Aggregator

Lang verlieslatende streamingdienst Spotify wordt langzaam winstgevend

1 hour 29 minutes ago

Het verhogen van de abonnementsprijzen heeft streamingdienst Spotify geen windeieren gelegd. Door de stap lijkt Spotify langzaam op weg om eindelijk structureel een winstgevend bedrijf te worden.

Over het afgelopen kwartaal kwam de nettowinst uit op 168 miljoen euro, zo maakte Spotify bekend. Het van oorsprong Zweedse bedrijf meldt daarbij dat het verwacht over drie maanden met 250 miljoen euro opnieuw winstgevend te zijn.

In de laatste drie maanden van vorig jaar boekte Spotify weliswaar verlies, maar in het kwartaal daarvoor stond er ook al een plus in de boeken.

Ontslagen en prijzen

Sinds de oprichting in 2006 was winst lang een zeldzaamheid voor het aan de beurs van New York genoteerde Spotify. Een jaar geleden plukte de streamingdienst de vruchten van een grote ontslaggolf. Daarna zorgden doorgevoerde verhogingen van abonnementsprijzen voor een langzame ommekeer te zorgen.

Want hoewel gebruikers meer moeten betalen, groeide het abonneebestand vergeleken met het vorige kwartaal met bijna 20 procent, naar nu 615 miljoen gebruikers. Een kleine 40 procent hiervan betaalt voor een abonnement, de rest hoort ook advertenties tussen de muziek en podcasts door op Spotify.

De groei komt vooral door abonnementen voor meerdere gebruikers, zogenoemde familie-abonnementen.

NS doet ook Duitse divisie weg, richt zich alleen nog op Nederlandse reiziger

1 hour 31 minutes ago

Na ongeveer twintig jaar stopt de NS definitief met het rijden van intercity's en sprinters in het buitenland. Nadat de NS eerder al de dochterbedrijven in Groot-Brittannië verkocht, doet het nu ook de treinen in Duitsland van de hand.

Abellio Duitsland wordt voor een nog onbekend bedrag verkocht aan het Duitse spoorbedrijf Benex, zo maakte de NS vanmiddag bekend. Mogelijk moet het spoorwegbedrijf er op toeleggen. In een persbericht meldt de NS dat "de financiële impact" van Abellio Duitsland over een periode van twintig jaar "negatief" is geweest.

Nederlandse reiziger

De NS benadrukt ook dat de boekhouding van Abellio gescheiden is van de Nederlandse activiteiten. "Het vertrek van NS uit Duitsland heeft dan ook geen impact op de Nederlandse reizigers", belooft de vervoerder. De Britse divisie was jarenlang wel winstgevend.

Mede door de grote problemen op het Nederlandse spoor droeg het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de NS enkele jaren geleden op zich alleen nog op de Nederlandse reiziger te richten. De NS gaat zich in het buitenland daarom alleen nog op internationale treinreizen richten.

Oekraïense mannen in het buitenland krijgen geen hulp meer van consulaat

2 hours 35 minutes ago

Oekraïense mannen die in het buitenland wonen en geschikt worden geacht voor militaire dienst, krijgen geen hulp meer van het consulaat. Alleen als ze terug willen keren naar Oekraïne, worden ze geholpen.

Met de maatregel voert Oekraïne de druk op dienstplichtigen in het buitenland op. Het leger heeft na ruim twee jaar oorlog met Rusland een flink tekort aan militairen. In december zei president Zelensky dat het Oekraïense leger tot een half miljoen extra troepen wil mobiliseren.

Sinds het uitbreken van de oorlog mogen mannen tussen de 18 en 60 jaar oud het land niet meer verlaten. Voor hen geldt de dienstplicht, met uitzonderingen voor bijvoorbeeld vaders van meer dan drie kinderen en specifieke beroepsgroepen. Wie de mobilisatie weigert, krijgt een boete of uiteindelijk een gevangenisstraf. Voor zover bekend behoudt de groep mannen die uitgezonderd is ook consulaire bijstand.

