Aggregator

Geen aparte zaak voor schadeclaims MH17-nabestaanden

30 minutes 45 seconds ago

De schadeclaims van nabestaanden van de MH17-ramp zullen worden behandeld tijdens het reguliere proces. Een aparte rechtszaak is niet nodig, heeft de rechtbank beslist.

Bijna 300 nabestaanden eisen smartegeld van de verdachten die terechtstaan voor het neerhalen van het vliegtuig. Het gaat om enkele tienduizenden euro's per persoon. Een totaalbedrag is niet bekendgemaakt, maar het betreft zeker vele miljoenen euro's.

De advocaten van een van de verdachten wilden de vraag om smartegeld buiten de MH17-zaak houden. Zij vinden de afhandeling te ingewikkeld en denken dat het proces daardoor veel vertraging oploopt. De verdediging vroeg de rechtbank vorige week te kiezen voor een aparte procedure.

Maar de rechtbank vindt dat niet nodig, omdat de MH17-zaak toch al omvangrijk is en de schadeclaims het proces niet snel zullen "overschaduwen". Bovendien hebben de nabestaanden gekozen voor vaste bedragen, wat hun vorderingen relatief eenvoudig maakt.

Nieuwe tapes

Verder bepaalde de rechtbank dat de verdediging in het MH17-proces een aantal tapgesprekken moet krijgen die nu niet in het dossier zitten. Onlangs bleek Nieuwsuur over een groot aantal gesprekken te beschikken. Deze tapes kunnen volgens de advocaten relevant zijn voor hun cliënt. Het Openbaar Ministerie hoeft van de rechtbank niet op zoek naar al het materiaal, maar moet wel een deel van de audio aanleveren.

Over een maand gaan de rechters zelf kijken bij de MH17-wrakstukken. Die staan opgesteld op vliegbasis Gilze-Rijen. Daar wordt die dag een tijdelijke zittingszaal ingericht.

Vanaf juni wordt de zaak tegen de vier verdachten inhoudelijk behandeld. Het dossier wordt dan in het openbaar besproken. Tegelijkertijd loopt er nog aanvullend onderzoek, maar dat is volgens de rechtbank relatief beperkt.

Nabestaanden komen in september aan het woord. Wanneer het Openbaar Ministerie een strafeis zal uitspreken, is nog niet bekend.

9648 nieuwe besmettingen, grootste stijging IC-bezetting in twee weken

45 minutes 5 seconds ago

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 9648 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 1134 meer dan gisteren en het hoogste dagelijkse aantal sinds 7 januari.

Op woensdag en donderdag is het aantal positieve tests vrijwel altijd hoger dan in de rest van de week. Dat komt doordat mensen zich in het weekend minder laten testen en er in de loop van de week vervolgens een 'inhaaleffect' ontstaat.

Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests ook: afgelopen week werden gemiddeld 8272 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is een stijging van 13 procent vergeleken met een week eerder.

2682 coronapatiënten in het ziekenhuis

In de strijd tegen het coronavirus zijn naar schatting van het ministerie van Volksgezondheid 4,8 miljoen prikken gezet. Het gaat daarbij om het aantal gezette prikken, niet het aantal gevaccineerden.

In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er liggen nu 2682 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2614), van wie 839 op de IC (gisteren: 822), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. De toename van IC-patiënten is de grootste in twee weken tijd.

20 overleden covid-patiënten

Bij het RIVM werden 20 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 18. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 20 doden per dag, tegen 25 doden per dag een week eerder.

Hoe het aantal doden zich ontwikkelt, hangt mede af van het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Er zijn nu 174 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 177.

Kritieke planbare zorg verder afgeschaald

1 hour 18 minutes ago

De kritieke planbare zorg is de afgelopen week verder onder druk komen te staan. Vorige week kon 69 procent van de ziekenhuizen die zorg nog volledig leveren, nu is dat bij 63 procent van de ziekenhuizen nog mogelijk, zegt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Kritieke planbare zorg is zorg die binnen zes weken moet plaatsvinden om onnodige gezondheidsschade te voorkomen.

