Aggregator

Coronacijfers van 27 mei: 15 doden en 7 nieuwe ziekenhuisopnames

1 hour 43 minutes ago

Het aantal doden door het coronavirus is gestegen met 15. In totaal zijn er in Nederland nu 5871 mensen overleden van wie bekend is dat dit komt door covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt.

Om te kunnen beoordelen of de verspreiding van het virus in Nederland aan het afnemen is, kijkt het RIVM vooral naar de nieuwe ziekenhuisopnames. Vandaag zijn 7 nieuwe ziekenhuisopnames gemeld. Dat is minder dan vorige week, toen er gemiddeld per dag 17 nieuwe ziekenhuisopnames werden gemeld.

In totaal zijn er nu 11697 mensen in Nederland die vanwege het coronavirus zijn opgenomen of opgenomen geweest. Van hen liggen er minder dan 900 nog in het ziekenhuis.

Het instituut wijst er daarbij op dat de dagelijks gemelde cijfers kunnen achterlopen: sterfgevallen en ziekenhuisopnames worden vaak pas na een aantal dagen doorgegeven door de GGD's. In het weekend is dat effect bij de sterfgevallen nog wat groter: veel mensen die in het weekend overlijden, worden pas na het weekend gemeld. Daardoor is het aantal doden dat op dinsdag bekend wordt gemaakt doorgaans groter dan op zondag en maandag.

Intensive care

Het aantal covid-patiënten op de intensive care is tot 10.00 uur gisterochtend verder gedaald, met 35. Toen lagen er 188 mensen op de intensive care van wie bekend is dat ze het coronavirus hebben.

"De daling zet, zoals verwacht, verder door", constateert voorzitter Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Dat is gunstig voor het hervatten van de overige zorg."

Er lagen gisteren 499 mensen op de IC''s met andere kwalen dan covid-19. Dat zijn er zes meer dan een dag eerder.

In 63 ziekenhuizen liggen nog altijd coronapatiënten op de IC. Dat zijn er dertien minder dan op het hoogtepunt van de uitbraak.

Daarnaast lagen er gisteren nog 698 coronapatiënten op gewone verpleegafdelingen in de ziekenhuizen, oftewel 58 minder dan een dag eerder.

Corona eist de aandacht op, maar in de Himalaya broeit het tussen India en China

2 hours 2 minutes ago

Terwijl de ogen van de wereld zijn gericht op de bestrijding van de coronapandemie, zijn Chinese en Indiase militairen begin deze maand in conflict geraakt langs een deel van de duizenden kilometers lange grens die beide landen delen. Schoten zouden niet zijn gelost, maar er was wel sprake van stevige botsingen, waarbij naar verluidt zo'n honderd militairen gewond zijn geraakt. Sindsdien zijn de spanningen tussen de kernmachten opgelopen, met troepenversterkingen aan beide kanten.

De confrontatie speelt in de Galwan-vallei in het Himalaya-gebergte, in het uiterste noordoosten van India. "Het leek aanvankelijk een oefening van China, maar militairen zouden toen de grens zijn overgestoken", zegt India-correspondent Aletta André. "Dat leidde tot een confrontatie, waarbij zo'n honderd soldaten gewond zouden zijn geraakt."

Ook in de Verenigde Staten is het conflict niet onopgemerkt gebleven. President Trump bood vanmiddag aan te bemiddelen in het "woekerende grensdispuut", al is het onwaarschijnlijk dat India en China daarop ingaan.

In 1962 vochten India en China een kort maar bloedig grensconflict uit, waarbij India uiteindelijk het onderspit moest delven. Dat begon met de aanleg van een Chinese weg en ook nu lijkt een infrastructureel project een rol te spelen. India is bezig met de aanleg van wegen in de regio, wat Peking zorgen baart.

"Afgelopen week zouden duizenden Chinese soldaten kampen hebben opgezet aan de Indiase kant van de grens, op drie of vier verschillende plekken, waarop India ook de troepenmacht heeft versterkt", zegt André.

