Aggregator

Magnets Turn Flexible PCB Into Electric Grasshopper

2 hours 39 minutes ago

Just because something doesn’t seem to have an apparent purpose, that doesn’t mean we shouldn’t try making it anyway. As flexible PCBs become cheaper and easier to order from low-scale fab houses, we’re seeing hobbyists experiment with new uses for them such as [Carl Bugeja]’s jumping circuit.

The circuit is …read more

Erin Pinheiro

Vier aanhoudingen na machete-aanval in Rotterdam

2 hours 44 minutes ago

De politie heeft gisteravond vier personen aangehouden op verdenking van het toetakelen van een man met een machete.

Het incident vond rond 21.00 uur plaats in een woning in Rotterdam-Zuid. De man raakte gewond bij de machete-aanval, maar werd buiten levensgevaar naar het ziekenhuis gebracht.

Direct na de aanval vluchtte het viertal weg in een auto richting Den Haag. De politie hield ze een half uur later aan langs de A13. Daarbij weigerden ze naar de agenten te luisteren, waarna een waarschuwingsschot werd gelost.

Kapitein Amerikaans oorlogsschip wil duizenden opvarenden evacueren

4 hours 8 minutes ago

De kapitein van het Amerikaanse vliegdekschip USS Theodore Roosevelt heeft toestemming gevraagd om het overgrote deel van de bemanning aan land te zetten. Dat is de enige mogelijkheid om de corona-uitbraak aan boord onder controle te krijgen, schrijft hij in een brief aan de marineleiding.

Vorige week bleken acht van de bijna vijfduizend bemanningsleden corona te hebben. Het virus heeft zich daarna snel verspreid. Nu zijn al meer dan honderd opvarenden ziek.

De kapitein ziet geen ander mogelijkheid dan 90 procent van bemanning aan wal in quarantaine te laten gaan. De andere 10 procent moet het schip grondig reinigen en onder meer zorgen dat er niets misgaat met de twee kernreactoren aan bood. In die periode is het schip feitelijk uit de vaart. Een "noodzakelijk risico" schrijft de kapitein, om verdere spreiding te voorkomen.

Guam

De USS Theodore Roosevelt ligt op dit moment voor anker bij Guam, een eiland in de Stille Oceaan. Bij het vertrek zo'n drie weken geleden uit Vietnam is de bemanning nog uitgebreid getest.

Het coronavirus kan zich op marineschepen als de Roosevelt gemakkelijk verspreiden. De bemanningsleden leven en werken dicht op elkaar in krappe ruimtes.

'Heel blij' dat minister testcapaciteit fors uitbreidt en meer gaat testen

4 hours 18 minutes ago

Het aantal coronavirustesten wordt de komende weken flink opgeschroefd om zo onder andere meer zorgpersoneel te screenen op het virus. Dat maakte minister De Jonge bekend in de persconferentie waarin de verlenging van de coronamaatregelen tot en met 28 april werden aangekondigd.

Momenteel worden dagelijks zo'n 4000 van deze testen uitgevoerd volgens het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport. Die capaciteit moet halverwege april verhoogd zijn tot zo'n 17.500. Door inzet van extra labs kan dit aantal naar verwachting daarna nog oplopen tot 29.000.

Volgens De Jonge is er in de zorg "een enorme gedrevenheid om met elkaar de capaciteit te realiseren die nodig is":

Als gevolg van de opschaling wordt vanaf 6 april het Nederlandse testbeleid verruimd. Ook in verpleeghuizen, gehandicapten-, thuis-, jeugdzorg en GGZ kan personeel dat met kwetsbare patiënten werkt voortaan getest worden. Nu gebeurt dat vanwege schaarste alleen bij zorgmedewerkers in het ziekenhuis of patiënten die ernstig ziek zijn en opgenomen moeten worden in een ziekenhuis.