Ook minder urgente zorg wordt nu vaker uitgesteld, als gevolg van de druk van coronapatiënten op de capaciteit van de ziekenhuizen. Een kwart van de ziekenhuizen levert die zorg helemaal niet meer en bijna geen enkel ziekenhuis levert die nog volgens planning.

OMT-voorzitter Van Dissel verwacht dat de opnamecijfers voor coronapatiënten in de ziekenhuizen en op de IC's de komende weken dalen. Als de verwachtingen uitkomen, moet dat rond 1 mei duidelijk te zien zijn.

GGC

De NZa keek ook naar de situatie in de ggz. Het aantal verwijzingen nam toe, vooral voor mensen met ADHD, angstklachten, stemmingsklachten en psychotraumatische klachten.

NS gaat weer met normale dienstregeling rijden, verwacht meer reizigers

1 hour 32 minutes ago

De NS gaat weer in stappen naar de normale dienstregeling vanaf 3 mei, dus over anderhalve week. Halverwege juni moet weer 98 procent van de NS-treinen rijden, heeft het bedrijf bekendgemaakt. Dat is volgens de NS nodig omdat met de door het kabinet aangekondigde versoepelingen meer reizigers in de trein worden verwacht.

Momenteel rijdt 90 procent van de treinen. Vanaf 3 mei worden weer meer treinen ingezet op trajecten waar de meeste reizigers worden verwacht, bijvoorbeeld tussen Rotterdam en Utrecht. Vanaf 14 juni zullen alle treinen weer rijden, met uitzondering van het nachtnet en extra forensentreinen die bedoeld zijn voor de spits. Op die momenten wordt er namelijk nog weinig gereisd, zegt de NS.

Als reizigersaantallen verder doorgroeien en er weer een nachtleven is, zal de NS de laatste stap zetten naar een dienstregeling van 100 procent.

Treinen worden weer langer

Een aantal treinen is op dit moment korter dan normaal vanwege de lagere reizigersaantallen. Waar nodig worden treinen weer langer, als dat kan. "Zo willen we ervoor zorgen dat elke reiziger in deze tijd op een zitplaats in de trein kan rekenen."

Het wordt de afgelopen maanden steeds drukker in de treinen. Volgens brancheorganisatie OV-NL en de Nederlandse Spoorwegen gebruikt nu 35 tot 40 procent van het aantal mensen dat voor de coronapandemie reisde het openbaar vervoer weer. Dat was begin maart nog 25 tot 30 procent. Omdat volgende week de hogescholen en universiteiten, de winkels en de terrassen weer openen, wordt nog meer drukte verwacht. Ook wordt waarschijnlijk het ov-advies 'alleen noodzakelijke reizen' versoepeld, werd gisteren bekend.

Reizigersvereniging Rover heeft deze maand al 30 procent meer klachten over volle treinen gekregen dan vorige maand. "En de maand is nog niet voorbij."

Naast iemand zitten

De NS waarschuwt ervoor dat het steeds vaker zal voorkomen dat reizigers naast elkaar komen te zitten. "We snappen dat dat wennen is." Volgens het ov-protocol hoeft er geen afstand in het openbaar vervoer te worden gehouden zolang mensen een mondkapje dragen.

Toch heeft het Outbreak Management Team nu al twee keer zijn zorgen geuit over deze situatie. Volgens het OMT zijn de treinen te vol, en moet er meer ruimte komen zodat mensen zich toch aan de basisregel van 1,5 meter afstand kunnen houden. Ook epidemiologen maken zich hier zorgen over. "Een mondmasker helpt wel een beetje, maar beschermt je absoluut niet 100 procent", zei epidemioloog Frits Rosendaal hier eerder over. "Ik zou nu echt niet een half uur schuin tegenover iemand willen zitten."

