Aggregator

ABP verkocht ruim 40 procent van aandelen in Shell

43 minutes 16 seconds ago

Ambtenarenfonds ABP heeft in het eerste half jaar van 2020 ruim 40 procent van zijn aandelenbelang in Shell verkocht. Dat blijkt uit een vergelijking door de NOS van de beursgenoteerde beleggingen die het fonds op 31 december 2019 en 30 juni 2020 had.

Eind 2019 waren de Shell-aandelen van het grootste Nederlandse pensioenfonds meer dan 500 miljoen euro waard. Halverwege 2020 was daar nog 162 miljoen van over. Dit is voor een deel te verklaren door de forse koersdaling in die periode, "maar zeker ook omdat we 'units' hebben verkocht in Shell", bevestigt ABP-woordvoerder Asha Khoenkhoen.

ABP wil niet bevestigen of ontkennen dat inderdaad ruim 40 procent van de Shell-aandelen is verkocht. Maar de manier van berekenen is volgens het fonds juist.

Organisaties als Greenpeace en Milieudefensie roepen pensioenfondsen al jaren steeds luider op om beleggingen in oliebedrijven te verkopen. Daar wordt tot nu toe afhoudend op gereageerd. De pensioenfondsen en andere grote beleggers worden wel steeds kritischer, maar de meeste blijven liever als aandeelhouder in gesprek om zo invloed uit te oefenen, zeggen ze.

Het is de vraag in hoeverre de beslissing van ABP om een flink deel van de Shell-aandelen te verkopen in dat opzicht een draai is. Het verkocht de afgelopen tijd ook aandelen van andere grote oliebedrijven als ExxonMobil en Chevron, maar dan in (veel) mindere mate. Van BP en Total kocht ABP in het eerste half jaar van 2020 juist wat bij.

"Wij zijn actieve beleggers", zegt Khoenkhoen. "Juist als de markt beweeglijk is komt het voor dat we aan- en verkopen doen." Dat Shell er tussen de andere grote oliemaatschappijen uit springt, is een gevolg van afwegingen die de beleggers van ABP maken, zegt de woordvoerder.

Waarom?

Of de forse dividendverlaging van Shell in april specifiek een rol heeft gespeeld, kan de woordvoerder niet zeggen. Shell kondigde in die maand als eerste grote oliebedrijf een grote dividendverlaging aan. Andere grote oliebedrijven deden dat pas in de afgelopen maanden, of nog niet.

"Onze beleggers maken hun afwegingen in een vierkant. Dan gaat het om kosten, risico, rendement en duurzaamheid", zegt Khoenkhoen. "Als een bedrijf dividend verlaagt, dan gaan we daarmee in gesprek. Dan kunnen we zeggen: we gaan mee in die afweging, we willen niet dat bedrijven omvallen."

Nieuwe strategie Shell

Shell kondigde vandaag aan vanaf nu een kwart van de investeringen in de hernieuwbare tak van het bedrijf te steken. "Dat is meer dan een verdubbeling. Normaal geven we zo'n 11 procent uit aan dat deel van het bedrijf", zei ceo Ben van Beurden in een toelichting op de kwartaalcijfers.

Komend jaar komt het neer op zo'n 5 miljard dollar dat wordt gestoken in onder meer duurzame elektriciteit, waterstof en biobrandstoffen, maar ook in de marketing hiervan. Begin volgend jaar presenteert Shell nadere details.

"Wij zien graag dat bedrijven, en juist ook oliebedrijven, opschuiven van fossiel naar hernieuwbaar", reageert Khoenkhoen. "Shell heeft als eerste stappen gezet en we zien dat dat gevolgd wordt. Wij hopen dat al die bedrijven gaan volgen en dat de stappen steeds verder gaan. Zoals we ons eigen beleid ook aanscherpen. Het kan alleen niet van de ene op de andere dag."