De grens in het gebied wordt betwist. "Het heet een bestandslijn: in India de Line of Actual Control, maar er is ook een door China geclaimde lijn, die op sommige plekken net anders is en wel tot drie kilometer binnen India loopt vanaf de bestandslijn en tot zo ver liggen de Chinese troepen nu."

Susanne Kamerling, onderzoeker op het gebied van het veiligheidsbeleid van China en India, verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen, zegt dat deze maand op meerdere plekken schermutselingen waren. "Zeg maar knokpartijen, waarbij ook met stenen wordt gegooid." Ze benadrukt dat het lastig is om precies te achterhalen wat er gebeurt, los van de vaak anonieme militaire en overheidsbronnen aan beide kanten. "Het beeld is niet compleet."

Kamerling zegt dat het grensconflict elke zomer oplaait. "Maar de afgelopen jaren wordt het wel steeds intensiever. In 2017 was er een grote stand-off. Een filmpje dat daarover circuleert, toont honderden soldaten die met elkaar op de vuist gaan en met stenen gooien." Het conflict werd na drie maanden met een diplomatieke oplossing beslecht.

"Het verschil nu is dat India steeds meer troepen aan de grens positioneert en dus plannen heeft voor meer infrastructuur. Voorheen was vooral China actiever in het veranderen van de status quo op de grond en nu zet ook India daar steeds meer op in, wat bij China leidt tot irritatie", zegt Kamerling.

Volgens haar probeert India een tegenwicht te bieden aan de toenemende invloed van China in de regio. "Het gaat niet alleen om dit gebied, maar ook om de Chinese invloed in alle buurlanden van India en in de Indische Oceaan. India voelt zich een beetje in het nauw gedreven, omcirkeld. Het wil laten zien dat het zich kan weren en een beetje terug kan duwen."

Correspondent André beaamt dat. "In het gebied waar het nu om draait kan China dankzij goede wegen en zelfs een luchtmachtbasis binnen tien minuten extra troepen ter plekke hebben. Voor India kan dat uren duren."

Volgens André lijkt het erop dat beide landen zich klaarmaken voor een lange strijd. "India heeft gezegd geen compromis te sluiten wat betreft de bestandslijn en ook de wegenbouw in het gebied gewoon door te zetten, extra troepen zijn gestuurd. Aan Chinese kant zouden met satellietbeelden ook gevechtsvliegtuigen zijn gezien. Dus goed voor de relaties is het allesbehalve, maar het hoeft niet tot oorlog te leiden. Vanuit New Delhi is al duidelijk de boodschap dat ze tot een diplomatieke oplossing proberen te komen."

Ook Kamerling schat in dat escalatie voorkomen zal worden. "Woordvoerders in India en China reageren fel, maar op het hoogste niveau is sinds een informele top in 2018 in Wuhan tussen president Xi Jinping en premier Modi, en een top vorig jaar in het Indiase Mamallapuram, afgesproken om te deëscaleren en vertrouwen op te bouwen om de bilaterale relatie te versterken."

Kamerling denkt dat we de laatste schermutselingen moeten zien als "elkaar een beetje prikken, omdat het betwiste gebieden blijven. En vanuit Indiase kant om tegenwicht te bieden aan de Chinese aanwezigheid in de regio. Er is wel een luidere roep in India om een 'hotline', een directe communicatieverbinding, om eventuele escalatie vanwege incidenten te kunnen voorkomen."

UWV maakte in 2019 606 keer melding van datalek

2 hours 50 minutes ago
Uitkeringsinstantie UWV heeft vorig jaar 606 keer melding gedaan van een datalek. Volgens het UWV komt dat vooral doordat er meer bewustzijn is onder werknemers, waardoor zij incidenten sneller ontdekken. De Autoriteit Persoonsgegevens doet onderzoek naar de instantie.