Alarmerende klimaatberichten voorafgaand aan klimaattop Biden

2 hours 16 minutes ago

De Amerikaanse president Biden heeft aangekondigd dat de Verenigde Staten de uitstoot van fossiele brandstoffen in 2030 met 50 tot 52 procent zullen hebben verminderd ten opzichte van 2005. Biden deed dat bij het begin van een online klimaattop, die hij voor vandaag en morgen heeft georganiseerd.

Veertig staatshoofden en regeringsleiders doen eraan mee, uit onder meer China, Rusland, India en de EU. Biden hoopt dat andere landen zijn voorbeeld zullen volgen en ook met verdergaande emissiereducties zullen komen.

De top komt op een moment dat opnieuw de noodklok klinkt over het klimaat. Zo concludeert de Europese klimaatorganisatie Copernicus vandaag in het rapport 'European State of the Climate 2020' dat de laatste zes jaar wereldwijd de zes warmste jaren zijn sinds het begin van de metingen.

Eerder deze week zei VN-secretaris-generaal Antonio Guterres dat de wereld door klimaatverandering aan de rand van de afgrond staat. Er is volgens hem geen tijd te verliezen om de doelstellingen uit het Parijse klimaatakkoord te halen. "Dit is het jaar van actie", aldus Guterres, die reageerde op een rapport van de Wereld Meteorologische Organisatie. Volgens de WMO was vorig jaar een van de drie warmste jaren ooit. 2016 was het warmst, daarna volgen 2019 en 2020.

Grootste uitstoters

In aanloop naar de top hebben verschillende landen hun klimaatdoelen al aangescherpt. Zo liet Engeland weten de uitstoot in 2030 met driekwart te willen terugbrengen en bereikte de Europese Unie gisteren een overeenkomst over de klimaatwet.

De VS en China zijn de grootste uitstoters van broeikasgassen. De Chinese president Xi heeft gezegd het verbruik van steenkool te willen gaan afbouwen, en daarmee te willen beginnen in de periode 2026-2030.

President Biden is er alles aan gelegen om de wereld te laten zien dat Amerika weer volledig meedoet aan de strijd tegen klimaatverandering. Nadat president Trump zijn land had terugtrokken uit het Parijse klimaatakkoord, draaide zijn opvolger Biden dat bij zijn aantreden direct terug.

Bij de landen die hij heeft uitgenodigd zitten zeventien landen die samen verantwoordelijk zijn voor ongeveer 80 procent van de wereldwijde uitstoot. Er zitten ook koplopers in de strijd tegen klimaatverandering bij, en landen die het kwetsbaarst zijn voor de gevolgen.

Nederland doet niet mee. Wel is Nederland uitgenodigd voor een zogenoemd side-event over 'adaptatie', oftewel aanpassingen aan klimaatverandering.

Mijlpaal

De bijeenkomst moet de urgentie van het klimaatprobleem onderstrepen, maar ook de economische kansen die de energietransitie biedt. Biden wil vooral daar de nadruk op leggen.

De klimaattop van vandaag en morgen moet ook een mijlpaal worden in aanloop naar de mondiale klimaattop in Glasgow, komend najaar. Vorig jaar ging die bijeenkomst niet door, vanwege de wereldwijde coronacrisis. Door corona is de uitstoot enigszins gedaald, maar de urgentie van het klimaatvraagstuk is niet minder geworden.

In de afgelopen jaren hebben klimaatwetenschappers benadrukt dat het belangrijk is om de mondiale opwarming te beperken tot 1,5 graad, omdat daarmee de ernstigste consequenties kunnen worden tegengegaan.