Maar naar schatting zijn vele duizenden dienstplichtigen toch vertrokken. Exacte cijfers zijn niet bekend. Het Europees statistiekbureau Eurostat schat dat er in totaal zo'n 4,3 miljoen Oekraïners naar landen in de Europese Unie zijn gevlucht, onder wie zo'n 860.000 mannen.

In een post op X bekritiseerde de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken mannen die Oekraïne tijdens de oorlog hebben verlaten. "Zo werkt het niet. Ons land is in oorlog", aldus Dmytro Koeleba.

Eerlijke behandeling

Een consulaat vertegenwoordigt een land, in dit geval Oekraïne, in een ander land. Oekraïners kunnen hier terecht voor het aanvragen en verlengen van een visum, een (nood)paspoort en het legaliseren van documenten. Dat kunnen dienstplichtige mannen in andere landen nu dus niet meer doen.

Koeleba omschrijft de nieuwe maatregel als een "eerlijke behandeling". "Een verblijf in het buitenland ontslaat een burger niet van zijn of haar verplichtingen aan het thuisland."

Dienstplichtleeftijd verlaagd

De maatregel komt een week na het goedkeuren door president Zelensky van een nieuwe wet die meer rekruten moet opleveren. Die mobilisatiewet bepaalt dat ook 25- en 26-jarigen voortaan kunnen worden opgeroepen voor militaire dienst. Voorheen gold de dienstplicht vanaf 27 jaar.

Kyiv was voorheen redelijk terughoudend in het opvoeren van de mobilisatieregels, mede om de steun van de bevolking te behouden.

Toen de oorlog ruim twee jaar geleden uitbrak, stonden mannen in de rij bij de rekruteringskantoren. Inmiddels is de situatie compleet anders. De stroom vrijwilligers is nagenoeg opgedroogd. Om de uitgedunde rangen aan te vullen, past de regering nu steeds meer dwang toe.

AIVD ziet dreiging toenemen, zeker tien verijdelde aanslagen in Europa

2 hours 57 minutes ago

Dagelijkse cyberaanvallen, verijdelde aanslagplannen en twee grote oorlogen: volgens de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) was 2023 een jaar waarin de dreigingen tegen Nederland eerder toenamen dan afnamen. "Het grimmige beeld dat de AIVD vorig jaar schetste, is in veel opzichten slechter geworden", schrijft de geheime dienst in zijn jaarverslag.

Westerse inlichtingen- en veiligheidsdiensten, waaronder de AIVD, "ontdekten en verijdelden zeker een tiental aanslagplannen in Europa", staat in de rapportage.

De belangrijkste terroristische dreiging voor Nederland is en blijft het jihadisme, stelt de AIVD. Er zijn in Europa weliswaar minder aanslagen gepleegd de afgelopen jaren, maar volgens de dienst kunnen bepaalde gebeurtenissen geweld uitlokken.

Twee van zulke trigger events vonden afgelopen jaar plaats of begonnen toen: koranvernielingen en de oorlog in Gaza. Terreurorganisaties als al-Qaida en Islamitische Staat gebruikten die als aanleiding om hun aanhangers op te roepen aanslagen te plegen in het Westen.

Half december verhoogde Nederland daarom nog het dreigingsniveau van 3 naar 4. Dat betekent dat er een reële kans is dat er een aanslag in Nederland plaatsvindt. Ook wijst de AIVD op vier terrorismezaken waarin afgelopen jaar in Nederland verdachten werden aangehouden, onder wie een jongen van 16.

Dreiging is urgenter

Verder stelde de dienst onlangs al vast dat een klein deel van de zogenoemde soevereinen bereid is tot geweld. De dienst schaart hen onder de anti-institutionele extremisten, die vinden dat wetten en regels voor hen niet gelden. Sommigen volgen schietlessen en vechttrainingen. "Bij de meesten blijft het bij oorlogstaal", schrijft de AIVD, "maar enkelen bedreigden afgelopen jaar lokale bestuurders met de dood".