Slachthuis in Apeldoorn per direct gesloten door veiligheidsregio

3 hours 13 minutes ago

De veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland heeft per direct een slachterij van vleesbedrijf Vion in Apeldoorn gesloten. De politie heeft vanmiddag de toegang tot het slachthuis geblokkeerd.

Medewerkers zouden onderweg naar het slachthuis te dicht op elkaar hebben gezeten in busjes, meldt een woordvoerder van het ministerie van Landbouw. Vervolgens werd minister Schouten geïnformeerd. Zij steunt het besluit van de veiligheidsregio om het slachthuis te sluiten.

Een woordvoerder van Vion zegt tegen de NOS dat de berichten uit Apeldoorn "zeer verontrustend" zijn. "Naar wij hebben begrepen doet de politie onderzoek of er mogelijk een of meerdere mensen aanwezig zijn die op de quarantainelijst van de vestiging in Groenlo staan. De feiten zijn ons nu nog niet duidelijk."

Volgers De Stentor mogen de mensen die op de slachterij aan het werk waren nog niet van het terrein af.

De slachthuizen liggen al een paar dagen onder vuur vanwege het relatief hoge aantal coronabesmettingen. Bij vestigingen van Vion in Groenlo, Scherpenzeel en Bramstedt, in Duitsland, zijn tientallen medewerkers positief getest en zitten vele honderden medewerkers in quarantaine.

Waar dat hoge aantal besmettingen precies aan ligt, staat nog niet vast. Het vermoeden bestaat dat het te maken heeft met de beperkte ruimte in de slachthuizen en het feit dat medewerkers zich tijdens hun werk niet aan de 1,5 meter afstand kunnen houden. Verder zijn veel slachthuismedewerkers arbeidsmigranten die bij elkaar wonen in kleine woonruimten en elke dag met een busje heen en weer naar hun werk gaan.

Maandag waarschuwde landbouwminister Schouten al dat slachthuizen die onvoldoende aantonen dat zij al het mogelijke doen om coronabesmettingen te voorkomen gesloten zullen worden.

Tramschutter Gökmen T. ook veroordeeld voor verkrachting

3 hours 32 minutes ago

Gökmen T., die levenslang vastzit voor de terroristische schietpartij in de tram in Utrecht, is door de rechtbank ook veroordeeld voor verkrachting. Op het moment dat hij de aanslag pleegde in maart 2019, had de vrouw al aangifte gedaan en was T. al als verdachte in beeld.

De verkrachting vond plaats in juli 2017 in het huis van de vrouw, met wie hij eerder seks had met haar instemming. Dit keer weigerde ze, maar dwong T. haar toch tot seksuele handelingen. Daarop bedreigde hij haar, beet haar in haar schouder en plaste over haar heen.

Schadevergoeding

De rechtbank vindt de verklaringen van de vrouw geloofwaardig en wijst erop dat ze ook een wond heeft die waarschijnlijk is veroorzaakt door een volwassen mens. T. ontkent dat hij haar heeft gebeten en zegt dat er verder geen sprake was van dwang.

De rechter haalt ook een getuigenis van een vriend van het slachtoffer aan die na de verkrachting in het huis was gaan kijken. Hij zag overal plassen whiskey in huis en zag dat er was geplast.

Omdat T. al tot levenslang veroordeeld is, kan hij niet langer de gevangenis in. De officier van justitie eiste daarom om hem alleen schuldig te verklaren; dat is nu gebeurd. Ook moet T. een schadevergoeding betalen aan het slachtoffer.

Kunsthandelaar is geraakt door corona, schenkt schilderij aan Rijksmuseum

4 hours 9 minutes ago

Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft een bijzondere schenking gekregen. Giften krijgt het museum wel vaker, maar de reden is nu uniek. Kunsthandelaar Bob Haboldt schenkt het werk Engelen dragen het lichaam van Christus aan het museum, als eerbetoon aan de coronaslachtoffers.