Warme winter in Europa

De opwarming is intussen doorgegaan. De Europese organisatie Copernicus constateerde eerder dit jaar al dat 2020 het warmste jaar ooit in Europa was. Vooral de hoge temperaturen in de winter waren opvallend. Toen lag de temperatuur 3,4 graden boven het gemiddelde uit de periode 1981-2010. Dit had vooral invloed op de sneeuw- en ijsbedekking in Noordoost-Europa.

In delen van het Noordpoolgebied en Noord-Siberië was het zelfs 6 graden bovengemiddeld. Bovendien waren er niet eerder zo weinig vorstdagen in Europa. Ook was er een recordaantal uren zonneschijn, sinds het begin van de satellietmetingen in 1983. "De temperaturen in Europa nemen toe in alle seizoenen", zei Freja Vamborg van Copernicus.

Van Dissel: coronapatiënten op de intensive care heeft een plateau bereikt

2 hours 32 minutes ago

Het aantal opnames van coronapatiënten op de intensive care heeft een plateau bereikt, denkt Jaap van Dissel, voorzitter van het Outbreak Managment Team (OMT), en tevens directeur van het Centrum voor Infectieziektenbestrijding van het RIVM.

Als de verwachtingen kloppen, zal het aantal opnames snel dalen, zei hij bij de coronabriefing in de Tweede Kamer. Rond 1 mei moet dat duidelijk zichtbaar zijn.

Ook het aantal opnames op de verpleegafdelingen gaat vermoedelijk op korte termijn omlaag.

Nieuwe fase

Van Dissel sprak van een nieuwe fase, ook al zijn er nog veel onzekerheden. De verwachte daling wordt veroorzaakt door de toename van het aantal gevaccineerden, de toegenomen immuniteit als gevolg van eerdere besmettingen en de naleving van de coronamaatregelen.

Daar zitten ook de onzekerheden, Zo moeten de vaccins wel geleverd worden zoals is afgesproken en moeten mensen zich aan de coronamaatregelen blijven houden, zoals de anderhalvemetermaatregel.

Tijdstip versoepeling

Voor de IC-opnames maakt het niet uit of de coronamaatregelen volgende week worden versoepeld of pas half mei, zei Van Dissel. De grafieken laten bij verschillende startdatums in eerste instantie dezelfde prognoses zien. Pas na 1 juni lopen ze uiteen. Versoepelen op een late startdatum levert dan een snellere daling op dan een startdatum volgende week.

Het kabinet maakte dinsdag bekend dat de maatregelen op woensdag 28 april voor een deel worden losgelaten. Dan mogen onder meer de terrassen onder voorwaarden open en is het voor winkelbezoek niet langer nodig om een afspraak te maken.

Regels voor gevaccineerden

De Europese ziektepreventie-organisatie ECDC zei gisteren dat twee mensen of huishoudens die volledig zijn ingeënt de coronaregels naast zich neer kunnen leggen. Van Dissel vindt de situatie daarvoor nog te onzeker. "We moeten nog wel een slag slaan voor we maatregelen kunnen opheffen", zegt hij. "Opheffen alleen op grond van de vaccinatie vind ik een stap te vroeg."

De Jonge: nu geen verbod op vluchten uit India

2 hours 39 minutes ago

Er komt voorlopig geen verbod op vluchten uit India. Minister De Jonge van Volksgezondheid schrijft op vragen van D66 dat er in India weliswaar een nieuwe variant van het coronavirus is opgedoken, maar dat die door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) niet wordt gezien als extra gevaarlijk.

Het aantal coronabesmettingen in India stijgt de laatste tijd sterk. Toch landen er nog regelmatig vluchten uit dat land op Schiphol. Voor andere landen met een virusmutatie, zoals Brazilië en Zuid-Afrika, werden eerder wel vliegverboden afgekondigd.

D66-Kamerlid Jan Paternotte vroeg de minister om hetzelfde te doen voor India. De Jonge antwoordt dat hij op 26 maart al aan het RIVM heeft gevraagd of er extra maatregelen nodig waren, maar dat was toen niet het geval. Ook recent heeft het RIVM gezegd geen aanleiding te zien voor een vliegverbod, schrijft hij. Mocht de WHO de Indiase variant toch als extra gevaarlijk gaan zien, dan kan dat veranderen.