De dreigingen waren volgens AIVD-directeur Erik Akerboom afgelopen jaar bovendien urgenter. Hij wijst op de sterke stijging van het aantal zogenoemde spoedlasten. Dat zijn gevallen waarbij de dienst aan de minister om toestemming vraagt om snel een bijzonder inlichtingenmiddel in te mogen zetten. Dat kan bijvoorbeeld hacken of afluisteren zijn. Het aantal spoedlasten steeg afgelopen jaar met 71 procent. Om hoeveel gevallen het exact gaat, is niet duidelijk.

Meer aandacht voor China

In het jaarverslag heeft de AIVD opnieuw veel aandacht voor China. Dat land blijft volgens de inlichtingendienst het verdienvermogen van het Nederlandse bedrijfsleven aantasten "door cyberaanvallen, gebruik van spionage, insiders, heimelijke investeringen en illegale export". De dienst erkent dat het niet genoeg mensen en middelen heeft om de Chinese dreiging aan te pakken en zegt "onderzoeken naar China te moeten intensiveren".

Daarnaast blijft Rusland in Nederland actief spioneren en probeert het land ook de publieke opinie te beïnvloeden, meldt de AIVD. Zo bleek Rusland afgelopen jaar de hand te hebben in demonstraties tegen de westerse steun aan Oekraïne.

Antisemitisme grote stijger in het groeiende aantal meldingen over discriminatie

2 hours 58 minutes ago

Het aantal meldingen van discriminatie is vorig jaar opnieuw toegenomen. Bij de politie steeg het totale aantal met een derde ten opzichte van het jaar ervoor, tot 8990. Regionale antidiscriminatiebureaus kregen 6351 meldingen binnen, een toename van een vijfde.

Dat staat in het jaarlijkse rapport over discriminatie-incidenten van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Net als voorgaande jaren is herkomst de meest voorkomende discriminatiegrond. Mensen worden bijvoorbeeld uitgescholden of bedreigd vanwege hun migratieachtergrond of huidskleur. Bij de politie steeg dat van 43 naar 47 procent van de meldingen, bij de meldpunten bleef dat op 49 procent.

Daarna volgen bij de politie het aantal meldingen over seksuele gerichtheid en antisemitisme. Bij de antidiscriminatiebureaus is dat discriminatie vanwege een handicap of chronische ziekte en op basis van geslacht.

Antisemitisme

Het aantal meldingen van antisemitisme nam bij de politie toe van 549 in 2022 naar 880 afgelopen jaar. In 126 gevallen gebeurde dat naar aanleiding van de oorlog tussen Israël en Hamas. Opvallend noemt de politie ook dat er fors meer antisemitische incidenten zijn bij voetbalwedstrijden, zoals beledigende en kwetsende leuzen. Ook discriminatie van moslims vanwege hun geloof komt vaker voor.

Bij de regionale meldpunten werden meer dan twee keer zoveel antisemitische incidenten gemeld als in 2022, het aantal steeg van 69 naar 153. Het aantal meldingen van moslimdiscriminatie nam toe van 230 tot 285.

Seksuele gerichtheid

Bij de bureaus kwamen 649 meldingen binnen van geslachtsdiscriminatie. Opvallend daarbij is dat het in een kwart van de meldingen gaat om transgender personen. Dat is opnieuw meer dan een jaar eerder. Bij de politie betrof discriminatie van transgender en non-binaire personen 80 procent van de meldingen over discriminatie op grond van geslacht.

Bij de bureaus is 529 keer melding gemaakt van discriminatie vanwege seksuele gerichtheid, tegen 353 in 2022. Bij de politie nam de melding over deze vorm van discriminatie toe van 2152 in 2022 naar 2545 registraties vorig jaar.

Aandacht helpt

De aanhoudende aandacht voor discriminatie is volgens de onderzoekers mogelijk een reden dat het vaker wordt gemeld. Dan gaat het om maatschappelijke en politieke aandacht, aandacht in de media en een sterkere focus binnen de politie op de aanpak van discriminatie in de samenleving.

Sinds 1 januari van dit jaar werken de regionale bureaus samen in het meldpunt discriminatie.nl, waardoor het duidelijker is waar mensen terechtkunnen met klachten.