Het schilderij is een meesterwerk van de Vlaamse schilder Bartholomeus Spranger, die internationaal bekend was aan het eind van de zestiende eeuw. Het werk werd beroemd toen de Nederlandse uitgever Hendrick Goltzius er rond 1587 een prent van maakte en die in grote oplage liet drukken.

Haboldt is geraakt door de coronacrisis, zegt hij op NPO Radio 1. Met het schenken van het schilderij wil hij een eerbetoon brengen aan de coronaslachtoffers en tegelijk anderen inspireren hetzelfde te doen. "Niet alleen voor het Rijksmuseum, maar voor de hele wereld, om op de een of andere manier het gevoel te krijgen dat er iets is dat ons nog heel lang bij kan blijven en ons kan helpen door deze moeilijke periode."

Hij koos voor het werk van Spranger omdat dat werk volgens hem goed aansluit bij de coronacrisis. "Wat je ziet is een uitbeelding van barmhartigheid op het hoogste niveau: het zielloze lichaam van Christus die hulp krijgt van engelen die hem ten hemel laten rijzen." Haboldt ziet daarin een link met de hulp die het zorgpersoneel geeft. "Het geeft ons allemaal weer wat hoop."

Het werk, dat op koper is geschilderd, is ongesigneerd en werd pas na onderzoek toegeschreven aan Spranger. Haboldt had het gekocht van een Franse privé-verzamelaar en bood het werk in maart aan in op de kunstbeurs Tefaf. Het werd meteen na de opening van de beurs verkocht aan een kunstliefhebber, maar kort daarna zag die van de aankoop af. Hoeveel ervoor zou zijn betaald is niet bekend. Ander werk van Spranger is eerder voor ruim 5 miljoen euro geveild.

Er waren nog meer belangstellenden voor het kunstwerk, maar Haboldt besloot het aan het Rijksmuseum te schenken. Museumdirecteur Taco Dibbits laat weten dat het museum "zeer dankbaar" is voor het gebaar. "De kunst in de musea in Nederland is de afgelopen eeuwen voor een groot deel door burgers geschonken, overtuigd van het belang voor het publiek", zegt hij.

Het schilderij is meteen vanaf maandag te zien in het Rijksmuseum, dat dan voor het eerst sinds weken weer opengaat.

Waakzame buizerd valt Zeeuwse hardloper tweemaal aan

4 hours 10 minutes ago

Een roofvogel heeft gisteren twee keer een Zeeuwse hardloper aangevallen. De man hield er schrammen op zijn hoofd aan over. Op Facebook waarschuwt hij mensen voor deze "terrorbuizerd".

"Het was echt een klap op mijn hoofd", zegt Mattheo van Koeveringe tegen Omroep Zeeland. Tijdens zijn hardlooprondje werd hij gisteravond aangevallen door de vogel, vermoedelijk een buizerd. Dat gebeurde op de Gentmansdijk tussen Oostdijk en Krabbendijke.

Hij zag de aanval niet aankomen: "Ik was gewoon aan het hardlopen en kreeg ineens een klap op mijn achterhoofd. Ik voelde en zag dat er bloed aan mijn hand zat."

De vogel vloog na de aanval weg, maar keerde kort daarna terug. "Hij ging op een hoogspanningsmast zitten en toen ik verder liep, daalde hij nog een keer en raakte hij me weer." Van Koeveringe belde daarna zijn vader om te vragen of hij hem kon komen ophalen, zodat hij niet nog een keer langs het dier hoefde.

Beschermen van nest

Hij adviseert hardlopers het stukje dijk voorlopig te mijden. Onder het bericht dat Van Koeveringe op Facebook plaatste, is te lezen dat meer mensen last hadden van de vogel. "Mij heeft hij niet verwond, maar hij scheerde wel vier keer rakelings over mijn hoofd. Het is echt heel eng", schrijft een vrouw.

