NOS Nieuws - Algemeen

Coronacijfers van 27 mei: 15 doden en 7 nieuwe ziekenhuisopnames

1 hour 40 minutes ago

Het aantal doden door het coronavirus is gestegen met 15. In totaal zijn er in Nederland nu 5871 mensen overleden van wie bekend is dat dit komt door covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt.

Om te kunnen beoordelen of de verspreiding van het virus in Nederland aan het afnemen is, kijkt het RIVM vooral naar de nieuwe ziekenhuisopnames. Vandaag zijn 7 nieuwe ziekenhuisopnames gemeld. Dat is minder dan vorige week, toen er gemiddeld per dag 17 nieuwe ziekenhuisopnames werden gemeld.

In totaal zijn er nu 11697 mensen in Nederland die vanwege het coronavirus zijn opgenomen of opgenomen geweest. Van hen liggen er minder dan 900 nog in het ziekenhuis.

Het instituut wijst er daarbij op dat de dagelijks gemelde cijfers kunnen achterlopen: sterfgevallen en ziekenhuisopnames worden vaak pas na een aantal dagen doorgegeven door de GGD's. In het weekend is dat effect bij de sterfgevallen nog wat groter: veel mensen die in het weekend overlijden, worden pas na het weekend gemeld. Daardoor is het aantal doden dat op dinsdag bekend wordt gemaakt doorgaans groter dan op zondag en maandag.

Intensive care

Het aantal covid-patiënten op de intensive care is tot 10.00 uur gisterochtend verder gedaald, met 35. Toen lagen er 188 mensen op de intensive care van wie bekend is dat ze het coronavirus hebben.

"De daling zet, zoals verwacht, verder door", constateert voorzitter Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Dat is gunstig voor het hervatten van de overige zorg."

Er lagen gisteren 499 mensen op de IC''s met andere kwalen dan covid-19. Dat zijn er zes meer dan een dag eerder.

In 63 ziekenhuizen liggen nog altijd coronapatiënten op de IC. Dat zijn er dertien minder dan op het hoogtepunt van de uitbraak.

Daarnaast lagen er gisteren nog 698 coronapatiënten op gewone verpleegafdelingen in de ziekenhuizen, oftewel 58 minder dan een dag eerder.

Corona eist de aandacht op, maar in de Himalaya broeit het tussen India en China

1 hour 59 minutes ago

Terwijl de ogen van de wereld zijn gericht op de bestrijding van de coronapandemie, zijn Chinese en Indiase militairen begin deze maand in conflict geraakt langs een deel van de duizenden kilometers lange grens die beide landen delen. Schoten zouden niet zijn gelost, maar er was wel sprake van stevige botsingen, waarbij naar verluidt zo'n honderd militairen gewond zijn geraakt. Sindsdien zijn de spanningen tussen de kernmachten opgelopen, met troepenversterkingen aan beide kanten.

De confrontatie speelt in de Galwan-vallei in het Himalaya-gebergte, in het uiterste noordoosten van India. "Het leek aanvankelijk een oefening van China, maar militairen zouden toen de grens zijn overgestoken", zegt India-correspondent Aletta André. "Dat leidde tot een confrontatie, waarbij zo'n honderd soldaten gewond zouden zijn geraakt."

Ook in de Verenigde Staten is het conflict niet onopgemerkt gebleven. President Trump bood vanmiddag aan te bemiddelen in het "woekerende grensdispuut", al is het onwaarschijnlijk dat India en China daarop ingaan.

In 1962 vochten India en China een kort maar bloedig grensconflict uit, waarbij India uiteindelijk het onderspit moest delven. Dat begon met de aanleg van een Chinese weg en ook nu lijkt een infrastructureel project een rol te spelen. India is bezig met de aanleg van wegen in de regio, wat Peking zorgen baart.

"Afgelopen week zouden duizenden Chinese soldaten kampen hebben opgezet aan de Indiase kant van de grens, op drie of vier verschillende plekken, waarop India ook de troepenmacht heeft versterkt", zegt André.

De grens in het gebied wordt betwist. "Het heet een bestandslijn: in India de Line of Actual Control, maar er is ook een door China geclaimde lijn, die op sommige plekken net anders is en wel tot drie kilometer binnen India loopt vanaf de bestandslijn en tot zo ver liggen de Chinese troepen nu."

Susanne Kamerling, onderzoeker op het gebied van het veiligheidsbeleid van China en India, verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen, zegt dat deze maand op meerdere plekken schermutselingen waren. "Zeg maar knokpartijen, waarbij ook met stenen wordt gegooid." Ze benadrukt dat het lastig is om precies te achterhalen wat er gebeurt, los van de vaak anonieme militaire en overheidsbronnen aan beide kanten. "Het beeld is niet compleet."

Kamerling zegt dat het grensconflict elke zomer oplaait. "Maar de afgelopen jaren wordt het wel steeds intensiever. In 2017 was er een grote stand-off. Een filmpje dat daarover circuleert, toont honderden soldaten die met elkaar op de vuist gaan en met stenen gooien." Het conflict werd na drie maanden met een diplomatieke oplossing beslecht.

"Het verschil nu is dat India steeds meer troepen aan de grens positioneert en dus plannen heeft voor meer infrastructuur. Voorheen was vooral China actiever in het veranderen van de status quo op de grond en nu zet ook India daar steeds meer op in, wat bij China leidt tot irritatie", zegt Kamerling.

Volgens haar probeert India een tegenwicht te bieden aan de toenemende invloed van China in de regio. "Het gaat niet alleen om dit gebied, maar ook om de Chinese invloed in alle buurlanden van India en in de Indische Oceaan. India voelt zich een beetje in het nauw gedreven, omcirkeld. Het wil laten zien dat het zich kan weren en een beetje terug kan duwen."

Correspondent André beaamt dat. "In het gebied waar het nu om draait kan China dankzij goede wegen en zelfs een luchtmachtbasis binnen tien minuten extra troepen ter plekke hebben. Voor India kan dat uren duren."