Boodschap aangekomen

Alex Friedrich, hoofd van de afdeling medische microbiologie en infectiepreventie van het UMCG, is erg blij met het nieuws. "Ik denk dat de boodschap eindelijk is aangekomen dat zorginstellingen stroomversnellingen van de epidemie kunnen zijn. In andere landen zagen we dat geïnfecteerde zorgmedewerkers zo'n 20 tot 30 collega's konden besmetten, omdat verspreiding in zorginstellingen veel sneller gaat."

Een ander voordeel van meer testen is dat zorgmedewerkers die niet in ziekenhuizen werken, voortaan bij klachten ook zeker weten of ze de ziekte wel of niet hebben. Daardoor kan het gezonde personeel gelijk weer aan het werk, benadrukt Friedrich.

In het UMCG gold al langer een ruimer testbeleid. "We hebben in het noorden laten zien dat er wel voldoende testcapaciteit kan worden vrijgemaakt. Nu zie je dat als er voldoende prioriteit is, dat het ook landelijk mogelijk is om het aantal testen van 4000 naar 29.000 te vergroten."

Het is volgens Friedrich belangrijk om nog meer te investeren in innovatieve testsystemen om het coronavirus te bestrijden. "Want alleen 29.000 dagelijkse testen met de bestaande technologie is niet voldoende. We moeten nu alles uit de kast trekken voor de komende tijd."

Using A Vending Machine Bill Acceptor With Arduino

5 hours 40 minutes ago

We’ve all seen, and occasionally wrestled with, bill acceptors like the one [Another Maker] recently liberated from an arcade machine. But have you ever had one apart to see how it works? If not, the video after the break is an interesting peak into how this ubiquitous piece of hardware …read more

Tom Nardi

Noodkreet over krimpende medicijnvoorraden van Europese ziekenhuizen

5 hours 59 minutes ago

Negen grote Europese universitaire ziekenhuizen waaronder het Erasmus MC in Rotterdam laten in een brief aan hun regering een noodkreet horen over het gebrek aan medicijnen. Het gaat om slaapmiddelen die onmisbaar zijn om coronapatiënten die beademd worden in slaap te houden.

"De ziekenhuizen krijgen op korte termijn te maken met tekorten aan middelen die onmisbaar zijn voor de behandeling van patiënten met een covid-19-infectie die op de intensivecare-afdelingen beademd worden. Door het ontbreken van Europese samenwerking om een permanente levering van geneesmiddelen te waarborgen, bestaat het risico dat zij tussen nu en een of twee weken niet meer de noodzakelijke intensieve zorg kunnen bieden."

De brief is ondertekend door academische medische centra in Rotterdam, Parijs, Londen, Berlijn, Barcelona, Milaan, Wenen, Stockholm en Leuven. Het gaat bijvoorbeeld om de topziekenhuizen King's College in Londen, Karolinska in Stockholm en de Charité in Berlijn.

Voorraad bijna uitgeput

"Bij het huidige gebruik zijn de voorraden van de ziekenhuizen met de meeste beademingspatiënten over een paar dagen uitgeput en die van de ziekenhuizen met een grotere voorraad over twee weken." De dreigende tekorten leiden nu al tot risicovolle praktijken, volgens de opstellers van de brief.

"Sommige ziekenhuizen kopen al andere middelen of doseringen in dan waarmee ze gewend zijn te werken. Het is uitermate verontrustend om te zien dat verpleegkundigen en artsen in opleiding die veel te hard moeten werken en vaak minder ervaring hebben nu middelen en doseringen gebruiken waarmee ze niet vertrouwd zijn."

Nederlandse ziekenhuizen

De Nederlandse ziekenhuisapothekers doen hun best om de schaarse slaapmiddelen in te kopen. Het gaat met name om propofol. Een alternatief daarvoor, een combinatie van midazolam en sufentanil, kunnen apothekers met een bereidingsruimte zelf maken, mits voldoende grondstoffen voorhanden zijn.

Ook dat wordt een probleem, omdat landen in de hele wereld die grondstoffen willen kopen, net als de kant-en-klare medicijnen. Bovendien worden patiënten met een covid-19-infectie vaak langdurig beademd en hebben ze doorgaans hogere doseringen nodig dan gebruikelijk. Daardoor raken ziekenhuizen extra snel door hun voorraden heen.