Buizerds met nesten vallen vaker mensen aan als zij te dicht in de buurt komen. Zij proberen hun nest te beschermen.

Twee Russische soldaten geïdentificeerd op Sovjet-begraafplaats in Leusden

4 hours 31 minutes ago

De stoffelijke overschotten van twee militairen die liggen begraven op het Russisch ereveld in Leusden zijn geïdentificeerd. Dat meldt Remco Reiding van Stichting Sovjet Ereveld, die onderzoek doet naar de 865 soldaten uit de voormalige Sovjet-Unie die er begraven liggen.

De twee graven blijken te zijn van Aleksandr Ivanovitsj Tsjebakov en Isaj Jelizarovitsj Minejev, die beiden nog steeds formeel als vermist staan geregistreerd. Ze stierven volgens Reidings onderzoek beiden aan het einde van de Tweede Wereldoorlog aan tuberculose, na jaren van krijgsgevangenschap.

Geheime documenten

De identificatie werd gedaan met behulp van krijgsgevangenenkaarten uit een regionaal archief, die jarenlang geheim waren. "We zijn bijzonder blij dat de regionale afdelingen van de geheime dienst en regionale archieven deze cruciale documenten aan onze stichting beschikbaar stellen", zegt Reiding.

De stichting probeert nu familieleden van de twee militairen in de Oeral op te sporen om ze het nieuws te kunnen vertellen. Remco Reiding is sinds 1998 bezig met de identificatie van de Russische soldaten en heeft met zijn stichting inmiddels meer dan 200 families achterhaald.

Europese Commissie wil 750 miljard euro voor herstelfonds

4 hours 41 minutes ago

De Europese Commissie wil 750 miljard euro inzetten om de economische gevolgen van de coronacrisis te bestrijden. Dat geld moet worden geleend op de kapitaalmarkt zodat landen die zwaar zijn getroffen door de crisis het kunnen gebruiken.

Een deel van het geld moet volgens de plannen van de Europese Commissie worden geschonken aan lidstaten. Het gaat om 500 miljard euro, terwijl 250 miljard euro beschikbaar is om onder voorwaarden te worden geleend. Dat heeft de voorzitter van de Europese Commissie gezegd tijdens een speciale zitting in het Europees Parlement.

De Europese Commissie gebruikt de meerjarenbegroting als onderpand om geld te kunnen lenen. Die begroting moet dan wel verhoogd worden tot 1,11 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Het Nederlandse kabinet wil niet meer dan één procent uitgeven. Om ons land over te halen om alsnog met een hoger bedrag in te stemmen mag Nederland wel de korting, de rebate die in het verleden is bedongen, van ongeveer een miljard euro behouden. Nederland betaalt jaarlijks ongeveer acht miljard euro aan Brussel.

Felle discussie

In de EU is een felle discussie aan de gang over lenen en schenken. Een aantal landen, waaronder Nederland, is tegen het schenken van geld en wil dat er hoe dan ook voorwaarden aan worden verbonden. Maar Nederland staat met de andere 'vrekkige' landen vrij geïsoleerd.

Duitsland en Frankrijk willen juist wel dat geld wordt geschonken, omdat het in het belang van de hele Europese Unie is dat de interne markt weer gaat functioneren, aldus bondskanselier Merkel en president Macron.

Europese belasting

De commissie stelt verder voor om EU-belastingen in te voeren, waaronder een belasting op bedrijven die een omzet hebben van meer dan 750 miljard euro. Het zou voor het eerst zijn dat Brussel zelf belasting gaat heffen.

Volgens Von der Leyen is het plan een gewaagde stap van de Europese Commissie. "Dit is het moment om keuzes te maken. Als we nu niks doen dan zal het morgen veel duurder zijn om uit de crisis te komen."

Volgens Nederlandse diplomaten is het te vroeg voor een reactie. "Ons uitgangspunt is dat Nederland bereid is te helpen om op Europees niveau samen te werken om de crisis te bestrijden. We willen dat op een manier doen waardoor lidstaten en de EU als geheel sterker worden."