Quarantaineplicht

Paternotte is daar verbaasd over. Hij wijst erop dat 26 maart al lang geleden is, en dat er in de tussentijd veel veranderd is in de situatie in India. D66 zal vandaag bij het coronadebat in de Tweede Kamer om opheldering vragen.

In de technische briefing voor Kamerleden zei RIVM-directeur Jaap van Dissel vanmorgen ook dat een verbod op vluchten uit India wat hem betreft niet nodig is, als passagiers maar getest worden en na aankomst in quarantaine gaan.

Maar een quarantaineplicht is er op dit moment nog niet, zegt Paternotte. Die wet wordt komende week behandeld door de Tweede Kamer en gaat dan pas in op 15 mei. Bovendien wordt de plicht alleen steekproefsgewijs gecontroleerd.

Hoogleraren: lekken uit ministerraad is misdrijf, rijksrecherche moet onderzoek doen

2 hours 45 minutes ago

Ze zijn normaal gesproken zo'n beetje het best bewaarde geheim in politiek Den Haag: de ministerraadnotulen. Gisteren kwam de inhoud van de notulen via RTL Nieuws op straat te liggen. Een zeer ernstige zaak, zeggen drie hoogleraren. "De Rijksrecherche moet onderzoek doen."

De onthulling van RTL Nieuws heeft de formatie opnieuw in crisissfeer gebracht. Uit het verhaal, dat niet door de NOS te checken is, blijkt dat de ministerraad in 2019 bewust de Tweede Kamer niet de gewenste informatie wilde geven over de toeslagenaffaire. Zo moesten hoge ambtenaren en politici uit de wind gehouden worden.

Ook liet het verhaal zien hoe bewindslieden achter de schermen over Kamerleden spreken. Zo blijkt dat in de ministerraad werd geklaagd over CDA-Kamerlid Omtzigt. Opvallend: een bron zegt tegen RTL Nieuws dat CDA-minister Hoekstra over partijgenoot Omtzigt zei: "We hebben geprobeerd de heer Omtzigt te sensibiliseren, maar dat is niet gelukt".

Zeer geheim

Wie alleen al het nieuws rond het coronabeleid volgt, kan de indruk krijgen dat het lekken uit kabinetskringen de normaalste zaak van de wereld is. Maar het lekken van de notulen van de ministerraad is echt van een andere orde, zegt hoogleraar staatsrecht Paul Bovend'Eert van de Radboud Universiteit in het NOS Radio 1 Journaal.

"Die notulen zijn zeer geheim. Het beraad in de ministerraad is vertrouwelijk. En het verslag dat wordt opgemaakt van dat beraad is ook vertrouwelijk. Dat gaat alleen naar de ministers en naar het Kabinet van de Koning en een enkele topambtenaar. Ze krijgen een genummerd exemplaar. Ambtenaren krijgen verder geen notulen, maar mogen ze alleen af en toe inzien. Daarna gaat het verslag het archief in en pas na 20 jaar, wordt het openbaar."

'Onderzoek nodig'

Het lekken van die notulen is dan ook riskant, benadrukt Bovend'Eert. "Degene die de notulen heeft, heeft een geheimhoudingsplicht. Het schenden van die geheimhoudingsplicht is een misdrijf. De minister-president zou de rijksrecherche moeten vragen wie deze geheime notulen heeft gelekt, want dit kan absoluut niet."

Wim Voermans, hoogleraar staatsrecht aan de Universiteit Leiden, is het daarmee eens. "Het is geclassificeerd als 'zeer geheim', daar hebben we afspraken over in Nederland."