Volgens André lijkt het erop dat beide landen zich klaarmaken voor een lange strijd. "India heeft gezegd geen compromis te sluiten wat betreft de bestandslijn en ook de wegenbouw in het gebied gewoon door te zetten, extra troepen zijn gestuurd. Aan Chinese kant zouden met satellietbeelden ook gevechtsvliegtuigen zijn gezien. Dus goed voor de relaties is het allesbehalve, maar het hoeft niet tot oorlog te leiden. Vanuit New Delhi is al duidelijk de boodschap dat ze tot een diplomatieke oplossing proberen te komen."

Ook Kamerling schat in dat escalatie voorkomen zal worden. "Woordvoerders in India en China reageren fel, maar op het hoogste niveau is sinds een informele top in 2018 in Wuhan tussen president Xi Jinping en premier Modi, en een top vorig jaar in het Indiase Mamallapuram, afgesproken om te deëscaleren en vertrouwen op te bouwen om de bilaterale relatie te versterken."

Kamerling denkt dat we de laatste schermutselingen moeten zien als "elkaar een beetje prikken, omdat het betwiste gebieden blijven. En vanuit Indiase kant om tegenwicht te bieden aan de Chinese aanwezigheid in de regio. Er is wel een luidere roep in India om een 'hotline', een directe communicatieverbinding, om eventuele escalatie vanwege incidenten te kunnen voorkomen."

Slachthuis in Apeldoorn per direct gesloten door veiligheidsregio

3 hours 10 minutes ago

De veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland heeft per direct een slachterij van vleesbedrijf Vion in Apeldoorn gesloten. De politie heeft vanmiddag de toegang tot het slachthuis geblokkeerd.

Medewerkers zouden onderweg naar het slachthuis te dicht op elkaar hebben gezeten in busjes, meldt een woordvoerder van het ministerie van Landbouw. Vervolgens werd minister Schouten geïnformeerd. Zij steunt het besluit van de veiligheidsregio om het slachthuis te sluiten.

Een woordvoerder van Vion zegt tegen de NOS dat de berichten uit Apeldoorn "zeer verontrustend" zijn. "Naar wij hebben begrepen doet de politie onderzoek of er mogelijk een of meerdere mensen aanwezig zijn die op de quarantainelijst van de vestiging in Groenlo staan. De feiten zijn ons nu nog niet duidelijk."

Volgers De Stentor mogen de mensen die op de slachterij aan het werk waren nog niet van het terrein af.

De slachthuizen liggen al een paar dagen onder vuur vanwege het relatief hoge aantal coronabesmettingen. Bij vestigingen van Vion in Groenlo, Scherpenzeel en Bramstedt, in Duitsland, zijn tientallen medewerkers positief getest en zitten vele honderden medewerkers in quarantaine.

Waar dat hoge aantal besmettingen precies aan ligt, staat nog niet vast. Het vermoeden bestaat dat het te maken heeft met de beperkte ruimte in de slachthuizen en het feit dat medewerkers zich tijdens hun werk niet aan de 1,5 meter afstand kunnen houden. Verder zijn veel slachthuismedewerkers arbeidsmigranten die bij elkaar wonen in kleine woonruimten en elke dag met een busje heen en weer naar hun werk gaan.

Maandag waarschuwde landbouwminister Schouten al dat slachthuizen die onvoldoende aantonen dat zij al het mogelijke doen om coronabesmettingen te voorkomen gesloten zullen worden.

Tramschutter Gökmen T. ook veroordeeld voor verkrachting

3 hours 28 minutes ago

Gökmen T., die levenslang vastzit voor de terroristische schietpartij in de tram in Utrecht, is door de rechtbank ook veroordeeld voor verkrachting. Op het moment dat hij de aanslag pleegde in maart 2019, had de vrouw al aangifte gedaan en was T. al als verdachte in beeld.

De verkrachting vond plaats in juli 2017 in het huis van de vrouw, met wie hij eerder seks had met haar instemming. Dit keer weigerde ze, maar dwong T. haar toch tot seksuele handelingen. Daarop bedreigde hij haar, beet haar in haar schouder en plaste over haar heen.

Schadevergoeding

De rechtbank vindt de verklaringen van de vrouw geloofwaardig en wijst erop dat ze ook een wond heeft die waarschijnlijk is veroorzaakt door een volwassen mens. T. ontkent dat hij haar heeft gebeten en zegt dat er verder geen sprake was van dwang.

De rechter haalt ook een getuigenis van een vriend van het slachtoffer aan die na de verkrachting in het huis was gaan kijken. Hij zag overal plassen whiskey in huis en zag dat er was geplast.

Omdat T. al tot levenslang veroordeeld is, kan hij niet langer de gevangenis in. De officier van justitie eiste daarom om hem alleen schuldig te verklaren; dat is nu gebeurd. Ook moet T. een schadevergoeding betalen aan het slachtoffer.

Kunsthandelaar is geraakt door corona, schenkt schilderij aan Rijksmuseum

4 hours 6 minutes ago

Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft een bijzondere schenking gekregen. Giften krijgt het museum wel vaker, maar de reden is nu uniek. Kunsthandelaar Bob Haboldt schenkt het werk Engelen dragen het lichaam van Christus aan het museum, als eerbetoon aan de coronaslachtoffers.

Het schilderij is een meesterwerk van de Vlaamse schilder Bartholomeus Spranger, die internationaal bekend was aan het eind van de zestiende eeuw. Het werk werd beroemd toen de Nederlandse uitgever Hendrick Goltzius er rond 1587 een prent van maakte en die in grote oplage liet drukken.

Haboldt is geraakt door de coronacrisis, zegt hij op NPO Radio 1. Met het schenken van het schilderij wil hij een eerbetoon brengen aan de coronaslachtoffers en tegelijk anderen inspireren hetzelfde te doen. "Niet alleen voor het Rijksmuseum, maar voor de hele wereld, om op de een of andere manier het gevoel te krijgen dat er iets is dat ons nog heel lang bij kan blijven en ons kan helpen door deze moeilijke periode."

Hij koos voor het werk van Spranger omdat dat werk volgens hem goed aansluit bij de coronacrisis. "Wat je ziet is een uitbeelding van barmhartigheid op het hoogste niveau: het zielloze lichaam van Christus die hulp krijgt van engelen die hem ten hemel laten rijzen." Haboldt ziet daarin een link met de hulp die het zorgpersoneel geeft. "Het geeft ons allemaal weer wat hoop."