Maar Nederland wil geen giften uit het herstelfonds, zo klinkt het ook. De komende tijd worden de plannen besproken door de regeringsleiders. De plannen vereisen unanieme goedkeuring van de 27 lidstaten.

Improving 3D Printed Supports with a Marker

4 hours 42 minutes ago

Anyone who’s spent some quality time with a desktop 3D printer is familiar with the concept of supports. If you’re working with a complex model that has overhanging features, printing a “scaffolding” of support material around it is often required. Unfortunately, supports can be a pain to remove and often …read more

Tom Nardi

Facebook renames Calibra digital wallet as Novi

5 hours 6 minutes ago
(Telecompaper) Facebook announced the new name of Novi for its digital payments wallet. Plans for the wallet were first announced almost a year ago under the name Calibra. The digital wallet will be used to transact in Facebook's planned virtual currency Libra. 

Kamer wil sneller duidelijkheid voor duizenden toeslagouders

5 hours 17 minutes ago

De Tweede Kamer wil dat er tempo gemaakt wordt met het compenseren van ouders die de dupe zijn geworden van de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst. Voor velen is nog steeds niet duidelijk of ze wel of niet gecompenseerd worden voor de schade die ze hebben opgelopen omdat ze, ten onrechte, als fraudeurs werden aangemerkt.

Vandaag debatteert de Kamer opnieuw over de affaire. Gisteren bleek dat zo'n 8000 mensen, die dachten dat ze volledig gecompenseerd zouden worden, een brief hebben gekregen dat ze daar niet voor in aanmerking komen. Hun zaken zijn volgens de Belastingdienst minder ernstig.

Vergelijking met corona-steun

Een commissie onder leiding van oud-minister Donner concludeerde dat ouders die door de fiscus "institutioneel vooringenomen" zijn behandeld, recht hebben op een schadevergoeding van 25 procent bovenop de teruggevorderde toeslagen. Maar de groep van 8000 valt volgens de brief niet te vergelijken met deze ernstige zaken.

"Wie heeft besloten dat ze niet gecompenseerd worden?", vroeg Kamerlid Renske Leijten van de SP. Donner heeft volgens haar slecht werk geleverd, nu blijkt dat veel ouders buiten de boot vallen. Ze spreekt van een "drijfzandadvies" en wil een ruimere compensatieregeling.

"Waarom duurt het zo ongelooflijk lang voordat de ouders hun recht krijgen?", zei Henk Nijboer van de PvdA. De staatssecretaris liet gisteren weten dat het waarschijnlijk wel tot volgend jaar duurt voordat er duidelijkheid komt. Nijboer maakte een vergelijking met de snelle steunpakketten voor sectoren die getroffen zijn door de coronacrisis. "Als je kijkt wat er kan als het echt moet, waarom is dat hier niet gebeurd?"

Kijk hier hoe de Kamerleden het kabinet om snellere en ruimere compensatie vragen.

In het debat kwam het tot een harde botsing tussen CDA- Kamerlid Omtzigt en staatssecretaris Van Huffelen. Omtzigt wil dat Van Huffelen stukken naar de Kamer stuurt, Van Huffelen zegt dat dat niet kan. Na een schorsing kwamen ze tot een oplossing. Het Gespreksverslag gaat toch wel naar Kamer, maar niet onmiddellijk, omdat er allerlei namen in voorkomen en omdat het ook kan samenlopen met het OM-onderzoek. Een ander stuk blijft geheim, want dat was de opvatting van een ambtenaar.

Even ging het er hard aan toe. Bekijk hier de video:

Duitse politie valt binnen bij tientallen woningen van 'Reichsbürger'

5 hours 46 minutes ago

De Duitse politie heeft vanochtend invallen gedaan in 25 woningen van leden van de zogenoemde Reichsbürger-beweging. Ze worden onder meer verdacht van het vervalsen van paspoorten en rijbewijzen.