Ook Bert van den Braak, bijzonder hoogleraar parlementaire geschiedenis aan de Maastricht University, sluit zich hierbij aan. "Als er in een gemeenteraad wordt gelekt vanuit de benoemingscommissie van een nieuwe burgemeester dan volgt er direct een onderzoek. Dit lijkt me nog wel van een andere orde."

Zo reageerde demissionair premier Rutte gisteren op het verhaal van RTL Nieuws:

Voermans vindt ook de inhoud van de onthullingen schokkend. "Als dit verhaal klopt, is het zeer ernstig. Ministers en staatssecretarissen staan onder de dure plicht om de Kamer volledig en juist te informeren. De tanden van de Kamer worden op deze manier getrokken: zonder informatie kan de Kamer niet controleren."

Bovend'Eert vindt de inhoud niet schokkend: "Het beeld dat informatie was achtergehouden was al uit het rapport 'Ongekend onrecht' bekend."

Dat er over individuele Kamerleden als Omtzigt wordt gesproken in de ministerraad verbaast de hoogleraren op zichzelf niet. Van den Braak: "Over deze kwestie zijn nog veel vragen, de context waarin er over gesproken is, is nog niet helemaal duidelijk. Maar dat er over personen wordt gesproken in de ministerraad is niet gek."

Openbaar maken?

Oppositiepartijen hebben woedend gereageerd op de onthullingen en willen nu dat de notulen van de ministerraad openbaar worden. Bovend'Eert is daar fel op tegen omdat ministers erop moeten kunnen vertrouwen dat wat ze zeggen vertrouwelijk blijft: "Het zou een gevaarlijk precedent scheppen, je ondergraaft het idee van vertrouwelijkheid. Het is ook een totaal verkeerd signaal: iemand pleegt een misdrijf door die notulen te laten lekken, en dan breng je ze maar volledig naar buiten. Je kunt wel mededelingen doen uit de vergaderingen, met toestemming uit de ministerraad."

Van den Braak en Voermans zijn wel voor het volledig openbaar maken van de betreffende notulen. Voermans: "Het vertrouwen is zo geschaad. Het is maar het beste om het op tafel te gooien, bij wijze van hele grote uitzondering. We hebben het over de hoofdrolspelers van de formatie: Rutte, Kaag en Hoekstra. Daar krijgt de formatie mogelijk zo'n een enorme deuk van. Dit moet duidelijk worden."

Of de notulen helemaal openbaar worden, is aan het demissionaire kabinet. Demissionair premier Rutte, die zegt dat er niets onbehoorlijks is gebeurd in de ministerraad, is volgens kringen rond het kabinet bereid om die notulen openbaar te maken. Hij zou dan wel instemming moeten hebben van de rest van de ministerraad. Morgen komt de ministerraad weer bijeen.

Slob: overleg over ehbo-lessen op scholen

2 hours 51 minutes ago

Minister Slob gaat met het Rode Kruis praten over mogelijkheden om leerlingen in het voortgezet onderwijs kennis bij te brengen over eerste hulp bij ongelukken. Hij zei dat in een Tweede Kamerdebat over een 'burgerinitiatief' van onder meer het Rode Kruis.

De hulporganisatie pleit ervoor om op middelbare scholen ehbo-lessen verplicht te stellen.

Algemeen directeur Van Schaik van het Rode Kruis benadrukte in de Kamer dat scholen een goede plek zijn om 'levensreddende' kennis op te doen. Ze zei dat er buiten het ziekenhuis elke dag veertig reanimaties per dag zijn, maar dat maar een op de zes jongeren de vaardigheden daarvoor bezit: "Na een ongeval telt iedere minuut en iedereen wil snel worden geholpen. Durven handelen vraagt om kennis van eerste hulp en het vertrouwen om dit toe te passen.'

Volgens haar is drie uur cursus in de hele middelbare schooltijd genoeg. Van Schaik wees erop dat in veel andere landen ehbo op scholen al verplicht is.