Nog 5 dagen tot verkiezingen VS: hackers stelen geld Republikeinen

44 minutes 43 seconds ago
Update 16.45 uur: Hackers stelen miljoenen van Republikeinen

Hackers hebben 2,3 miljoen dollar gestolen van de lokale Republikeinen in Wisconsin. Dat geld werd door de Republikeinen in die staat gebruikt voor de campagne om Donald Trump opnieuw de verkiezingen te laten winnen, vertelt de voorzitter tegen persbureau AP.

De partij ontdekte verdachte activiteit een week geleden en waarschuwde toen de FBI. Die doet nu onderzoek naar de hack, zegt de voorzitter. De FBI heeft dit nog niet bevestigd.

De hackers zouden facturen hebben gemanipuleerd die werden betaald om pro-Trump-materiaal te leveren, zoals petten voor supporters. De facturen werden zo gewijzigd dat als de partij ze betaalde het geld naar de hackers ging in plaats van naar de verkopers.

Update 16.15 uur: Techbedrijven zetten zich schrap

Facebook, Instagram, Twitter en YouTube zetten zich schrap voor de verkiezingen. Er wordt gevreesd dat de uitslag kan zorgen voor onrust, omdat die dagen of nog langer op zich kan laten wachten. Hoe reageren de platforms bijvoorbeeld als president Trump zich voortijdig tot winnaar uitroept?

Zowel Facebook, als Twitter en YouTube hebben aangekondigd bij dergelijke claims een aanvullend blokje informatie te zullen plaatsen, met de boodschap dat de uitslag nog niet definitief is.

De maatregelen die tot nu toe zijn genomen gaan van het labelen van nepnieuws en het inhuren van factcheckers, tot het (al dan niet tijdelijk) verbieden of beperken van politieke advertenties. Ook werden er grote schoonmaakacties gehouden onder aanhangers van complottheorieën. Toch twijfelen experts of het genoeg is.

Lees hier verder

Update 16.00 uur: Amerikaanse verkiezingsnacht in Nederland

De verkiezingsnacht in de VS is ook in Nederland goed te volgen. De NOS maakt op NPO1 een uitzending die 7,5 uur duurt. De uitzending begint om 23.30 uur en is in handen van Rob Trip, Jeroen Wollaars en Malou Petter.

Vanuit de studio wordt er contact gehouden met verslaggevers in de Verenigde Staten. Ook zijn Nederlandse en Amerikaanse aanhangers van Donald Trump en Joe Biden te gast.

Ook wordt de verkiezingsnacht de hele nacht op NPO Radio 1 en online gevolgd.

Lange strijd om gokken in FIFA-games; 'Ik zou mijn kinderen niet laten spelen'

1 hour 3 minutes ago

Kylian Mbappe voor 227,50 euro of Virgil van Dijk voor 72,50. Op internet is er handel in online spelerskaarten uit FIFA-games en daar lijkt voorlopig geen eind aan te komen, ondanks een uitspraak van een rechter.

Al twee-en-een-half jaar probeert de Nederlandse Kansspelautoriteit een omstreden verdienmodel uit de FIFA-games te krijgen. Volgens de toezichthouder lijken de digitale kaartjes in de games, die je niet direct kunt kopen maar die in verrassingspakketten zitten, te veel op gokken. Als je geluk hebt, krijg je een zeldzame speler met een hoge waarde, maar de kans is groter dat je een relatief waardeloze speler krijgt.

De rechter ging mee in de maatregel van de Kansspelautoriteit om een dwangsom op te leggen, maar het lijkt er niet op dat spelers er snel iets van gaan merken. Ook na een uitspraak van de rechter past spellenmaker EA de populaire spellen niet aan.

Strikte scheiding

"Het is zorgelijk en wij zien het liefst dat EA haar verantwoordelijkheid neemt en deze gokelementen uit de games haalt", zegt René Jansen, voorzitter van de Kansspelautoriteit, tegen de NOS. "We zien een verhoogd gevaar van verslaving voor jongere spelers op latere leeftijd. Het is niet voor niets dat de slogan is: 'Speel bewust, 18+'. Games zijn gericht op jonge spelers en we willen een strikte scheiding tussen gokken en games. Ik heb geen kinderen maar ik zou ze geen FIFA laten spelen."