Gisteren meldde de NOS dat door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen wordt onderzocht of vrijwel identieke slaapmiddelen die in de diergeneeskunde gebruikt worden, ook aan mensen gegeven kunnen worden. Het gaat onder meer om dierlijke variant van propofol.

Von der Leyen tikt regering-Orbán op de vingers zonder Hongarije te noemen

6 hours 32 minutes ago

De Europese Commissie heeft forse kritiek op de Hongaarse noodwet die volgens de regering in Boedapest noodzakelijk is om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. "Noodmaatregelen moeten beperkt blijven tot wat noodzakelijk en proportioneel is. En ze mogen niet oneindig voortduren", zei Commissievoorzitter Von der Leyen zonder het land bij naam te noemen.

Toch was het zonneklaar dat Von der Leyen op Hongarije doelde. Het Hongaarse parlement stemde gisteren in met de wet die de regering van de rechts-populistische premier Orbán de bevoegdheid geeft voor onbepaalde tijd te regeren zonder dat het parlement daar controle op kan uitoefenen.

In theorie kan het parlement de noodwet buiten werking zetten, maar dat zal niet snel gebeuren, omdat de Fidesz-partij van Orbán meer dan de helft van de zetels in handen heeft. Zolang de noodwet van kracht is, kunnen geen verkiezingen of referenda worden gehouden.

In de wet staat ook dat de regering celstraffen kan opleggen aan journalisten die in haar ogen nepnieuws over het virus verspreiden. Journalisten zijn bang dat ze achter de tralies verdwijnen als ze in de ogen van de regering te kritisch over de corona-uitbraak in Hongarije of de aanpak ervan berichten.

Een woordvoerder van de regering zegt dat de noodwet niet in strijd is met EU-verdragen of de Hongaarse grondwet. "Hij stemt overeen met Europese waarden, de wet en persvrijheid", zei hij.

De Europese Commissie vergadert morgen over de Hongaarse noodwet.

Mojang stelt Minecraft Dungeons uit tot 26 mei

6 hours 43 minutes ago
Minecraft Dungeons komt op 26 mei uit. Dat is ongeveer een maand later dan gepland. Het uitstel heeft te maken met de coronapandemie, zegt ontwikkelaar Mojang. De topdown-dungeoncrawler komt naar de pc, Xbox One, Nintendo Switch en PlayStation 4.

Ook kapsalons gaan online: uitlegvideo's en haarverf aan huis

6 hours 52 minutes ago

Omdat kapsalons gesloten zijn, moeten mensen grotendeels zelf hun haargroei in toom houden. En dus stijgt de verkoop van kappersscharen en tondeuses en melden meer mensen zich aan voor online cursussen.

"Onze cursus haarknippen wordt inderdaad vaker verkocht", zegt Mark van Hegelsom van Laudius Thuisstudies. "Mensen zoeken waarschijnlijk een alternatief voor iets wat altijd heel normaal was om buiten de deur te halen."

En dat thuiskappen is soms best even wennen:

Dat de vraag om advies en hulp groot is, merkt Chantal Sporkslede van Nuby's Hairstyling uit Almere. "Ik ben gespecialiseerd in kroeshaar en mensen zijn gehecht aan hun haarproducten. Klanten hebben veel vragen, ik word gebeld en krijg berichten. Ook om bijvoorbeeld bepaalde shampoo's af te halen. Dus daar verdien ik nog wel wat aan."

Voor kapsalons betekent de sluiting onzekerheid en een grote terugloop in inkomsten. Met initiatieven om toch nog wat te verdienen en met hun vak bezig te blijven, houden ze de hoop erin.

Zo bieden diverse salons tegoedbonnen met korting aan of bezorgen ze haarverfkits-aan-huis. "Op die manier kunnen mensen uitgroei tegengaan of zelf volledig hun haar kleuren", vertelt Ginny Jonkers. Ze runt in haar ééntje kapsalon Schier en Schaar in Tilburg. "Wie zo'n pakket bestelt, krijgt een instructievideo erbij. Het loopt best aardig, ik heb nu zo'n 15 pakketten verkocht."