Het werk, dat op koper is geschilderd, is ongesigneerd en werd pas na onderzoek toegeschreven aan Spranger. Haboldt had het gekocht van een Franse privé-verzamelaar en bood het werk in maart aan in op de kunstbeurs Tefaf. Het werd meteen na de opening van de beurs verkocht aan een kunstliefhebber, maar kort daarna zag die van de aankoop af. Hoeveel ervoor zou zijn betaald is niet bekend. Ander werk van Spranger is eerder voor ruim 5 miljoen euro geveild.

Er waren nog meer belangstellenden voor het kunstwerk, maar Haboldt besloot het aan het Rijksmuseum te schenken. Museumdirecteur Taco Dibbits laat weten dat het museum "zeer dankbaar" is voor het gebaar. "De kunst in de musea in Nederland is de afgelopen eeuwen voor een groot deel door burgers geschonken, overtuigd van het belang voor het publiek", zegt hij.

Het schilderij is meteen vanaf maandag te zien in het Rijksmuseum, dat dan voor het eerst sinds weken weer opengaat.

Waakzame buizerd valt Zeeuwse hardloper tweemaal aan

4 hours 7 minutes ago

Een roofvogel heeft gisteren twee keer een Zeeuwse hardloper aangevallen. De man hield er schrammen op zijn hoofd aan over. Op Facebook waarschuwt hij mensen voor deze "terrorbuizerd".

"Het was echt een klap op mijn hoofd", zegt Mattheo van Koeveringe tegen Omroep Zeeland. Tijdens zijn hardlooprondje werd hij gisteravond aangevallen door de vogel, vermoedelijk een buizerd. Dat gebeurde op de Gentmansdijk tussen Oostdijk en Krabbendijke.

Hij zag de aanval niet aankomen: "Ik was gewoon aan het hardlopen en kreeg ineens een klap op mijn achterhoofd. Ik voelde en zag dat er bloed aan mijn hand zat."

De vogel vloog na de aanval weg, maar keerde kort daarna terug. "Hij ging op een hoogspanningsmast zitten en toen ik verder liep, daalde hij nog een keer en raakte hij me weer." Van Koeveringe belde daarna zijn vader om te vragen of hij hem kon komen ophalen, zodat hij niet nog een keer langs het dier hoefde.

Beschermen van nest

Hij adviseert hardlopers het stukje dijk voorlopig te mijden. Onder het bericht dat Van Koeveringe op Facebook plaatste, is te lezen dat meer mensen last hadden van de vogel. "Mij heeft hij niet verwond, maar hij scheerde wel vier keer rakelings over mijn hoofd. Het is echt heel eng", schrijft een vrouw.

Buizerds met nesten vallen vaker mensen aan als zij te dicht in de buurt komen. Zij proberen hun nest te beschermen.

Twee Russische soldaten geïdentificeerd op Sovjet-begraafplaats in Leusden

4 hours 27 minutes ago

De stoffelijke overschotten van twee militairen die liggen begraven op het Russisch ereveld in Leusden zijn geïdentificeerd. Dat meldt Remco Reiding van Stichting Sovjet Ereveld, die onderzoek doet naar de 865 soldaten uit de voormalige Sovjet-Unie die er begraven liggen.

De twee graven blijken te zijn van Aleksandr Ivanovitsj Tsjebakov en Isaj Jelizarovitsj Minejev, die beiden nog steeds formeel als vermist staan geregistreerd. Ze stierven volgens Reidings onderzoek beiden aan het einde van de Tweede Wereldoorlog aan tuberculose, na jaren van krijgsgevangenschap.

Geheime documenten

De identificatie werd gedaan met behulp van krijgsgevangenenkaarten uit een regionaal archief, die jarenlang geheim waren. "We zijn bijzonder blij dat de regionale afdelingen van de geheime dienst en regionale archieven deze cruciale documenten aan onze stichting beschikbaar stellen", zegt Reiding.

De stichting probeert nu familieleden van de twee militairen in de Oeral op te sporen om ze het nieuws te kunnen vertellen. Remco Reiding is sinds 1998 bezig met de identificatie van de Russische soldaten en heeft met zijn stichting inmiddels meer dan 200 families achterhaald.

Europese Commissie wil 750 miljard euro voor herstelfonds

4 hours 38 minutes ago

De Europese Commissie wil 750 miljard euro inzetten om de economische gevolgen van de coronacrisis te bestrijden. Dat geld moet worden geleend op de kapitaalmarkt zodat landen die zwaar zijn getroffen door de crisis het kunnen gebruiken.

Een deel van het geld moet volgens de plannen van de Europese Commissie worden geschonken aan lidstaten. Het gaat om 500 miljard euro, terwijl 250 miljard euro beschikbaar is om onder voorwaarden te worden geleend. Dat heeft de voorzitter van de Europese Commissie gezegd tijdens een speciale zitting in het Europees Parlement.

De Europese Commissie gebruikt de meerjarenbegroting als onderpand om geld te kunnen lenen. Die begroting moet dan wel verhoogd worden tot 1,11 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Het Nederlandse kabinet wil niet meer dan één procent uitgeven. Om ons land over te halen om alsnog met een hoger bedrag in te stemmen mag Nederland wel de korting, de rebate die in het verleden is bedongen, van ongeveer een miljard euro behouden. Nederland betaalt jaarlijks ongeveer acht miljard euro aan Brussel.

Felle discussie

In de EU is een felle discussie aan de gang over lenen en schenken. Een aantal landen, waaronder Nederland, is tegen het schenken van geld en wil dat er hoe dan ook voorwaarden aan worden verbonden. Maar Nederland staat met de andere 'vrekkige' landen vrij geïsoleerd.

Duitsland en Frankrijk willen juist wel dat geld wordt geschonken, omdat het in het belang van de hele Europese Unie is dat de interne markt weer gaat functioneren, aldus bondskanselier Merkel en president Macron.