Slob: Scholen hebben hun handen vol

Slob heeft begrip voor het pleidooi, maar hij is tegen een verplichting. Hij zei dat er al veel van het onderwijs wordt gevraagd en dat scholen hun handen vol hebben. Bovendien moeten ze nog allerlei achterstanden wegwerken die zei hebben opgelopen door de coronacrisis.

"Als je iets toevoegt aan het curriculum, vraagt het toch iets van het onderwijs en dat is een extra belasting. Denk er niet te makkelijk over", zei hij. Maar als scholen zelf ehbo-lessen willen, is het kabinet bereid te onderzoeken hoe dat het beste kan. Het gaat dan om het ondersteunen van de scholen zonder dat het ten koste gaat van de 'basisopdracht'.

Een Kamermeerderheid steunt hem. Een deel van de Kamer voelt ook wel voor een verplichting, maar ook bij veel Kamerleden bestaat vrees dat scholen dan te zwaar worden belast.

Bemanning vermiste duikboot Indonesië heeft zuurstof tot zaterdag

3 hours 26 minutes ago

De bemanning van de duikboot die gisteren ten noorden van het eiland Bali van de radar verdween, heeft naar verwachting nog zuurstof tot zaterdag. Dat laat de Indonesische marine weten aan persbureau AP.

De marine is een zoekactie begonnen om de 44 jaar oude KRI Nanggala 402 op te sporen. De duikboot met 53 opvarenden verdween gisteren tijdens oefeningen ten noorden van Bali. De bemanning had toestemming gekregen voor een diepe duik en daarna ging het contact verloren. Later werd gelekte olie gevonden, dit zou volgens de marine kunnen wijzen op schade aan boord.

De Indonesische marine doorzoekt sinds gisteren het gebied met zes schepen en een helikopter. Buurlanden Maleisië en Singapore hebben schepen gestuurd, die naar verwachting dit weekend pas zullen aankomen. Ook Frankrijk, Duitsland, de Verenigde Staten en Australië hebben hulp aangeboden.

Implosie

De stafchef van de Indonesische marine zei vandaag tegen persbureau AP dat reddingswerkers een ongeïdentificeerd object in het gebied hebben aangetroffen. Gehoopt wordt dat het de onderzeeër is.

In het gebied is de zee ruim 700 meter diep. Volgens de marine is de vermiste onderzeeër voor dieptes van maximaal 200 meter gemaakt. Experts vrezen dat de duikboot kan imploderen als deze door een technisch defect dieper zou zijn gezonken.

Bewoner met hoogwerker uit brandende flat gehaald in Schiedam

3 hours 32 minutes ago

In een portiekflat in Schiedam heeft vanochtend brand gewoed. Eén bewoner kon het gebouw niet uit en moest door de brandweer in veiligheid gebracht worden met een hoogwerker.

Andere bewoners konden onder begeleiding van de brandweer het pand te voet verlaten. Ook vier katten en een hond werden geëvacueerd.

De brand brak rond 10.45 uur uit in een appartement op de begane grond, meldt de regionale omroep Rijnmond. De ramen sprongen en het vuur sloeg uit het gebouw. De zes woningen in de portiekflat werden ontruimd.

Rond 12.00 uur was de brand onder controle. Er raakte niemand ernstig gewond. De bewoners van de portiekflat kunnen voorlopig nog niet naar huis en worden elders opgevangen. De politie vermoedt dat er sprake is van brandstichting en onderzoekt de zaak.

Verdachte steekpartij azc Echt eerder betrokken bij ander incident

3 hours 35 minutes ago

De 24-jarige bewoner van het azc in Echt die gisteren werd opgepakt voor betrokkenheid bij een steekpartij daar, was vorige week betrokken bij een ander incident. Dat zegt burgemeester Hessels tegen 1Limburg.