Jonkers zit wekelijks in een videogesprek met een tiental andere kappers. Daarin bespreken ze creatieve oplossingen en steunen ze elkaar. "Het is een zware tijd, dus is het fijn met vakgenoten positief te bedenken hoe we tóch bezig blijven."

Vandaag bespraken ze bijvoorbeeld hoe je een kapsalon zo goed mogelijk presenteert op social media. "Dat is toch een belangrijk bindmiddel om in contact te blijven met vaste klanten."

Bij kapsalon Hairtrend uit Hillegom proberen ze ook via social media in beeld te blijven en verzonnen ze de 'was-challenge'. Daarin nomineert een kapsalon twee andere kapsalons om mét anderhalve meter afstand iemands haren te wassen en dat te filmen.

Wie niet ingaat op de uitdaging wordt opgeroepen geld te doneren aan de voedselbank. "Zo proberen we de humor er een beetje in te houden en iets goeds te doen", zegt Femke van der Linden van Hairtrend.

En dat ziet er dan zo uit:

Bij Hairstudio Jessica uit Vinkeveen bieden ze sinds kort ook voor 12,50 euro virtuele afspraken aan. "Via videobellen geven we klanten advies over haarkleuring en stellen we een setje voor hen samen waarmee ze dat kunnen doen", zegt Jessica Castelijn.

Kniphulp op afstand bieden ze nog niet, in tegenstelling tot een aantal andere kappers. Via een livestream of doe-het-zelf-video instrueren zij klanten hoe ze hun kind of partner kunnen knippen. Of zichzelf.

Niet alle kappers vinden dat laatste een even goed idee. Kapper Jordy Poelgeest uit Zwanenberg maakte zelfs een video waarin hij zichzelf knipte om dat aan te tonen. "Ik ben een professional en mij lukte het al amper."

"Ik zou het mensen thuis echt niet aanraden. Je kunt beter je haar laten groeien en je haardracht daar op aanpassen. En het dan de professionals laten doen zodra het weer kan."

Peilingwijzer: VVD wint fors in crisistijd

6 hours 52 minutes ago

De VVD wint in de nieuwste Peilingwijzer stevig. De partij van premier Rutte staat nu op 32 tot 36 Tweede Kamerzetels, 6 meer dan twee maanden geleden.

Peilingbureaus meten een direct verband met het optreden van Rutte in de coronacrisis, dat ook door niet-VVD'ers wordt gewaardeerd. "Deze regering treedt rustig en beheerst op en Rutte is hier het boegbeeld van", citeert EenVandaag/Ipsos een VVD-kiezer.

Maar ook aanhangers van andere partijen zijn tevreden over Ruttes aanpak. "Hij heeft een bijzonder sterke koers gevaren, ik denk dat niemand anders dit had kunnen doen", zegt een GroenLinkser tegen I&O Research.

Andere coalitiepartijen profiteren niet

Volgens politicoloog Tom Louwerse, maker van de Peilingwijzer, is de steun voor het kabinetsbeleid in lijn met de internationale trend. Ook in andere landen gaan kiezers in dit soort moeilijke tijden achter de eigen regering staan. "Ten tijde van de MH17-ramp in 2014 zag je in Nederland dezelfde beweging, De vraag is wel hoe blijvend zo'n beweging is; dat was hij destijds niet."

Opvallend is dat de andere regeringspartijen niet profiteren van de waardering voor het overheidsbeleid na de corona-uitbraak. CDA (13 tot 15 zetels), D66 (9-13) en ChristenUnie (6-8) blijven op hetzelfde niveau als in de laatste Peilingwijzer.

De partij die het meeste verliest is Forum voor Democratie van Thierry Baudet; die komt 3 zetels lager uit op 10 tot 14. "Baudet schreeuwt om een lockdown, maar wat weet hij daar nou van?", tekent EenVandaag/Ipsos op uit de mond van een kritische FvD-kiezer.