Europese belasting

De commissie stelt verder voor om EU-belastingen in te voeren, waaronder een belasting op bedrijven die een omzet hebben van meer dan 750 miljard euro. Het zou voor het eerst zijn dat Brussel zelf belasting gaat heffen.

Volgens Von der Leyen is het plan een gewaagde stap van de Europese Commissie. "Dit is het moment om keuzes te maken. Als we nu niks doen dan zal het morgen veel duurder zijn om uit de crisis te komen."

Volgens Nederlandse diplomaten is het te vroeg voor een reactie. "Ons uitgangspunt is dat Nederland bereid is te helpen om op Europees niveau samen te werken om de crisis te bestrijden. We willen dat op een manier doen waardoor lidstaten en de EU als geheel sterker worden."

Maar Nederland wil geen giften uit het herstelfonds, zo klinkt het ook. De komende tijd worden de plannen besproken door de regeringsleiders. De plannen vereisen unanieme goedkeuring van de 27 lidstaten.

Kamer wil sneller duidelijkheid voor duizenden toeslagouders

5 hours 14 minutes ago

De Tweede Kamer wil dat er tempo gemaakt wordt met het compenseren van ouders die de dupe zijn geworden van de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst. Voor velen is nog steeds niet duidelijk of ze wel of niet gecompenseerd worden voor de schade die ze hebben opgelopen omdat ze, ten onrechte, als fraudeurs werden aangemerkt.

Vandaag debatteert de Kamer opnieuw over de affaire. Gisteren bleek dat zo'n 8000 mensen, die dachten dat ze volledig gecompenseerd zouden worden, een brief hebben gekregen dat ze daar niet voor in aanmerking komen. Hun zaken zijn volgens de Belastingdienst minder ernstig.

Vergelijking met corona-steun

Een commissie onder leiding van oud-minister Donner concludeerde dat ouders die door de fiscus "institutioneel vooringenomen" zijn behandeld, recht hebben op een schadevergoeding van 25 procent bovenop de teruggevorderde toeslagen. Maar de groep van 8000 valt volgens de brief niet te vergelijken met deze ernstige zaken.

"Wie heeft besloten dat ze niet gecompenseerd worden?", vroeg Kamerlid Renske Leijten van de SP. Donner heeft volgens haar slecht werk geleverd, nu blijkt dat veel ouders buiten de boot vallen. Ze spreekt van een "drijfzandadvies" en wil een ruimere compensatieregeling.

"Waarom duurt het zo ongelooflijk lang voordat de ouders hun recht krijgen?", zei Henk Nijboer van de PvdA. De staatssecretaris liet gisteren weten dat het waarschijnlijk wel tot volgend jaar duurt voordat er duidelijkheid komt. Nijboer maakte een vergelijking met de snelle steunpakketten voor sectoren die getroffen zijn door de coronacrisis. "Als je kijkt wat er kan als het echt moet, waarom is dat hier niet gebeurd?"

Kijk hier hoe de Kamerleden het kabinet om snellere en ruimere compensatie vragen.

In het debat kwam het tot een harde botsing tussen CDA- Kamerlid Omtzigt en staatssecretaris Van Huffelen. Omtzigt wil dat Van Huffelen stukken naar de Kamer stuurt, Van Huffelen zegt dat dat niet kan. Na een schorsing kwamen ze tot een oplossing. Het Gespreksverslag gaat toch wel naar Kamer, maar niet onmiddellijk, omdat er allerlei namen in voorkomen en omdat het ook kan samenlopen met het OM-onderzoek. Een ander stuk blijft geheim, want dat was de opvatting van een ambtenaar.

Even ging het er hard aan toe. Bekijk hier de video:

Duitse politie valt binnen bij tientallen woningen van 'Reichsbürger'

5 hours 43 minutes ago

De Duitse politie heeft vanochtend invallen gedaan in 25 woningen van leden van de zogenoemde Reichsbürger-beweging. Ze worden onder meer verdacht van het vervalsen van paspoorten en rijbewijzen.

De politie deed de invallen in de deelstaten Baden-Württemberg en Hessen. Het zou gaan om 31 aanhangers van de beweging, die geregeld in verband wordt gebracht met rechts-extremisme. Het is onduidelijk of er arrestaties zijn verricht.

Zelfgemaakte papieren

Leden van de Reichsbürger-beweging erkennen het huidige staatsbestel in Duitsland niet, omdat dit na de Tweede Wereldoorlog door de geallieerden is opgelegd. Ze willen terug naar de situatie van voor de oorlog.

De beweging ontstond in de jaren 80 en is volgens Duitse veiligheidsdiensten recent flink populairder geworden. Het aantal leden steeg in een aantal jaren van naar schatting enkele honderden tot vorig jaar zo'n 19.000. Sommige Reichsbürger betalen geen belasting en willen zich alleen met zelfgemaakte papieren legitimeren.

In 2016 schoot een Reichsbürger een lid van een Duits arrestatieteam dood en in 2017 deed de politie invallen bij leden van de groep die aanslagen op Joden, asielzoekers en de politie aan het voorbereiden waren.

Natuurbrand Deurnese Peel smeult nog na: zes auto's botsen door dichte rook

5 hours 52 minutes ago

Bij zeer slecht zicht vanwege rookwolken zijn vanmorgen in het Brabantse Liessel zes auto's op elkaar gebotst. Ook een tractor was betrokken bij het ongeluk, meldt de politie. De rook wordt veroorzaakt door de grote natuurbrand in de Deurnese Peel die eind april ontstond. Het vuur smeult nog altijd ondergronds na.

Volgens een ooggetuige was de rook zo dicht, dat het moeilijk was om andere voertuigen te zien. De rook lijkt inmiddels minder dik te worden, meldt Omroep Brabant.

Nog meer ongevallen

Ook op de A67 is hinder door de rook. Dit leidde gisteren tot een kop-staartbotsing op deze snelweg.

Eind april vond in de omgeving van de natuurbrand een frontale aanrijding plaats die volgens de politie veroorzaakt werd door rookoverlast. Er vielen in beide gevallen geen gewonden.

Ter hoogte van Asten staan borden waarin wordt aangegeven dat het zicht beperkt is. De gemeente Deurne overweegt om het verkeer te waarschuwen voor de rook.