Hard bewijs dat deze elementen verslavend zijn, is er niet, maar het Trimbos instituut heeft eerder zorgen geuit over de impact van gokelementen op jonge spelers.

Voor EA zijn de spelerskaarten, ook wel loot boxes genoemd, een belangrijke inkomstenbron. Volgens schattingen op basis van wereldwijde verkoopcijfers van EA wordt er in Nederland jaarlijks meer dan 30 miljoen euro mee verdiend. In de periode dat de Kansspelautoriteit het conflict met EA voerde, heeft het bedrijf bijna 80 miljoen aan inkomsten uit Nederland gehaald en als het hoger beroep heeft gediend mogelijk meer dan 100 miljoen.

Mocht de rechter ook in het hoger beroep de Kansspelautoriteit gelijk geven, dan heeft de toezichthouder twee suggesties over hoe de spellen kunnen worden aangepast. "Ze kunnen het mogelijk maken om de spelerskaarten specifiek te kopen, zodat je weet wat je krijgt. Of de loot boxes verdwijnen helemaal."

Het gamebedrijf zelf ziet geen kwaad in de loot boxes. "FIFA en de FIFA Ultimate Team modus (waar de spelerskaarten inzitten red.) worden al jarenlang door spelers van over de hele wereld met veel plezier gespeeld. Daarom zijn we teleurgesteld over de beslissing die vandaag is genomen en de mogelijke impact hiervan op de Nederlandse spelers. We zijn niet van mening dat onze producten en diensten op enige wijze in strijd zijn met de gokwetten", zegt EA in een verklaring.

Niet de wereld uit

"Het zijn bedrijven die een goed imago willen hebben, dus ik verwacht wel dat ze gaan bewegen." zei de toenmalige voorzitter van de Kansspelautoriteit in 2018. Ze had de verwachting dat grote spelontwikkelaars zelf omstreden verdienmodellen uit hun spellen zouden halen.

Een deel van de spellen heeft inmiddels aanpassingen gedaan, zoals Counter-Strike en Rocket League, maar de zorgen van de toezichthouder zijn niet weg. "De loot boxes zijn nog niet uit de wereld", zegt Jansen, de huidige voorzitter. "Daar is nog een weg te gaan. Het is een mondiaal probleem. Wellicht moet er voor games specifieke wetgeving komen."

EA blijft zich dus verzetten. Het Amerikaanse bedrijf wil het liefst opnieuw met de toezichthouder in gesprek, maar dat ziet de Kansspelautoriteit niet zitten. "We hebben heel veel gesproken met EA en geconcludeerd dat ze niet willen aanpassen. De tijd van praten is voorbij. Ze moeten het gebod opvolgen."

Voorwaardelijke straffen voor verspreiden plasseksfilmpje Patricia Paay

1 hour 26 minutes ago

Twee mannen zijn veroordeeld voor het verspreiden van een plasseksfilmpje van Patricia Paay in 2017. Ze hebben respectievelijk een voorwaardelijke celstraf van een maand en een voorwaardelijke taakstraf van vijftig uur gekregen.

Volgens de rechter hebben de mannen zich schuldig gemaakt aan belediging en auteursrechtinbreuk. "Door het plaatsen van het expliciete seksfilmpje op sociale media is Patricia Paay opzettelijk in een ongunstig daglicht gesteld, waardoor zij in haar eer en goede naam is aangetast", zegt de rechter. De mannen werden vrijgesproken van smaad.

De rechter vond dat beide mannen wel erg lang hebben moeten wachten op hun berechting, schrijft Omroep Flevoland. Daarom koos hij voor een voorwaardelijke straf, die pas hoeft te worden uitgevoerd als de veroordeelde zich niet aan bepaalde voorwaarden houdt.