In de politiecijfers is voor het vierde jaar op rij een stijging van het aantal discriminatiemeldingen te zien, maar de toename was in de jaren ervoor niet zo groot: twee procent in 2022 en zeven procent in 2021 ten opzichte van het voorgaande jaar.

Hoe en waar

De manier waarop mensen worden gediscrimineerd is ook vastgelegd in het rapport. Bij de meldingen die de politie krijgt, zijn dat in 63 procent van de gevallen beledigende of discriminerende opmerkingen. Die worden toegeroepen, maar ook geuit via sociale media.

De meeste meldingen bij de antidiscriminatiebureaus, 54 procent, gingen over een 'omstreden behandeling'. Daarmee wordt bedoeld dat iemand oneerlijk wordt behandeld of anders dan anderen.

Een vijfde van de discriminatie gebeurt op de arbeidsmarkt, signaleren de bureaus. Daarbij springen zwangerschapsdiscriminatie en leeftijdsdiscriminatie eruit. Maar ook gaan meldingen over discriminerende opmerkingen op het werk en discriminatie bij sollicitaties.

Mensen die te maken hebben met een handicap of chronische ziekte voelen zich vaak onheus behandeld als het gaat over collectieve voorzieningen. Dat gaat het over gemeenten, sociaal werk, gezondheidszorg, verzekeringen en de Belastingdienst. De meldingen gaan over geschillen over het toekennen van diensten, hulpmiddelen of medische indicaties.

Fabrikanten bezuinigen op dure ingrediënten, terwijl de prijs hetzelfde blijft

5 hours 21 minutes ago

De verpakkingen in de supermarkt zijn niet alleen kleiner geworden, maar fabrikanten hebben volgens de Consumentenbond ook de samenstelling veranderd. De zogenoemde 'beknibbelflatie' leidt niet tot lagere prijzen: die zijn gelijk gebleven, of zelfs gestegen. Zo bevat hazelnootpasta minder hazelnoot en kippensoep minder kip.

De bond vergeleek de ingrediënten van 600 producten in de supermarkt met vijf jaar geleden. Bij ruim een kwart was de samenstelling veranderd. Vaak was er een kleine aanpassing gedaan in de receptuur, maar bij sommige producten waren de wijzigingen groter. Zo daalde het visgehalte van de lekkerbekjes van Albert Heijn van twee derde naar iets meer dan de helft en stopt Plus nu 6 procent bosvruchten in de siroop met bosvruchtensmaak waar dat eerder 19 procent was.

In meer dan de helft van de gevallen in dit onderzoek ging het om huismerken waarvan de samenstelling veranderde. Maar ook A-merken doen het. Zo verlaagde margarineproducent Bertolli vloeibaar het aandeel olijfolie van 20 procent naar 7 procent.

Productverbetering

Fabrikanten wijzen veelal op de gestegen grondstofprijzen. Hazelnoten en olijfolie zijn duur, dus het loont om daar minder van te gebruiken.

Albert Heijn zegt dat de lekkerbekjes lekkerder zijn geworden, omdat het product meer paneermeel bevat en daardoor knapperiger is. Ook de kwaliteit van het slagroomijs zou zijn verbeterd, hoewel daar nu nog maar 23 procent slagroom in zit, in plaats van 32 procent. Plus zegt tegen de Consumentenbond dat de smaak van de bosvruchtensiroop niet is veranderd, omdat mensen vooral het aroma proeven.

De bond wantrouwt de supermarkten en fabrikanten. "De verandering van de samenstelling doet wel iets met de kwaliteit," zegt woordvoerder Joyce Donat in het NOS Radio 1 Journaal. "En als een product is verbeterd, staat dat groot op de verpakking. Dat is nu niet zo."

Producenten vermelden de nieuwe samenstelling op het etiket, zegt ze, maar "consumenten weten dan niet dat de samenstelling vijf jaar geleden nog heel anders was".

Extinction Rebellion wil A10 blokkeren tijdens Koningsdag

5 hours 42 minutes ago

Extinction Rebellion (XR) is van plan om zaterdag tijdens Koningsdag de snelweg A10 in Amsterdam opnieuw te blokkeren. De actiegroep vraagt koning Willem-Alexander zich uit te spreken tegen de financiering van de fossiele industrie.