Wandelaars Nieuw-Zeeland overleven 19 dagen in wildernis

6 hours 11 minutes ago

In Nieuw-Zeeland zijn twee wandelaars levend teruggevonden die 19 dagen vermist waren in de wildernis. De politie meldt dat de twee alleen lichte verwondingen hebben opgelopen en het naar omstandigheden goed maken.

Jessica O'Connor en Dion Reynolds (beiden 23) raakten kort na het begin van hun vijfdaagse tocht in het Kahurangi National Park verdwaald in de mist. In de dagen daarna verstuikte Reynolds zijn enkel. Zijn partner kneusde haar rug na een val en de twee besloten daarom even op dezelfde locatie te blijven.

Rook gezien

Vervolgens gingen ze op zoek naar een plek met water en bleven daar wachten in de hoop gevonden te worden. Vanuit een van de zoekhelikopters van het Nieuw-Zeelandse leger werd de rook gezien van het kampvuur dat de twee hadden gemaakt, en konden ze worden gered. Ze hadden slechts proviand gepakt voor enkele dagen en hadden lang niet gegeten.

Het hoofd van het reddingsteam noemt het fantastisch nieuws en zegt dat het uniek is dat de twee na zo'n lange zoektocht nog zo diep in de bossen zijn gevonden. "Ze hebben juist gehandeld. Ze zijn op dezelfde plek gebleven, hebben zichzelf zichtbaar gemaakt, zodat we ze konden zien toen we daar aankwamen."

Leiden krijgt groot centrum voor stamcelonderzoek

6 hours 43 minutes ago

In Leiden komt een groot onderzoekscentrum voor stamcel- en gentherapie. Het centrum met de naam Necstgen moet in zijn soort een van de grootste faciliteiten van Europa worden. Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) begint nog dit jaar met de bouw op het lokale Bio Science Park.

In het instituut zal onderzoek worden gedaan naar regeneratieve geneeskunde. Die richt zich op het vermogen van het lichaam om zieke cellen, weefsels en organen te herstellen. Onderzoekers kunnen er hun nieuwe ontdekkingen testen. Het doel is om medische doorbraken sneller beschikbaar te maken voor patiënten, aldus het LUMC.

"Nu is het zo dat mensen met chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, nierfalen of diabetes jarenlang behandeld moeten worden", zegt Ton Rabelink, hoogleraar interne geneeskunde van het LUMC. Dat is volgens hem erg intensief voor de patiënt. "Door regeneratieve geneeskunde hoeft dat in de toekomst niet meer. Je geneest mensen met hun eigen cellen via gentherapie of weefselmanipulatie."

Een ander voordeel is volgens Rabelink dat deze methode helpt tegen de stijgende zorgkosten. "Patiënten kunnen straks genezen worden na een eenmalige behandeling." Honderdduizenden chronisch zieke mensen zouden daar baat bij hebben, meldt Omroep West.

Het centrum moet eind 2021 klaar zijn.

Spijt Jimmy Fallon voor oude blackface-sketch: 'Hier is geen excuus voor'

7 hours 16 minutes ago

De Amerikaanse talkshowpresentator Jimmy Fallon heeft zijn excuses aangeboden voor een sketch uit 2001 in het programma Saturday Night Live. Hij liet zich toen zwart schminken om acteur en komiek Chris Rock te imiteren.

Chris Rock, van Afro-Amerikaanse afkomst, maakte begin jaren 90 ook deel uit van de cast van Saturday Night Live. Fallon maakte, terwijl hij Chris Rock nadeed, een grap over cocaïne.

Op Twitter gaat de presentator van The Tonight Show nu diep door het stof. "In 2001 heb ik het vreselijke besluit genomen om in Saturday Night Live Chris Rock te imiteren met een zwart gezicht. Daar is geen excuus voor", schrijft Fallon.

NBC en Saturday Night Live hadden de sketch uit 2001 al eerder van hun website verwijderd, maar deze week dook het fragment via sociale media weer op, wat leidde tot een storm aan kritiek.

Fallon begrijpt de kritiek, zegt hij in zijn tweet. "Het is ontegenzeggelijk kwetsend en het spijt me dat ik dit heb gedaan. En ik dank jullie allen dat jullie mij ter verantwoording hebben geroepen."

Saturday Night Live heeft in het verleden vaker geschminkte acteurs gebruikt. Dat gebeurde in de jaren 80 bij imitaties van Jesse Jackson en Sammy Davis Jr., maar ook nog in 2010 bij een sketch over president Obama en in 2013 toen Conrad Murray, de arts van Michael Jackson, werd nagespeeld.

Reeks schandalen

De blackface-traditie in de Verenigde Staten stamt uit de eerste helft van de negentiende eeuw. Witte toneelacteurs lieten zich toen zwart schminken om de Afro-Amerikaanse bevolking belachelijk te maken.

De afgelopen jaren waren er meerdere blackface-schandalen. NBC ontsloeg in 2018 een presentator die het gebruik van blackface verdedigde. Ook de Canadese premier Trudeau moest zich vorig jaar verantwoorden voor een oude foto waarop hij zwart geschminkt te zien was.

Agenten ontslagen na dood zwarte man, duizenden de straat op

7 hours 28 minutes ago

Een dag na de dood van George Floyd zijn de vier betrokken politieagenten ontslagen. De zwarte man kwam in de Amerikaanse stad Minneapolis om het leven nadat hij minutenlang op de grond werd gedrukt door een witte politieagent. De videobeelden van het incident veroorzaakten grote ophef in de stad. Er volgde een demonstratie met duizenden mensen, die uiteindelijk leidde tot een harde confrontatie met de politie.

In de schokkende beelden van het incident waarbij Floyd om het leven kwam, is te zien dat een agent minutenlang zijn knie in de nek van de man duwt. Het slachtoffer roept meerdere malen dat hij geen lucht krijgt. Omstanders roepen dat de agent van de man af moet gaan, maar hij geeft daaraan geen gehoor.

"De agenten zijn ontslagen. Die beslissing werd al snel omarmd door de burgemeester van Minneapolis", zei correspondent Marieke de Vries vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal. "Hij zei dat het niet zo mag zijn dat het je doodvonnis betekent wanneer je zwart bent in Amerika."