De politie deed de invallen in de deelstaten Baden-Württemberg en Hessen. Het zou gaan om 31 aanhangers van de beweging, die geregeld in verband wordt gebracht met rechts-extremisme. Het is onduidelijk of er arrestaties zijn verricht.

Zelfgemaakte papieren

Leden van de Reichsbürger-beweging erkennen het huidige staatsbestel in Duitsland niet, omdat dit na de Tweede Wereldoorlog door de geallieerden is opgelegd. Ze willen terug naar de situatie van voor de oorlog.

De beweging ontstond in de jaren 80 en is volgens Duitse veiligheidsdiensten recent flink populairder geworden. Het aantal leden steeg in een aantal jaren van naar schatting enkele honderden tot vorig jaar zo'n 19.000. Sommige Reichsbürger betalen geen belasting en willen zich alleen met zelfgemaakte papieren legitimeren.

In 2016 schoot een Reichsbürger een lid van een Duits arrestatieteam dood en in 2017 deed de politie invallen bij leden van de groep die aanslagen op Joden, asielzoekers en de politie aan het voorbereiden waren.

Natuurbrand Deurnese Peel smeult nog na: zes auto's botsen door dichte rook

5 hours 55 minutes ago

Bij zeer slecht zicht vanwege rookwolken zijn vanmorgen in het Brabantse Liessel zes auto's op elkaar gebotst. Ook een tractor was betrokken bij het ongeluk, meldt de politie. De rook wordt veroorzaakt door de grote natuurbrand in de Deurnese Peel die eind april ontstond. Het vuur smeult nog altijd ondergronds na.

Volgens een ooggetuige was de rook zo dicht, dat het moeilijk was om andere voertuigen te zien. De rook lijkt inmiddels minder dik te worden, meldt Omroep Brabant.

Nog meer ongevallen

Ook op de A67 is hinder door de rook. Dit leidde gisteren tot een kop-staartbotsing op deze snelweg.

Eind april vond in de omgeving van de natuurbrand een frontale aanrijding plaats die volgens de politie veroorzaakt werd door rookoverlast. Er vielen in beide gevallen geen gewonden.

Ter hoogte van Asten staan borden waarin wordt aangegeven dat het zicht beperkt is. De gemeente Deurne overweegt om het verkeer te waarschuwen voor de rook.

Wandelaars Nieuw-Zeeland overleven 19 dagen in wildernis

6 hours 15 minutes ago

In Nieuw-Zeeland zijn twee wandelaars levend teruggevonden die 19 dagen vermist waren in de wildernis. De politie meldt dat de twee alleen lichte verwondingen hebben opgelopen en het naar omstandigheden goed maken.

Jessica O'Connor en Dion Reynolds (beiden 23) raakten kort na het begin van hun vijfdaagse tocht in het Kahurangi National Park verdwaald in de mist. In de dagen daarna verstuikte Reynolds zijn enkel. Zijn partner kneusde haar rug na een val en de twee besloten daarom even op dezelfde locatie te blijven.

Rook gezien

Vervolgens gingen ze op zoek naar een plek met water en bleven daar wachten in de hoop gevonden te worden. Vanuit een van de zoekhelikopters van het Nieuw-Zeelandse leger werd de rook gezien van het kampvuur dat de twee hadden gemaakt, en konden ze worden gered. Ze hadden slechts proviand gepakt voor enkele dagen en hadden lang niet gegeten.

Het hoofd van het reddingsteam noemt het fantastisch nieuws en zegt dat het uniek is dat de twee na zo'n lange zoektocht nog zo diep in de bossen zijn gevonden. "Ze hebben juist gehandeld. Ze zijn op dezelfde plek gebleven, hebben zichzelf zichtbaar gemaakt, zodat we ze konden zien toen we daar aankwamen."