De andere partijen stijgen niet, maar verliezen evenmin. Dat geldt ook voor de PVV, de partij van Geert Wilders die de afgelopen weken eveneens veel kritiek had op het beleid van het kabinet-Rutte. De PVV staat op 14 tot 18 zetels.

Op links handhaaft GroenLinks zich op 15 tot 17 zetels, de PvdA komt op 13 tot 15 en de SP op 7 tot 9. 50Plus houdt de eerdere winst vast op 8 tot 10 zetels, terwijl de Partij voor de Dieren eveneens stabiel blijft op 5 tot 7.

Ook bij de andere kleinere partijen is er geen beweging. De SGP scoort opnieuw 2 tot 4 zetels en Denk 0 tot 2.

Corona-onderzoek in Duits 'Ground Zero'-dorp Gangelt

7 hours 9 minutes ago

In het Duitse dorp Gangelt, net over de grens bij Sittard, is een onderzoek gestart naar de verspreiding van het coronavirus. Gangelt wordt gezien als de Ground Zero van de Duitse uitbraak, omdat daar de eerste grootschalige besmettingen werden vastgesteld. Virologen hopen met het onderzoek onder meer informatie te krijgen over het aantal onbekende besmettingen en de belangrijkste besmettingshaarden. Duizend inwoners van Gangelt staan speeksel en bloed af en beantwoorden een uitgebreide vragenlijst. "Aan de speekseltest kunnen we zien of iemand op dit moment geïnfecteerd is of recent besmet is geweest, omdat het virus tot vier weken in je keel overleeft. De bloedtest wijst uit of iemand in de laatste weken het virus onder de leden heeft gehad", zegt professor Hendrik Streeck van de Universiteit Bonn.

Patiënt nul

De regio Heinsberg, waar Gangelt in ligt, loopt qua coronamaatregelen ongeveer drie weken voor op de rest van Duitsland. In de nacht van 14 op 15 februari meldde de eerste coronapatiënt zich bij het ziekenhuis in Erkelenz. De 47-jarige man had carnaval gevierd in Gangelt en daar tientallen mensen aangestoken. Deze man wordt gezien als 'patiënt nul' in Duitsland. Al eerder was er in Beieren een kleine uitbraak, bij het bedrijf Webasto, maar die werd succesvol beteugeld.

De regio Heinsberg nam meteen vergaande maatregelen. Scholen en kinderopvang werden gesloten, alle bezoekers van het carnavalsfeest, inclusief hun gezinnen, moesten thuis in quarantaine, 65-plussers moesten praktisch in lockdown. Toch verspreidde het virus zich er snel. Gisteren stond de teller op meer dan 1200 besmettingen en 31 doden, op in totaal 250.000 mensen.

Maar er zijn in Heinsberg ook al meer dan 500 mensen weer genezen. En de curve vlakt af: elke dag zijn er minder nieuwe besmettingen en doden. Heinsberg hoopt met het onderzoek een soort blauwdruk te kunnen leveren voor de rest van het land. "We weten dat maatregelen werken, maar niet precies welke en hoe ze werken", zegt Stephan Pusch, burgemeester van de regio.

Welke maatregelen helpen?

Naast het speeksel- en bloedonderzoek bij de inwoners worden ook monsters genomen in de buitenlucht en wordt er ook in verpleeghuizen en kinderopvangverblijven onderzoek gedaan. "We hopen te achterhalen wat de verspreiding versnelt en wat die juist tegenhoudt", zegt professor Streeck.

Doel van het onderzoek is ook om te kijken waar maatregelen eventueel kunnen worden versoepeld. Burgemeester Pusch waarschuwt wel voor te hoge verwachtingen: "Maatregelen versoepelen is veel moeilijker dan ze invoeren. Want het gebeurt altijd op basis van prognoses. Pas achteraf kun je zeggen: dat was een goede of een slechte beslissing."

De eerste resultaten worden eind volgende week al verwacht.