Het snelle ontslag wordt door persbureau AP als een "opmerkelijke en snelle zet" gezien van de politiechef. Bij eerdere vergelijkbare voorvallen duurde het ontslag van betrokken agenten nog maanden, en ging er langdurig onderzoek aan vooraf.

In Minneapolis gingen mensen massaal de straat op:

Duizenden mensen gingen gisteren de straat op. "Dit triggert echt een collectief trauma onder de zwarte bevolking", zegt De Vries. "Niet alleen in Minneapolis, maar in de hele Verenigde Staten." Politiegeweld tegen de zwarte bevolking komt regelmatig voor. "De zaak doet denken aan de zaak van Eric Garner in 2014 in New York."

Hij werd toen hardhandig door de politie tegen de grond gewerkt en net zo lang in een wurggreep gehouden tot hij niet meer bewoog. Later overleed Garner in het ziekenhuis. Hij zei 11 keer 'I can't breath', ik krijg geen lucht.

"Die noodkreet werd als het ware de slogan van de Black Lives Matter-beweging in de VS in de strijd tegen politiegeweld tegen Afro-Amerikanen." Niet veel later werd in een voorstad van St. Louis Michael Brown door een agent doodgeschoten. Ook toen braken er protesten uit.

Beelden van het incident in Minneapolis zijn schokkend:

Ook Minneapolis kent een recent incident waarbij een zwarte man door een witte agent gedood werd: in 2015 werd Jamal Clark door twee agenten neergeschoten. Alle mannen hadden een ding gemeen: ze waren ongewapend en boden geen verzet.

De demonstranten die nu de straat op gaan eisen gerechtigheid, zegt De Vries. "Want ontslag vinden zij niet genoeg. Er moet strafvervolging komen, is de algemene emotie."

De protestmars begon vreedzaam, maar eindigde bij de het politiebureau in een harde confrontatie tussen politie en demonstranten. Daarbij werden rubberkogels en traangas afgevuurd.

Vervolging

De familie van Floyd heeft de bekende burgerrechtenadvocaat Benjamin Crump in de arm genomen om hen bij te staan. Crump vertegenwoordigde eerder nabestaanden bij vergelijkbare zaken. Hij reageerde ontzet op de zaak: "Hoeveel doden moeten er nog vallen, omdat je zwart ben? Hoe lang worden levens van zwarte inwoners nog als minderwaardig gezien door de politie, voordat er iets verandert?"

Of de agenten vervolgd en veroordeeld worden, is nog maar de vraag, zegt De Vries. "Dat gebeurde in eerder genoemde zaken niet. Daar werden alle agenten ontslagen van rechtsvervolging."

Honderdduizenden palingen uitgezet in Grevelingenmeer

8 hours 49 minutes ago

In het Grevelingenmeer zijn 376.000 jonge palingen uitgezet om de palingstand te bevorderen. Beroepsvissers namen de jonge vissen in Ouddorp (Zuid-Holland) aan boord en verspreidden ze gisteren over het Grevelingenmeer.

Het uitzetten van de jonge paling, ook wel glasaal genoemd, gebeurt in heel Europa en is onderdeel van een EU-maatregel om de palingstand te stimuleren. De vissen zijn vooraf geteld en gewogen. Ook hun gezondheid is gecontroleerd. De Stichting Duurzame Palingsector Nederland (Dupan) coördineert de actie.

De herbevolking van het Grevelingenmeer is het sluitstuk van de palinguitzet in 2020, meldt Omroep Zeeland. In Nederland zijn dit jaar in totaal rond 3,5 miljoen jonge palingen uitgezet. De verspreidingsgebieden zijn geselecteerd door de overheid. In maart kreeg het Veerse Meer er een miljoen palingen bij. In Friesland werden vorige week 207.000 exemplaren verspreid.

Aansterken in kwekerij

De jonge palingen die nu in het Grevelingenmeer zwemmen, hebben enkele maanden in een Nederlandse kwekerij gezeten om aan te sterken. Ze zijn gevangen in riviermondingen in Frankrijk, waar ze aankwamen na een reis van duizenden kilometers via de Golfstroom.

Sinds 2011 komt paling steeds meer voor aan de Europese kusten. Met name in Frankrijk zijn het er erg veel en is het voor jonge palingen lastig om te overleven. Daarom worden ze in de rest van Europa uitgezet.

Van origine komen de palingen uit de Sargassozee, voor de kust van Noord-Amerika. Volwassen vissen zwemmen terug naar dit gebied om zich voort te planten.

Zeker 300 arrestaties in onrustig Hongkong vanwege debat over omstreden wet

8 hours 51 minutes ago

In Hongkong zijn demonstranten op meerdere plekken gebotst met ordetroepen, op de dag dat het parlement in de semi-autonome stad debatteert over een omstreden wet.

In het financiële centrum en in stadsdeel Kowloon heeft de politie met pepperspraypatronen geschoten op betogers. Zeker 300 demonstranten zijn opgepakt, meldt persbureau Reuters op basis van cijfers van de Hongkongse politie.

Bekijk hier de beelden van het politieoptreden:

Volksliedwet

Rond het parlementsgebouw in Hongkong staat al de hele dag oproerpolitie. Ook is er een tijdelijke muur van twee meter hoog geplaatst, bedoeld om demonstranten tegen te houden.

Hongkongse parlementsleden bespreken vandaag de wet die het mogelijk maakt het beledigen van het Chinese volkslied strafbaar te stellen. Die werd vorig jaar voor het eerst ingediend, nadat Hongkongse voetbalfans in 2015 tijdens een WK-kwalificatieduel van hun team tegen China joelden tijdens het Chinese volkslied.

De wet roept ergernis op bij demonstranten. Zij zien het als een nieuwe poging van China om meer grip te krijgen op pro-democratische activisten in de semi-autonome Chinese stad. Vanwege het debat was er opgeroepen tot protest.

Spanningen laaien weer op

Sinds maart vorig jaar is er massaal gedemonstreerd in Hongkong tegen de groeiende invloed van China. Het politieoptreden en de betogingen werden steeds gewelddadiger. Demonstranten eisen vergaande democratische hervormingen en een onderzoek naar het politiegeweld bij het onderdrukken van de demonstraties.