Volgens de burgemeester ging het om een minder ernstig incident, maar hij kon niet zeggen wat zich precies heeft voorgedaan. De politie kan dat niet bevestigen. "Hij zou vandaag overgebracht worden naar een beveiligd azc in Hoogeveen", zegt burgemeester Hessels van Echt-Susteren tegen de NOS.

Volgens de burgemeester gebruikte de man vorige week ook geweld tegeneen medebewoner. Bewoners van het azc zeggen dat het om geweld tegen zijn vrouw ging.

Burgemeester Hessels had gisteravond nog contact met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers over het steekincident. De man begon rond 22.15 uur wild om zich heen te steken. "Er is geen lijn te trekken op wie hij het gemunt zou hebben", zegt Hessels. "Niets wijst op een gerichte actie, maar dat moet worden onderzocht." Het is niet bekend wat de aanleiding was voor het geweld. "Niets wees erop dat hij dit zou doen", aldus de burgemeester.

Zeven mensen raakten gewond, van wie twee ernstig. Onder de gewonden zijn mannen en vrouwen. Het is nog niet duidelijk hoe de twee ernstig gewonden er aan toe zijn. De burgemeester kon nog niets zeggen over de identiteit van alle slachtoffers.

Alle gewonden werden naar het ziekenhuis gebracht:

Bijleveld tegen gepasseerde Kamer: 'Ik wil straks geen vlaggen halfstok'

3 hours 42 minutes ago

Minister Bijleveld zag geen andere mogelijkheid dan afgelopen nacht 80 militairen naar Afghanistan te laten vliegen nog voordat de Tweede Kamer daarmee kon instemmen. "Nood breekt wetten", zei ze vanochtend vandaag tegen "geschoffeerde" Kamerleden. "Als we te laat zouden zijn, zou ik het mezelf nooit vergeven."

Bijleveld wees erop dat de 80 militairen naar Afghanistan gaan om de ongeveer 160 Nederlandse militairen in Mazar-e-Sharif te beveiligen. De Taliban hebben gedreigd om rond 1 mei aanslagen te plegen op de buitenlandse militaire kampen, zei de minister van Defensie, "en er zijn indicaties dat er ook dreigingen in onze omgeving zijn."

Ze zei dat de beveiligingstroepen zeker een week voor 1 mei ter plaatse moeten zijn, om goed voorbereid aan het werk te kunnen. Maar op het laatste moment ging de geplande Duitse vlucht van vandaag niet door. Er was geen vergunning gekomen om over Turkmenistan te vliegen. De enige mogelijkheid was, volgens het kabinet, toen nog: een Amerikaans vliegtuig, dat vannacht ook Duitse militairen naar Afghanistan bracht.

'Geen vlaggen halfstok'

"Ik wil straks geen vlaggen halfstok, omdat we geen vlucht hadden kunnen regelen", verklaarde Bijleveld haar keuze. "Maar ik betreur het dat de militairen daar al voor dit debat zijn, en ik kan me voorstellen dat dit bij u tot een ongemakkelijk gevoel leidt."

De Kamer kreeg gisteravond rond 23.00 uur een brief van de minister van Defensie en haar collega Blok van Buitenlandse Zaken. Daarin stond dat de militairen pal daarop naar Afghanistan zouden vertrekken. Er wordt bij militaire missies in het buitenland altijd veel belang gehecht aan de goedkeuring van de volksvertegenwoordiging, omdat er mensenlevens op het spel staan.

Bijna alle aanwezige Kamerleden zeiden vanmorgen dat ze voor een voldongen feit waren gesteld en dat dit niet meer mag gebeuren. Maar ze besloten uiteindelijk het debat wel door te laten gaan,

Vorige week werd bekend dat er op uiterlijk 11 september een einde komt aan de NAVO-missie in Afghanistan. Het is dan twintig jaar na de aanslagen in de Verenigde Staten die tot de uitzendingen leidden. Eerder was met de Taliban afgesproken dat de buitenlandse troepen op 1 mei weg zouden zijn.