GeenStijl

In februari 2017 plaatste GeenStijl op zijn website een link naar een seksvideo met Patricia Paay en een onbekende man, die door de mannen op Twitter was gedeeld. De beelden van de plasseks gingen daarna snel rond via sociale media. Voor het publiceren van die video had Paay geen toestemming gegeven. GeenStijl verwijderde de link naar de video na anderhalf uur.

Paay daagde vervolgens website GeenStijl en de twitteraars voor de rechter. Ruim een jaar geleden bepaalde de rechtbank in Amsterdam dat de twitteraars en GeenStijl aan Paay een schadevergoeding van 30.000 euro moesten betalen.

Het Openbaar Ministerie besloot ook over te gaan tot vervolging, waar nu deze voorwaardelijke straffen uit zijn gekomen.

ECB kijkt tot december de kat nog uit de boom

1 hour 46 minutes ago

Hoewel de economie in de eurolanden nog zeker niet draait als gewenst, neemt de Europese Centrale Bank geen extra maatregelen om de economie aan te zwengelen. Wel hint de ECB op verdere ingrepen in december.

ECB-president Christine Lagarde zegt dat de centrale bank de situatie in de Eurozone komende weken nauwgezet in de gaten zal houden, van wisselkoersen tot de vooruitgang bij de ontwikkeling van een coronavaccin.

Met verder oplopende besmettingsaantallen en lockdownmaatregelen in veel landen zijn de vooruitzichten niet heel rooskleurig. De laatste cijfers wijzen erop dat we zware laatste maanden van het jaar tegemoetgaan, aldus Lagarde. Om in ECB-termen te spreken: "De risico's zijn neerwaarts gekanteld."

Meer in het vat

In december zullen er nieuwe ramingen komen voor de eurozone in het komende jaar. Op basis van alle informatie die tegen die tijd beschikbaar zal zijn, wil de ECB dan opnieuw afwegen wat er nodig is om het belangrijkste doel te bereiken: de inflatie opkrikken richting de 2 procent.

De verwachting is dat de centrale bank dan wel extra maatregelen zal treffen, want het gaat nog steeds niet hard genoeg. Een zekere mate van inflatie is heel belangrijk voor de economie en een teken dat die goed draait. Als geld een klein beetje minder waard wordt en producten en diensten duurder worden, betekent het bijvoorbeeld dat er voldoende vraag naar is en dan zullen mensen hun geld sneller uitgeven.

Euro wordt meer waard

Het omgekeerde is nu het geval: in de eurolanden is al enige maanden sprake van een negatieve inflatie van 0,3 procent, deflatie dus. Dat betekent dat een euro steeds iets meer waard wordt. Misschien fijn in de supermarkt, maar het wijst erop dat de economie niet goed draait.

Het kan betekenen dat er te weinig vraag is naar goederen en diensten, en het zorgt er ook voor dat onze toch al niet geringe schulden duurder worden. Een euro die eerder geleend is, moet nu immers met een euro die meer waard is worden terugbetaald. Bovendien geven mensen minder snel geld uit als ze weten dat ze er over een paar maanden meer voor kunnen kopen. Dan valt de economie stil.

Het is niet zo dat de ECB nu stilzit. De centrale bank heeft in reactie op de pandemie al een enorm programma opgetuigd waarbij er maandelijks miljarden in de economie gepompt worden. Dat zal tot in het komende jaar blijven doorgaan. Ook zijn de rentetarieven waartegen banken geld kunnen lenen en stallen nog steeds extreem laag.

Kuipers: als ontwikkeling doorzet van deze twee dagen is dat fantastisch

2 hours 15 minutes ago

De ontwikkeling in de coronacijfers van de afgelopen twee dagen is gunstig. Dat zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. "Dit zijn twee dagen met minder stijging. Als deze ontwikkeling doorzet, is dat fantastisch."