Op het hoogtepunt deden miljoenen mensen mee aan de protesten tegen de regering-Lam. Maar eind 2019 gingen er minder betogers de straat op en de uitbraak van het coronavirus hield de protestbeweging dit jaar vrijwel van de straat. Nu de uitbraak lijkt beteugeld in de stad, laaien de spanningen weer op.

NOS op 3 legde eind vorig jaar uit waar de protesten over gingen:

De spanningen zijn onder meer opgelopen vanwege de 'veiligheidswet' die China vorige week presenteerde. Daarmee kan China, zonder dat het parlement van Hongkong er iets over te zeggen heeft, instellingen opzetten om de nationale veiligheid te beschermen.

De vrees is dat Chinese agenten daardoor pro-democratische activisten kunnen oppakken en vervolgen. China zegt dat Hongkong niet hoeft te vrezen dat er autonomie zal worden ingeleverd.

Japan liet vandaag weten "ernstig bezorgd" te zijn over de nieuwe spanningen in Hongkong en de Amerikaanse president Trump zei dat Washington werkt aan een "sterke reactie" op de veiligheidswet. China waarschuwt op zijn beurt maatregelen te nemen tegen buitenlands ingrijpen in Hongkong, zei een woordvoerder van president Xi.

Hongkong was tot 1997 een Britse kolonie. Sindsdien hoort de stad weer bij China, maar wel met een eigen economisch systeem en meer democratische vrijheden.

Kiesbureau Suriname: alle stemmen zijn al geteld

8 hours 58 minutes ago

Het tellen van de stemmen in Suriname is afgerond en het is onbegrijpelijk dat er nog geen uitslag is. Dit zegt het Onafhankelijk Kiesbureau tegen het Surinaamse Starnieuws.

Het bureau vindt het kwalijk dat het Surinaamse ministerie van Binnenlandse Zaken de officieuze uitslag nog niet heeft bekendgemaakt. "Dit kan echt niet", zegt voorzitter Jennifer van Dijk-Silos.

Na de rommelig verlopen verkiezingen en vele uren achtereen tellen, is gisteren besloten om een pauze in te lassen. Volgens de laatst gepubliceerde cijfers, met 80 procent van de stemmen geteld, wordt de VHP van oppositieleider Chan Santokhi veruit de grootste en blijft de NDP van Bouterse ver achter.

Na het tellen van de stemmen moeten in de hoofdstembureaus de processen-verbaal worden gecontroleerd, waarin staat hoe de stembusgang per bureau is verlopen. Daar wordt om 15.00 uur Nederlandse tijd mee begonnen.

'Geen fraude geconstateerd'

Hoewel er berichten zijn over onrechtmatigheden, hebben internationale waarnemers geen grote onjuistheden aangetroffen, zegt journalist en Suriname-kenner Roy Khemradj in het NOS Radio 1 Journaal.

Volgens hem erkennen de instanties dat er bij stembureaus hard is gewerkt. "Ze hebben geen feitelijkheden geconstateerd die duiden op fraude. En er is begrip voor de vermoeidheid die toeslaat na 36 uur hard werken en vertraging door de coronamaatregelen."

Khemradj verwacht dat er in de loop van de dag duidelijkheid komt. "Laten we hopen dat het vanavond afgerond is. Als dat achter de rug is, dan hebben we een termijn van tien dagen waarin het onafhankelijk kiesbureau de uitslag officieel vaststelt."

Organon terug in Oss; 'geeft een goed gevoel'

10 hours 2 minutes ago

Een bekende naam uit de Nederlandse bedrijfsgeschiedenis komt terug. Binnenkort staat de naam Organon weer op fabriekshallen van de medicijnenproducent in Oss. Het bedrijf ging in het verleden op in het Amerikaanse MSD, maar de eigenaar wil dit nu opsplitsen en het nieuwe bedrijf de oude naam teruggeven. De ondernemingsraad en de vakbonden zijn akkoord met de plannen.

"Het Organon-deel gaat doen wat wij nu ook doen, de productie van middelen voor anticonceptie en vruchtbaarheidsbevordering", zegt Wennie Raaymakers, directeur van de fabriek in Oss. "Het wordt een Amerikaans beursgenoteerd bedrijf, maar wel een apart bedrijf dat volledig zelfstandig verder gaat."

De naamsverandering betekent niet direct dat er wordt uitgebreid, maar volgens Raaymakers is die mogelijkheid er in de toekomst wel. Onder het nieuwe bedrijf komt er meer aandacht voor de ontwikkeling van bepaalde medicijnen dan voorheen in het grotere bedrijf. "In het slechtste deel blijft het aantal banen gelijk aan wat het nu is. In het gunstigste geval komen er banen bij."

Horloge

Organon werd bijna honderd jaar geleden opgericht. Het bedrijf haalde jarenlang insuline, een cruciaal medicijn tegen suikerziekte, uit de organen van varkens. Later werd het bedrijf vooral bekend door de anticonceptiepil en zwangerschapstesten.

Veel mensen in Oss herinneren zich nog dat de naam Organon vlak bij de ingang van het fabrieksterrein bij het centrum hing. Die letters komen, als de splitsing volgens plan verloopt, volgend jaar weer terug.

In Oss zijn mensen blij dat de naam terugkomt, merkte radioverslaggever Nik Wouters.

"Dat geeft mij een goed gevoel", zegt Iris van Dinther. Hij werkte 35 jaar bij Organon en protesteerde tien jaar geleden als OR-lid tegen de voorgenomen sanering van de onderzoeksafdeling. Die sanering kwam er, maar als goedmaker kwam er een ontwikkelingscentrum voor startende bedrijven op het terrein van MSD.

"Ik heb altijd moeite met de naam MSD gehad", zegt Van Dinther. "Toen ik 25 jaar in dienst was stond Organon nog in het horloge gegraveerd dat ik kreeg. Je was trots om daar te mogen werken."

