelgiep vastgesteld. Het gaat om een zeer besmettelijke variant, meldt minister Schouten. Alle bijna 36.000 dieren worden gedood. Verder geldt voor een straal van tien kilometer een vervoersverbod en worden alle andere pluimveebedrijven binnen een straal van drie kilometer onderzocht.

Vorige week stelde Schouten al een ophokplicht in voor commercieel gehouden pluimvee. Dat gebeurde na de vondst van dode knobbelzwanen in Kockengen, die ook vogelgriep bleken te hebben. Mogelijk gaat het om dezelfde variant als bij de boerderij in Altforst.

Kinderboerderijen

Na de vondst in Altforst neemt Schouten in aanvulling op de ophokplicht voor commerciële bedrijven aanvullende landelijke maatregelen. Ook dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels moeten hun pluimvee en watervogels nu afschermen. Op die manier kunnen de dieren niet in contact komen met wilde watervogels en hun uitwerpselen.

Schouten stelt ook een verbod in op het tentoonstellen van sierpluimvee en watervogels.

In zeldzame gevallen kunnen ook mensen geïnfecteerd worden met het vogelgriepvirus. Volgens het RIVM gebeurt dat alleen als er sprake is van direct en intensief contact tussen mensen en besmette dieren, zoals bij verzorgers of bij mensen die betrokken zijn bij ruimingen.

Vermist meisje uit Berghem werd teruggevonden in Den Haag

7 hours 3 minutes ago

Het 15-jarig meisje uit Berghem, dat sinds vorige week werd vermist, verbleef in een huis in Den Haag. Ze is daar gisteravond rond middernacht door de politie gevonden. De 31-jarige bewoner van het huis, in de wijk Zeeheldenkwartier, is aangehouden, zo meldt de politie.

Het meisje vertrok vrijdagmiddag vanaf het huis van haar moeder in Berghem en was sinds die tijd spoorloos. Ze werd teruggevonden enkele uren na een landelijke oproep gisteravond via een Amber Alert.

Daarbij werd ook een foto van een man vrijgegeven die mogelijk met haar verdwijning te maken zou hebben. De politie laat nu weten dat dit ook de man is die is aangehouden. De verblijfplaats van de man kwam onder meer naar voren op basis van tips na het Amber Alert.

"We maakten ons erg ongerust omdat aanknopingspunten in het begin uitbleven, maar we zijn erg blij met de uiteindelijke afloop", zegt de onderzoeksleider van de politie tegen Omroep Brabant.

Het meisje werd dus uiteindelijk teruggevonden in een woning in Den Haag. Een omwonende zegt tegen Omroep West dat hij rond 23.00 uur de politie aan de deur kreeg in zijn huis in de Piet Heinstraat. "De agent vertelde dat het om het meisje van het Amber Alert ging en dat ze de man gevonden hadden via de gps van zijn telefoon." Even later zagen hij en zijn vriendin een arrestatieteam de straat in komen.

"Ze waren in burger. We hoorden hoe ze binnen braken." Kort daarna werd de man afgevoerd. Een kwartier kwam ook het meisje naar buiten.

De bewoners kunnen maar moeilijk geloven dat hun buurman betrokken is bij deze zaak. "Ik had dit echt nooit verwacht. We zien de man wel eens lopen overdag. Hij is veel thuis, maar verder kennen we hem eigenlijk niet."

Familie dolgelukkig

De familie van het meisje is dolblij dat ze weer terecht is. Tegen Omroep Brabant zegt een woordvoerder van de familie dat iedereen "helemaal gelukkig is". "Het enige doel was om haar weer veilig terug te hebben en dat is nu gebeurd. In de loop van de nacht kon de familie met haar herenigd worden, haar weer in hun armen sluiten."

Gisteravond werd duidelijk dat ze vorige week was opgepikt door een man in een geel-groene Kia Picanto. De politie verspreidde daarop direct een Amber Alert omdat werd gevreesd voor het leven van het meisje.

Voor de familie zijn er nog veel vragen, zegt de woordvoerder. "De familie heeft heel goed contact gehad met de politie. Ze zijn ook heel erg blij met het onderzoeksteam. Ze hebben alles op alles gezet om haar te vinden. Wat er allemaal gebeurd is, moeten we zien. Het is aan de politie om dat te onderzoeken."

Checked
38 minutes 29 seconds ago
NOS Nieuws - Algemeen
NOS Nieuws
Subscribe to NOS Nieuws - Algemeen feed