Vandaag werd gemeld dat er 269 nieuwe coronapatiënten zijn opgenomen in het ziekenhuis. Dat zijn 44 nieuwe opnames minder dan gisteren. Op de intensive care werden 47 nieuwe patiënten opgenomen, oftewel 10 nieuwe opnames minder dan gisteren.

Ziekenhuizen hebben volgens Kuipers nu wat ademruimte gekregen. "Dat biedt de mogelijkheid om patiënten zo goed mogelijk te blijven spreiden." Het is wel nog te vroeg om definitieve conclusies te trekken over deze stabilisatie van twee dagen, zegt hij. "Maar met deze ontwikkelingen kopen we even tijd." Het tweede pakket maatregelen van het kabinet lijkt te werken, zegt hij. "Die maatregelen hebben een afremmend effect gehad."

Het aantal besmettingen moet nu ook gaan afnemen, en daarvan lijkt nog geen sprake. "Dit is precies het kritische moment waarop je kijkt of er een afvlakking is", aldus Kuipers. Maar als die cijfers niet snel afnemen, is het weer tijd om in te grijpen, zegt hij.

Maatregelen

Dat er eerder nog niet extra werd ingegrepen, vindt Kuipers goed. Hij staat achter de beslissing van het kabinet eerder deze week om geen nieuwe maatregelen in te voeren. "Wel met de kanttekening dat we scherp moeten kijken. Bij een nieuwe toename kan je niet heel lang overwegen over wat er aanvullend nodig is."

Momenteel is er nog voldoende capaciteit in de ziekenhuizen. Volgens de voorzitter zit Nederland als het hierom gaat "niet in een noodsituatie". Het land heeft voldoende capaciteit en lege bedden, zegt hij. Daarom worden ook geen patiënten naar Duitsland verplaatst.

Afname nodig

Afgelopen maandag verwachtte Kuipers nog dat het aantal patiënten in ziekenhuizen de komende twee weken niet zou afnemen. Hij zei toen dat er bij een stijging aanvullende maatregelen nodig zouden zijn.

Kuipers verwacht dat het nog een tijd zal duren voordat de reguliere zorg weer opgeschaald kan worden, zei hij vorige week. Dat gebeurt namelijk pas als het aantal coronapatiënten flink is afgenomen. Het aantal coronapatiënten op de verpleeg- en intensivecareafdelingen moet worden verminderd tot 300 IC-patiënten en 600 reguliere coronapatiënten, schatte hij toen in. In totaal liggen er nu 2384 mensen met corona in het ziekenhuis, van wie 553 op de IC.

Labour schorst oud-leider Corbyn om reactie op antisemitisme-onderzoek

3 hours ago

De Britse Labourpartij heeft oud-leider Jeremy Corbyn geschorst naar aanleiding van zijn reactie op een rapport over antisemitisme in de partij onder zijn leiderschap. In het rapport staat dat Labour onvergeeflijke fouten heeft gemaakt door een gebrek aan bereidheid om antisemitisme te bestrijden.

Corbyn zei dat hij betreurde dat hij te laat tot het besef was gekomen hoe groot het probleem was en dat de partij daardoor te laat heeft gereageerd, maar hij zei erbij dat het door de media en door zijn tegenstanders groter is gemaakt dan het was. Ook was de mate van antisemitisme in de partij volgens hem "schromelijk overschat".

Hij weigerde naderhand deze beschuldiging in te trekken. De partij heeft hem daarna op non-actief gezet. Er wordt een onderzoek ingesteld, staat in een verklaring van Labour.

Intimidatie en discriminatie

Aanhoudende klachten over antisemitisme binnen de partij en kritiek op de manier waarop Corbyn daarmee omging waren in mei vorig jaar aanleiding tot het onderzoek van de Equality and Human Rights Commission. "Hij heeft het gebagatelliseerd", zegt de commissie volgens correspondent Tim de Wit.