Niet hetzelfde

De naam komt weer terug, maar dat betekent niet dat het bedrijf precies weer zo wordt als vroeger. "We weten ook wel dat het nieuwe Organon niet te vergelijken is met het Organon van toen. De ontwikkelingsafdeling is grotendeels verdwenen. Maar dat een belangrijk deel van de producten hier gemaakt wordt, dat de naam weer aan de gevel hangt, dat is toch wel heel erg leuk."

Toch geen geld terug van Belastingdienst: 'Ze spelen een spelletje met ons'

10 hours 34 minutes ago

Hoe worden gedupeerden van de kindertoeslagenaffaire bij de Belastingdienst gecompenseerd? Een deel heeft al geld ontvangen, zo'n 10.000 ouders krijgen deze week een brief. En daarin staat vaak een onaangename verrassing: een groot deel van hen hoeft helemaal niet te rekenen op compensatie. De eerste berichten van de Belastingdienst leiden bij sommigen gelijk weer tot angst en boosheid.

"Er worden spelletjes gespeeld door de Belastingdienst", zegt Angela Sanches (40). De Rotterdamse moeder van twee kinderen zegt ten onrechte geen compensatie te krijgen. Sanches zegt dat zij behoorde tot een groep gedupeerden - van een zogeheten CAF-fraudezaak - die een financiële compensatie zou krijgen. Maar volgens de Belastingdienst behoort zij toch niet tot die groep.

De kinderen van Angela Sanches zaten bij een kinderopvang die fraudeerde met haar DigiD. De ontvangen toeslagen van die tijd én daarna zijn verhaald op haar. Bezwaar maken leidde nergens toe en haar schuld liep op tot 100.000 euro.

Sanches vertelde vorig jaar hoe de handelwijze van de fiscus haar leven bepaalde:

Maandag werd Sanches gebeld door haar persoonlijke contactpersoon bij de Belastingdienst. "Ik kreeg te horen dat ik toch niet tot een zogeheten CAF-zaak behoor, maar tot de groep 'zelfmelders'. Dat betekent dat ik geen compensatie krijg, niks."

"Er worden spelletjes met ons gespeeld", zegt Sanches verder. "Destijds heeft de Belastingdienst aan mij gevraagd mij aan te melden als gedupeerde, zodat mijn dossier opnieuw zou worden bekeken. Nu wordt dat juist aangegrepen als reden dat ik niet tot een CAF-zaak behoor. Nu moet ik dat weer gaan bewijzen, dat is erg vermoeiend. Dat kan echt niet."

Sanches en de twaalf andere gedupeerden van het kinderdagverblijf in Rotterdam spraken in januari met minister Hoekstra van Financiën over hun ervaringen. Een indrukwekkend gesprek, zei de minister daarover. "Het zijn mensen die echt onder de wielen van de overheid terecht zijn gekomen."

Een financiële tegemoetkoming moest er voor alle ouders komen, zei Hoekstra destijds. Sanches werd door hem persoonlijk ook hulp toegezegd omdat zij kampt met gezondheidsproblemen. "Maar van die hulp heb ik niets gezien of gehoord." Via de Belastingdienst krijgt de Rotterdamse wel vervolghulp aangeboden.

Trauma

Sinds het gesprek met de minister is er volgens haar dan ook weinig veranderd. "Het enige wat er is gebeurd, is dat mijn schuld nu wordt beheerd door de gemeentelijke kredietbank. Wat betekent dat mijn inkomen naar de gemeente gaat, zij mijn vaste lasten betalen en ik 70 euro per week krijg. Dat kon niet eerder omdat ik als fraudeur was bestempeld. Het geeft rust en ik ben hier blij mee, maar nog liever betaal ik mijn dingen zelf."

Wat bij Sanches ook speelt, is de stress die ze had in de periode van de grootste geldproblemen. "Onlangs kreeg ik een brief van mijn energieleverancier, dat ik zou worden afgesloten vanwege achterstallige betaling. Er was iets fout gegaan bij de gemeente. De angst kwam weer volledig terug, ik heb daar weer nachtenlang van wakker gelegen."

Wat Sanches vooral niet begrijpt, is dat er door het kabinet 500 miljoen euro is vrijgemaakt voor compensatie en er aangifte is gedaan tegen de Belastingdienst door staatssecretaris Van Huffelen. "Uit al deze dingen blijkt al dat ze fout zitten, dus compenseer dan. Ik hoef niet veel, maar geef me wat zodat ik door kan met mijn leven."

Nazmiye Yigit-Karaduman bracht haar kinderen naar hetzelfde opvangbureau als Sanches. Zij heeft nog geen telefoontje gekregen van de Belastingdienst, maar vreest dat dit niet lang zal duren. Ook zij zal geen compensatie krijgen, denkt ze.

In oktober 2013 kreeg Karaduman een aanslag van de Belastingdienst in de bus. Of ze binnen twee weken 32.000 euro wilde terugbetalen. Ook zij tekende bezwaar en beroep aan, maar verloor elke zaak. Die duizenden euro's heeft ze met moeite via een aflossingsregeling afbetaald. Door te worden beoordeeld als CAF-zaak hoopt Karaduman te worden gecompenseerd.

Met een groep ouders deed zij aangifte tegen het opvangbureau. Afgelopen jaar was ze aanwezig bij de debatten de debatten in de Tweede Kamer. In juli wordt haar zaak herbeoordeeld. "En toen kregen een aantal dames van ons groepje gisteren een telefoontje van de Belastingdienst. Met de mededeling dat onze zaak niet vergelijkbaar is met de CAF-zaak. Dat de opvang niet frauduleus is. Zelf ben ik nog niet gebeld. Maar ik heb er geen vertrouwen meer in. Ze zijn met ons aan het spelen", zegt Karaduman.

"De Belastingdienst heeft onnodig in mijn privéleven gespit, het heeft ons zoveel tijd en energie gekost. In de Tweede Kamer hoorden dat we een CAF-zaak waren. In december maakte de Belastingdienst excuses aan ons. Er zijn goede gesprekken geweest en we kregen te horen dat we geen fraudeurs waren."

Checked
1 hour 39 minutes ago
NOS Nieuws - Algemeen
NOS Nieuws
Subscribe to NOS Nieuws - Algemeen feed