De klimaatdemonstranten willen vanaf 12.00 uur op de ringweg ter hoogte van het voormalige hoofdkantoor van ING actievoeren. De actiegroep wil dat de bank stopt met het financieren van de fossiele industrie. Mocht de koning zich voor de aangekondigde blokkade uitspreken tegen de fossiele financiering, dan zal XR de bezetting van de snelweg heroverwegen, melden AT5 en NH Nieuws.

De actiegroep noemt het faciliteren en beschermen van het demonstratierecht "een van de belangrijkste politietaken, ook op Koningsdag". Volgens XR hoeft er ook niet een "overdreven grote politiemacht" aanwezig te zijn bij de blokkade. "Meer dan een kleine politiemacht, om de weg af te zetten zodat er veilig gedemonstreerd kan worden en de demonstratie te faciliteren en beschermen, is er niet nodig."

Laatste poging mislukt

De geplande actie voor zaterdag zal de vierde keer zijn dat XR de snelweg bij het oude hoofdkantoor van de ING wil blokkeren. De eerste blokkade van de A10 was op 30 december, de tweede op 24 februari. De eerste keer duurde het uren voordat de politie een einde maakte aan de blokkade, bij de tweede gebeurde dat veel sneller.

Demonstranten werden toen in bussen gezet en in Amsterdam-Noord afgezet. Hoewel de politie toen sprak van meer dan vierhonderd aanhoudingen, werd van slechts van een paar activisten de naam opgeschreven. Uiteindelijk kregen zes leiders van het protest een boete.

De laatste keer, op 30 maart, lukte het de demonstranten niet om op de snelweg te komen. De poging mislukte omdat de politie ingreep toen XR het doorgaand verkeer iets verderop op de A10 wilde stilleggen door vier auto's stil te zetten.

Viaplay werkt aan nieuws- en sportzender

5 hours 59 minutes ago

Het financieel geplaagde Viaplay werkt aan de lancering van een nieuw kanaal waarin het sport met nieuws wil combineren. Dat meldt de streamingsdienst bij de presentatie van de cijfers over de eerste drie maanden van dit jaar.

Details wil Viaplay nog niet geven over de plannen, ook niet over de landen waar de nieuws- en sportzender gelanceerd gaat worden. Een woordvoerder laat desgevraagd weten dat de nieuws- en sportzender in "de meeste markten" waar Viaplay uitzendt zal gaan komen. Momenteel is de streamingsdienst actief in Zweden, Noorwegen, Finland, Denemarken, Groot-Brittannië en Nederland.

Het afgelopen jaar trok Viaplay vanwege zware verliezen de stekker uit de activiteiten elders in de wereld. In Nederland ging de streamingsdienst een samenwerking aan met Talpa. SBS9 heet sinds deze maand Viaplay TV, en zendt nu ook kwalificatieraces en samenvattingen van de Formule 1 uit, samen met darts plus Engels en Duits voetbal.

Financiële zorgen

Viaplay stelt dat in de landen waar de sport- en nieuwszender gelanceerd zal worden, dit een aparte zender zal worden. Vorige week bleek dat Viaplay de komende jaren de Formule 1 in Nederland blijft uitzenden. Op de SBS-zenders van Talpa wordt in de ochtend- en avonduren nieuws uitgezonden met Hart van Nederland. De NOS heeft Talpa vanmorgen om een reactie gevraagd.

Uit de nieuwe kwartaalcijfers blijkt dat Viaplay door de zware reorganisatie van vorig jaar uit de rode cijfers is. Dat geldt niet voor de financiële zorgen. Zo kampt het bedrijf nog met schulden en stijgende kosten. Door de verhogingen van de abonnementsprijzen lopen ook veel kijkers weg. Zo wordt Viaplay kijken in Nederland in mei twee euro duurder, naar 17,99 euro per maand.

Topman Jørgen Madsen Lindemann denkt wel dat de kijkersleegloop tijdelijk zal zijn.