De commissie kwam tot de conclusie dat er onder leiding van Corbyn sprake was van intimidatie en discriminatie van Joodse partijleden. De manier waarop de grootste Britse oppositiepartij met deze klachten omging kan niet door de beugel.

"Iedereen die niet erkent hoe groot het probleem en de gevolgen ervan zijn, hoort niet in onze partij", zegt Corbyns opvolger Keir Starmer. Hij wil dit kwaad naar eigen zeggen "met wortel en tak uitroeien" en de cultuur binnen de partij veranderen.

RIVM: 10.280 besmettingen, 2162 meer dan gisteren, mede door correctie

3 hours 20 minutes ago

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 10.280 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 2162 meer dan het aantal van gisteren.

Door een storing bij de GGD's gisteren werd een deel van de positieve testen toen niet gemeld. Volgens het RIVM is het aantal van vandaag waarschijnlijk hoger doordat gemiste meldingen van gisteren inmiddels wel zijn doorgegeven.

Er zijn 269 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Dat zijn 44 nieuwe opnames minder dan gisteren.

Op de intensive care werden 47 nieuwe patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen. Dat zijn 10 nieuwe opnames minder dan gisteren.

In totaal liggen er nu 2384 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2376), van wie 553 op de IC (gisteren: 545). Er zijn dus iets meer coronapatiënten opgenomen dan ontslagen.

Bij het RIVM zijn 62 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren werden nog 54 doden gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 49 doden per dag, tegen 33 doden per dag een week eerder.

De meeste gemelde besmettingen werden geconstateerd in Rotterdam, namelijk 575. Ook in Amsterdam en Den Haag werden veel positieve tests geteld, respectievelijk 498 en 428.

Louis Vuitton koopt na geruzie alsnog juweliersbedrijf Tiffany & Co.

3 hours 39 minutes ago

Bijna een jaar geleden werd de miljardendeal aangekondigd: luxemerkenconcern LVMH neemt juweliersketen Tiffany & Co. over. Maar toen kwam de coronacrisis en had de eigenaar van tassenmerk Louis Vuitton en champagnemaker Moët & Chandon opeens toch niet zo'n zin in de overname.

Maar na juridische stappen en verwijten over en weer is er nu toch weer een deal: de koop gaat door, maar wel voor een iets lagere prijs. LVMH betaalt niet 16,2 miljard dollar, maar 15,8 miljard.

'Opportunistisch'

Begin september maakte LVMH nog bekend de deal af te blazen. Tiffany begon daarop een rechtszaak en eiste dat LVMH de aankoop zou doorzetten voor de oorspronkelijke prijs. "LVMH gebruikt op opportunistische wijze de protesten in de VS en de coronapandemie om onder de afgesproken deal uit te komen."

Een paar dagen later begon LVMH op zijn beurt een rechtszaak tegen Tiffany. Het bedrijf vond dat door de coronacrisis de omstandigheden zo veranderd waren dat het de deal niet door hoefde te zetten.

Overleg

Daarna zijn de twee kemphanen toch weer in overleg getreden en daar is deze nieuwe deal uitgekomen. "We zijn ervan overtuigd dat het Tiffany-merk enorm veel potentieel heeft en op zijn plek is bij LVMH", zegt LVMH-topman en rijkste man van Europa Bernard Arnault in een persbericht.

Tiffany heeft wereldwijd zo'n 300 juwelierszaken en 14.000 medewerkers, onder wie 5000 diamantslijpers en juwelenmakers. In Nederland is er een Tiffany in de Amsterdamse PC Hooftstraat en een 'shop-in-shop' in de Bijenkorf in Amsterdam.

LVMH is eigenaar van zo'n 75 luxemerken, waaronder Christian Dior, Givenchy, Fendi, Marc Jacobs en Bulgari.

Koning bezoekt zwaarbelaste corona-afdeling in Haags ziekenhuis

3 hours 55 minutes ago

Koning Willem-Alexander heeft vanochtend een bezoek gebracht aan het Haaglanden Medisch Centrum Westeinde. Op de corona- en de radiologieafdeling sprak hij met artsen, verpleegkundigen en laboranten over de behandeling van coronapatiënten.

Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst kreeg de koning bij zijn werkbezoek te horen dat er nu naast de hoge werkdruk op de intensive care ook sprake is van een sterk toegenomen piekbelasting op de klinische corona-afdeling. Dat is anders dan in de eerste golf.

De toename komt doordat er nu meer testen worden gedaan en de behandelmogelijkheden zijn verbeterd.

Daarna bezocht de koning de radiologieafdeling. Die is weer zwaarbelast vanwege de vele longfoto's die worden gemaakt en vanwege de druk op de acute zorg, die hoger is dan tijdens de eerste piek. Het ziekenhuis heeft daarnaast te kampen met een hoger aantal besmette medewerkers dan in de eerste golf.

Eerste optreden na vakantie

Het was het eerste optreden van de koning sinds zijn reis naar Griekenland. Die vakantie leidde tot ophef omdat de regering een paar dagen eerder de bevolking had opgeroepen vooral thuis te blijven en geen onnodige reizen te maken.

Vanwege de commotie brak de familie de vakantie af en gingen Willem-Alexander en Máxima diep door het stof. "Het doet pijn uw vertrouwen in ons beschaamd te hebben", zei de koning in een historische videoboodschap, en "wij blijven ons samen met u inzetten om het coronavirus eronder te krijgen".

Lekkende gifvaten Doetinchem worden snel overgepompt en weggehaald

4 hours 5 minutes ago

Doetinchem heeft opdracht gegeven om zo'n 1300 vaten met giftig blusschuim op te slaan in lekvrije silo's. Uit een aantal vaten lekt al langere tijd PFAS, waardoor de grond eromheen is verontreinigd.

De vaten staan op een bedrijventerrein, maar tot nu toe wil niemand de kosten betalen voor het opruimen van het spul.

De gemeente legt nu zelf ruim 300.000 euro neer om het overpompen en opslaan mogelijk te maken en hoopt dat bedrag later terug te krijgen, schrijft Omroep Gelderland.

1300 vaten in plaats van 10

De zaak speelt al sinds 2010. Toen gaf de gemeente toestemming aan een bedrijf om op het terrein dat nu is vervuild zo'n tien vaten met blusschuim neer te zetten. Het bedrijf wilde van het restmateriaal kunstmest maken. Er werden alleen niet tien vaten neergezet, maar zo'n 1300.

Inmiddels is het bedrijf failliet en zijn de vaten gaan lekken, bleek in april vorig jaar. Maar de eigenaar lijkt zich niet verantwoordelijk te voelen voor de milieuschade die de stoffen hebben aangericht. Ook de eigenaar van het terrein waar de vaten staan geeft niet thuis.

"Het college heeft besloten om niet langer te wachten en zelf opdracht te geven om op korte termijn de inhoud van de vaten veilig te stellen", schrijft burgemeester Boumans in een reactie aan de gemeenteraad. "Via het lopende juridische traject blijven we de verantwoordelijke partijen aansprakelijk stellen voor alle kosten." Die hebben inmiddels aan de gemeente laten weten "bereid zijn om samen te werken en het probleem aan te pakken".

Het is de bedoeling dat voor het einde van het jaar de inhoud van de vaten veilig in de silo's is overgepompt. Uit de resultaten van aanvullende geur-, bodem- en grondwateronderzoeken blijkt volgens de gemeente dat er geen acute noodzaak is tot verder ingrijpen.

"Wel is er zorg rondom de vervuiling van het grondwater", schrijft burgemeester Boumans. "Direct aanwonenden hebben inmiddels in een persoonlijke gesprek het advies gekregen het grondwater niet op te pompen of te gebruiken of vruchten van bomen of struiken in de tuin te eten."

Zodra het blusschuim is overgepompt gaat de gemeente onderzoeken of een eventuele bodemsanering nodig is.