Chatty Coaster Agitates, In A Friendly Way

7 hours 10 minutes ago

Awkward silences can be highly uncomfortable. Thankfully, they’re a problem that can be solved by technology. Chatty Coaster aims to do just this, detecting pauses in conversation and interjecting with helpful questions to move things along.

The coaster is built around an Arduino Micro, which uses a microphone to detect …read more

Lewin Day

Wasteland 3 is uitgesteld tot 28 augustus

8 hours 21 minutes ago
Ontwikkelaar inXile Entertainment stelt de release van turn-based rpg Wasteland 3 met ruim drie maanden uit. Het spel zal op 28 augustus verschijnen in plaats van op 18 mei. Het team heeft meer tijd nodig, mede door de coronapandemie.

Kabinet verlengt maatregelen tegen corona tot en met 28 april

8 hours 39 minutes ago

Alle maatregelen die nu gelden tegen de verspreiding van het coronavirus worden verlengd tot en met dinsdag 28 april. Dat heeft premier Rutte gezegd op een persconferentie na het crisisberaad tussen de meest betrokken ministers.

Dat betekent dat de scholen ook na 6 april dicht blijven, net als de horeca. Ook het dringende advies om 1,5 meter afstand van elkaar te houden en zo veel mogelijk thuis te blijven, blijft van kracht. Het uitoefenen van contactberoepen, zoals kappers en masseurs, blijft verboden.

Swipe voor een overzicht van de verlengde maatregelen:

28 april valt midden in de meivakantie, dus leerlingen gaan op zijn vroegst na 3 mei weer naar school. Rutte zei dat het devies is en blijft om binnen te blijven "We willen dat zo min mogelijk mensen door het land gaan reizen. Na 28 april gaan we echt nog niet helemaal terug naar de oude situatie. Dus ga geen plannen maken voor de meivakantie."

De premier durft niet te zeggen of Nederlanders in mei een weekje weg kunnen:

Vakantieparken en campings gaan niet verplicht dicht, maar de gezamenlijke wc- en douchegebouwen op campings moeten wel gesloten worden.

"We realiseren ons dat we veel van mensen vragen, maar het is echt nodig." De ontwikkelingen in de verspreiding van het virus en de druk op de IC-afdelingen laten volgens Rutte geen ander besluit toe.

Premier Rutte over welke maatregelen worden verlengd:

Uiterlijk 21 april, een week voor 28 april, neemt het kabinet opnieuw een besluit over verlenging van de maatregelen. Rutte: "Je hoopt natuurlijk dat je dan delen van het gewone leven weer kunt oppakken, maar dat weet je niet zeker. Het kan zijn dat we ook na 28 april op deze manier doorgaan."

Eerder was al besloten dat bijeenkomsten en evenementen waarvoor een vergunning of melding nodig is, verboden zijn tot 1 juni. Dat betekent volgens Rutte dat ook het betaald voetbal tot die datum stil ligt,

2400 IC-bedden

Minister De Jonge van Volksgezondheid zei dat het kabinet mikt op 2400 intensivecare-bedden voor aanstaande zondag. Volgens de minister piept en kraakt het in de zorg, maar doet iedereen zijn uiterste best om de boel draaiende te houden. Vanaf maandag kunnen ook zorgmedewerkers die klachten hebben en die niet in het ziekenhuis werken, getest worden. Dat geldt dus ook voor medewerkers in de thuiszorg.

Op dit moment is er capaciteit voor 4000 tests per dag. Volgens De Jonge wordt dat op korte termijn uitgebreid tot 17.500 per dag. Uiteindelijk moet dat opgehoogd worden tot 29.000 tests per dag. Dan kunnen ook mensen buiten de zorgsector getest worden.

Minister De Jonge over de situatie op de IC's:

Perhaps August Dvorak Is More Your Type

8 hours 40 minutes ago

One of the strangest things about human nature is our tendency toward inertia. We take so much uncontrollable change in stride, but when our man-made constructs stop making sense, we’re suddenly stuck in our ways — for instance, the way we measure things in the US, or define daytime throughout …read more

Kristina Panos